en ru

AΡΧΕΙΟ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Ἀρ. Ἀπόφ. Ἱδρύσεως 33129/1974/4-10-1984 (Φ.Ε.Κ. 667/Β´/7-11-1985)


1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
26 Ιουνίου 2022



Με την αφορμή τη συμπλήρωση 800 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου Μιχαήλ Χωνιάτου
η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας
διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής
με Ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου.

Kυριακή 26/6/2022 στις 8 μ.μ.
στον Προαύλιο Χώρο του Ι. Προσκυνήματος Χριστού Σπάτων
 
Σας περιμένουμε!
Σχολή Βυζαντινής Μουσικής


sx vyz mou 1o fes 26 6 22




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» και η Κοινότητα Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής «Ορθόδοξη Μαθητεία» σας προσκαλούν στην Αιμοδοσία που θα λάβει χώρα το Σάββατο στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρες 9.00-13.00 στην Αίθουσα της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» (Αγ. Δημητρίου 23, Σπάτα - βλ. χάρτη).


Σημασία δεν έχει τί έχεις αλλά τί δίνεις! 

Η Αιμοδοσία αποτελεί ευκαιρία να κάνουμε πράξη το κήρυγμα του Ευαγγελίου για την Αγάπη. Η ευκαιρία αυτή θα δώσει την δυνατότητα σε συνανθρώπους μας να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους σε αίμα.

Δίνουμε αίμα με ασφάλεια: με αρνητικό rapid τεστ 48 ωρών ή δωρεάν έλεγχο στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

Σας προτρέπουμε να ενημερωθείτε για την καταλληλότητα του αιμοδότη στις παρακάτω ιστοσελίδες:
https://blooddonorregistry.gr/?page_id=168
https://ekea.gr/αιμοδότης/

Bεβαιώσεις για το rapid test δεν χορηγούνται.

Σας περιμένουμε με χαρά!
Μ.Α.Φ. «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» - Κοινότητα Νέων «Ορθόδοξη Μαθητεία» 

 aimodosia 26 2 22




 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» 2021

Η Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, εν όψει της εορτής  των Χριστουγέννων,  της μεγάλης αυτής εορτής χαράς, ελπίδας και Θείας αγάπης διοργανώνει και φέτος μία διαδικτυακή ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ, με σύνθημα:

«Μια ματιά στον διπλανό μας,

μια αγκαλιά στον φτωχό και πονεμένο αδελφό μας.

Όλοι μαζί για το θαύμα της προσφοράς και της αγάπης ».

Κάθε ένας που επιθυμεί να συνδράμει την προσπάθειά μας αυτή μπορεί, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της  Ιεράς Μητροπόλεώς μας www.imml.gr και ακολουθώντας τις οδηγίες, να καταθέσει ηλεκτρονικά  την προσφορά του. Ενώνοντας πολλοί τις δυνάμεις μας, θα διαδώσουμε το μήνυμα της αληθινής αγάπης και θα ανακουφίσουμε το βαρύ φορτίο χιλιάδων αδελφών μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος απηύθυνε ένα προσκλητήριο γενικής κινητοποίησης προσφοράς και αγάπης: «Ας ανοίξουμε την καρδιά μας και ας συμβάλουμε το κατά δύναμιν για τον συνάνθρωπο μέσα από την Εκστρατεία Αγάπης της Μητροπόλεώς μας. Κάτι λίγο από τον καθένα και το θαύμα έγινε. Και αν δεν μπορέσουμε να εξαλείψουμε τη δυστυχία, σίγουρα μπορούμε να την περιορίσουμε προσφέροντας ανακούφιση και παρηγοριά.

Με τον τρόπο αυτό ίσως φέτος γιορτάσουμε αληθινότερα τη Γέννηση του Κυρίου από κάθε άλλη φορά».

 

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!




ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ, ΑΡΡΑΦΟΥ ΧΙΤΩΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
ΚΑΙ Ι. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ

6-16 Αυγούστου 2021

Την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 και ώρα 6.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπάτων η υποδοχή Τιμίου Ξύλου, του Άρραφου Χιτώνα του Κυρίου και Ι. Λειψάνων των Αγ. Κων/νου και Ελένης συνοδεία αγιορειτών πατέρων ἀπὸ την Ι. Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους.

   Ευθύς αμέσως ακολούθησε εσπερινός και Μικρή Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος. Η ιερή λειψανοθήκη θα εκτεθεί σε προσκύνηση μέχρι τις 16 Αυγούστου. Στον Ι. Ναό θα τελούνται καθημερινά ακολουθίες. 
 

 Koim The Spa afi2 6 8 2021



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ»
Δεκέμβριος 2020

Η Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, της μεγάλης αυτής γιορτής της αγάπης, της ελπίδας και της συμφιλίωσης με τον Θεό, διοργανώνει μία διαδικτυακή ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ.

Η εκστρατεία μάς καλεί σε έναν συναγερμό  συμπαράστασης και προσφοράς έργων αγάπης που προσφέρουν παρηγοριά και καλύπτουν πλή­θος αναγ­κών χιλιάδων γερόντων, απόρων και βαριά ασθενών συ­ναν­θρώ­πων μας.

Κάθε ένας που επιθυμεί να συνδράμει την προσπάθειά μας αυτή μπορεί, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της  Ιεράς Μητροπόλεώς μας www.imml.gr και ακολουθώντας τις οδηγίες, να καταθέσει ηλεκτρονικά  την προσφορά του. Ενώνοντας πολλοί τις δυνάμεις μας, θα διαδώσουμε το μήνυμα της αληθινής αγάπης και θα ανακουφίσουμε το βαρύ φορτίο των αδελφών μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Νικόλαος απηύθυνε ένα ανοιχτό κοινωνικό κάλεσμα: «Δεν ξεχνάμε ποτέ και κανέναν. Σας καλώ όλους σε μία ευλογία αλληλεγγύης. Ας ανοίξουμε την καρδιά μας και ας συμβάλουμε το κατά δύναμιν για τον συνάνθρωπο μέσα από την Εκστρατεία Αγάπης της Μητροπόλεώς μας. Η προσφορά και η αγάπη δεν είναι ευκαιρία που εύκολα χάνεται».

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 


ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ 
ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
20 Ιουλίου 2020

Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Ιουλίου ε.ε. στον κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η σεμνή τελετή ξεκίνησε με την χορωδία του Πανεπιστημίου.

Το “Laudatio”, δηλαδή το εγκώμιο για την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα στον Σεβασμιώτατο, ανέγνωσε η Πρύτανις του Πανεπιστημίου κ. Ισμήνη Αριστ. Κριάρη, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης Καθηγητής κ. Βασίλειος Κέφης ανέγνωσε το Ψήφισμα και ακολούθως η Πρύτανις κ. Ισμήνη Κριάρη ανέγνωσε το κείμενο της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά την περιένδυσή του με τα διάσημα του Ιδρύματος, ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα Μένουμε άνθρωποι – Γινόμαστε άνθρωποι.

Στην τελετή παρέστησαν ο όμορος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, καθηγητές διαφόρων σχολών του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Παντείου, καθώς και άλλοι προσκεκλημένοι.

Το γεγονός της βραβεύσεως του Σεβασμιωτάτου περιποιεί ιδιαίτερη τιμή τόσο για την τοπική μας Εκκλησίας όσο και για το σύνολο της Ελλαδικής Εκκλησίας, αφού ελάχιστες εκκλησιαστικές προσωπικότητες έλαβαν αντίστοιχες διακρίσεις από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τέλος, αποτελεί μια αναγνώριση του έργου που επιτελεί η Εκκλησία μας στις περιόδους κρίσεων και δύσκολων καταστάσεων που διέρχεται η σημερινή κοινωνία μας.

 

panteion mmln 20 7 20200video

 

 
         "ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ"
Ομιλία του Σεβασμιώτατου
(Δείτε περισσότερα)



(Πηγή video: www.orthodoxianewsagency.gr)

pdf Δελτίο Τύπου 
pdf Ομιλία Σεβασμιώτατου "Μένουμε άνθρωποι - Γινόμαστε άνθρωποι"


ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ "ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ" ΚΑΙ Μ.Α.Φ. "ΓΑΛΙΛΑΙΑ"
18 Iουλίου 2020

   Η Κοινότητα Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής «Ορθόδοξη Μαθητεία» και η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» σας προσκαλούν στην Αιμοδοσία που θα λάβει χώρα το Σάββατο 18 Ioυλίου 2020 και ώρες 9.00-13.00 στην Αίθουσα της "ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ" στα Σπάτα (Αγ. Δημητρίου 23 - βλ. χάρτη).

  Η ανάγκη για αίμα δεν παύει ποτέ, πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ελλείψεις αυξάνονται.

Αν αναρωτιέστε γιατί να δώσετε αίμα σκεφτείτε πως για κάποιους συνανθρώπους μας το αίμα είναι το φάρμακο που τους κρατά στη ζωή.

Το αίμα είναι ένας ζωντανός ιστός που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα φάρμακο, δεν παρασκευάζεται και προσφέρεται μόνο από υγιείς και ανιδιοτελείς δότες.

Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι αν ένας στους 20 ανθρώπους έδινε αίμα εθελοντικά μία φορά το χρόνο, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις τακτικές ανάγκες των ασθενών της χώρας μας!

Σας προσκαλούμε λοιπόν να δείξετε έμπρακτα για μια ακόμη φορά την αγάπη σας στον συνάνθρωπο ως εθελοντές αιμοδότες.

Φιλική υπενθύμιση:
Την ημέρα της αιμοδοσίας να έχετε απαραίτητα μαζί σας τον ΑΜΚΑ σας και την Αστυνομική σας Ταυτότητα. Να έχετε ακόμη το ημερολόγιο αιμοδότη που παραλάβατε κατά την τελευταία μας αιμοδοσία.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
http://www.aimodosia.org/πληροφορίες/1-μάθετε-για-την-αιμοδοσία.html
http://www.ekea.gr/when-not-donate/

Σας περιμένουμε με χαρά!
Κοινότητα Νέων "Ορθόδοξη Μαθητεία" - Μ.Α.Φ. "Γαλιλαία"


 aimodosiaioul2020

 


ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ
17 Μαΐου 2020

 Pr.Xr pan 17 5 2020

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ "ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ" ΚΑΙ Μ.Α.Φ. "ΓΑΛΙΛΑΙΑ" 
15 Φεβρουαρίου 2020

   Η Κοινότητα Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής «Ορθόδοξη Μαθητεία» και η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» σας προσκαλούν στην Αιμοδοσία που θα λάβει χώρα το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες 9.00-13.00 στην Αίθουσα της "ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ" στα Σπάτα (Αγ. Δημητρίου 23 - βλ. χάρτη).

   Η Αιμοδοσία αποτελεί ευκαιρία να κάνουμε πράξη το κήρυγμα του Ευαγγελίου για την Αγάπη. Η ευκαιρία αυτή θα δώσει την δυνατότητα σε συνανθρώπους μας να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους σε αίμα.

Ελπίζουμε να επαναλάβουμε την υψηλή συμμετοχή που είχαμε στη τελευταία αιμοδοσία μας. Σε περίπτωση που έχετε αποφασίσει να έρθετε, θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα αν μας ενημερώνατε για τη συμμετοχή σας στο email της Κοινότητας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) , διότι ένας πιθανός αριθμός συμμετοχών θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε καλύτερα.

Τέλος σας προτρέπουμε να ενημερωθείτε για την καταλληλότητα του αιμοδότη στις παρακάτω ιστοσελίδες:
http://www.aimodosia.org/πληροφορίες/1-μάθετε-για-την-αιμοδοσία.html
http://www.ekea.gr/when-not-donate/

Σας περιμένουμε με χαρά!
Κοινότητα Νέων "Ορθόδοξη Μαθητεία" - Μ.Α.Φ. "Γαλιλαία"


 aim 15 2 2020 afisa

 


9o NEANIKO ΣΥΝΕΔΡΙΟ
14 Φεβρουαρίου 2020



ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ
5, 9 Φεβρουαρίου 2020


"Bίωμα καλοσύνης"
της Lydie Dattas

gal thea 5 2 2020
ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

 Τι είναι η αγάπη για τον διπλανό μας, για τον άλλον, γι’ αυτόν με τον οποίον δε μας συνδέει τίποτε παρά μόνο το ότι βρεθήκαμε την ίδια στιγμή κάτω από τον ίδιο ουρανό; Υπάρχει; Ή είναι προς το παρόν το πιο χαμένο στοίχημα της ανθρωπότητας; Ο πλησίον. Αυτός ο τόσο κοντινός αλλά και τόσο μακρινός άλλος τι ακριβώς μας είναι; Και, πνευματική αγάπη τι σημαίνει; Είναι εφικτή;

Για μια τέτοιου είδους αγάπη μιλάει το «Βίωμα Καλοσύνης» το βιβλίο της Λυντί Ντατάς, γι’ αυτό που εισέπραξε η ίδια όταν ήταν μικρό κορίτσι και που στη συνέχεια φώτισε όλη την υπόλοιπη ζωή της.


Διάρκεια εκδήλωσης: 1 ώρα
Είσοδος ελευθερη με δυνατότητα προαιρετικής εισφοράς


Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Όλια Λαζαρίδου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
και Χριστίνα Τασκασαπίδου


Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου
7:30 μ.μ.
Αίθουσα "ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ" Σπάτα
map location md
                             Κυριακή 9 Φεβρουαρίου
6:30 μ.μ.
Επισκοπείο Λαυρίου
map location md

 

 

 


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
30 Ιανουαρίου 2020

treis ierarxes

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαος, 
προσκαλεῖ 
τοὺς ἐκπαιδευτικοὺς τῶν σχολείων τῆς Μητροπόλεώς μας
στὸν ἑορτασμὸ τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν,
προστατῶν τῆς Παιδείας και τῶν Γραμμάτων.

Ὁ ἑορτασμὸς θὰ ἀρχίσει μὲ τὸν πανηγυρικὸ Ἑσπερινὸ 
στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ, στὰ Σπάτα (βλ. χάρτη),  
τὴν Τετάρτη 29 Ἰανουαρίου ἐ.ἔ., στὶς 6:00 μ.μ.,
στὸ τέλος τοῦ ὁποίου θὰ ὁμιλήσει ὁ Αἰδεσιμολογιώτατος π. Ἀλέξανδρος Χουλιάρᾶς,
Οἰκονομολόγος καὶ Διδάκτορας Θεολογίας τοῦ Πανεπιστημίου VU Amsterdam, μὲ θέμα:

«Οἱ Τρεῖς Ἱεράρχες ἐπίκαιροι ὅσο ποτέ».


Θὰ ἀκολουθήσει ἐκδήλωση ἐπικοινωνίας καὶ δεξίωση στήν Αἴθουσα τῆς «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ». 
 


(Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως)
 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
5 - 7 Δεκεμβρίου 2019

 

• Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ τελέσει τὴν ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἑσπερινοῦ καὶ θὰ ὁμιλήσει ἐπικαίρως στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Μαρκοπούλου, τὴν Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στὶς 18:00, μετὰ τὸ πέρας τῆς ὁποίας καὶ θὰ προσφερθεῖ σὲ ὅλους ἑόρτιο κέρασμα.

• Τὴν ἑπομένη, Παρασκευὴ 6 Δεκεμβρίου τὸ πρωὶ θὰ τελεσθεῖ ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία στὸ Παρεκκλήσιο τοῦ Ἁγίου Νικολάου Θορικοῦ Λαυρεωτικῆς (μεταξὺ τοῦ Λιμένος Λαυρίου καὶ τοῦ ἐργοστασίου τῆς ΔΕΗ), προεξάρχοντος πάλι τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Μητροπολίτης μας, ἀφοῦ εὐχηθεῖ στοὺς ψαράδες τῆς περιοχῆς, θὰ δεχθεῖ εὐχὲς ἐπὶ τῇ ὀνομαστικῇ του ἑορτῇ στὸ Ἐπισκοπεῖο Λαυρίου.

• Ἀμέσως μετά, καὶ λόγῳ τῆς ἑορτῆς τοῦ Προστάτη τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ ἐπισκεφθεῖ τὸ Λιμεναρχεῖο Λαυρίου καὶ τὸν Ὀργανισμὸ Λιμενος Λαυρίου, ὅπου θὰ προσφερθεῖ κέρασμα ἐπὶ τῇ ἑορτῇ καὶ θὰ εὐχηθεῖ στὸ προσωπικό.

• Στὶς 13:00, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ γευματίσει μὲ τοὺς ἐμπερίστατους καὶ ἀστέγους τῆς Λαυρεωτικῆς, στὴν αἴθουσα τοῦ Ἐπισκοπείου Λαυρίου, στοὺς ὁποίους καὶ θὰ προσφέρει οἰκονομικὰ βοηθήματα καὶ δῶρα.

• Τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας μέρας στὶς 17:30, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ χοροστατήσει στὸν μεθέορτο Ἑσπερινό, στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σπάτων, στὸν ὁποῖο καὶ θὰ λάβουν μέρος ὅλοι οἱ ἄγοντες τὰ ὀνομαστήριά τους κληρικοὶ τῆς Μητροπόλεώς μας, οἱ ὁποῖοι μετὰ τὸ τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ, θὰ δεχθοῦν εὐχὲς στὸ Συνοδικὸ τοῦ Μητροπολιτικοῦ Μεγάρου στὰ Σπάτα.

• Τὴν ἑπομένη, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου τὸ πρωί, στὶς 11:00 ὁ Σεβασμιώτατος θὰ μεταβεῖ στὴ ΣΤΕΓΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», στὴν Παιανία, ὅπου θὰ ἐπικοινωνήσει μὲ τὸ προσωπικὸ καὶ τοὺς οἰκοτρόφους καὶ θὰ προσφέρει ἐκ μέρους τῆς Μητροπόλεώς μας οἰκονομικὴ βοήθεια, εἴδη πρώτης ἀνάγκης, τρόφιμα καὶ γλυκίσματα.

 


ΠΡΩΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ
ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
27 Νοεμβρίου 2019

 

Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, 13 Νοεμβρίου με το Παλαιό Ημερολόγιο, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος τέλεσε για πρώτη φορά την Θεία Λειτουργία στην Γυναικεία Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου Κερατέας.

Η Ιερά Μονή από τον Ιούνιο ε.ε. εντάχθηκε στους κόλπους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, συνεχίζει όμως να διατηρεί την παράδοση του Παλαιού Ημερολογίου.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ομίλησε επικαίρως λαμβάνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και συγκεκριμένα από τον καταληκτικό στίχο «Καὶ ἄλλα πρόβατα ἔχω, ἃ οὐκ ἔστιν ἐκ τῆς αὐλῆς ταύτης· κἀκεῖνά με δεῖ ἀγαγεῖν, καὶ τῆς φωνῆς μου ἀκούσουσι, καὶ γενήσεται μία ποίμνη, εἷς ποιμήν.» (Ιω. Ι’,16), εξέφρασε την χαρά του κλήρου, των μοναστικών αδελφοτήτων και του λαού για την ένταξη της αδελφότητος στην Ιερά Μητρόπολη. Ακολούθως απένειμε στον εορτάζοντα κτίτορα και πνευματικό πατέρα της Μονής, Αρχιμ. Χρυσόστομο Παστελάκο τα οφφίκια του Αρχιμανδρίτου και του Πνευματικού της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην ιδιαιτέρως χαρμόσυνη αυτή μυστηριακή σύναξη παρέστησαν αντιπροσωπείες από τις γυναικείες Ιερές Μονές Βηθλεέμ Κορωπίου, Αγίου Ιωάννου Κυνηγού Γλυκών Νερών, Παναγίας Παντανάσσης Κερατέας και Αποστόλου Παύλου Παλαιοκαμαρίζης καθώς και πλήθος προσκυνητών.

 


ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ "ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ" ΚΑΙ Μ.Α.Φ. "ΓΑΛΙΛΑΙΑ"
22 Ιουνίου 2019

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας "ΓΑΛΙΛΑΙΑ" και η Κοινότητα Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής "Ορθόδοξη Μαθητεία" διοργανώνουν Aιμοδοσία, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, από τις 9:00 έως τη 13:00 στην Αίθουσα του Ιερού Προσκυνήματος Χριστού Σπάτων (βλ. χάρτη).

Οι ποσότητες αίματος που συγκεντρώνονται από τις τακτικές αιμοδοσίες αξιοποιούνται για τις ανάγκες των ασθενών που φροντίζονται από τη "ΓΑΛΙΛΑΙΑ".

Η προσφορά αίματος δεν αποτελεί απλά καλό σκοπό, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για εκείνους που το έχουν ανάγκη. Αρκετοί άνθρωποι καθημερινά χρήζουν μετάγγισης και το αίμα δεν είναι αγαθό "προς πώλησιν", αλλά δώρο αγάπης.

Σε περίπτωση που έχετε αποφασίσει να έρθετε, θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα αν μας ενημερώνατε για τη συμμετοχή σας στο email της Κοινότητας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) , διότι ένας πιθανός αριθμός συμμετοχών θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε καλύτερα.

Η συμμετοχή σας είναι σημαντική!

Σας προτρέπουμε να ενημερωθείτε για την καταλληλότητα του αιμοδότη στις παρακάτω ιστοσελίδες:
http://www.aimodosia.org/πληροφορίες/1-μάθετε-για-την-αιμοδοσία.html
http://www.ekea.gr/when-not-donate/

Σας περιμένουμε με χαρά!
Κοινότητα Νέων "Ορθόδοξη Μαθητεία" - Μ.Α.Φ. "Γαλιλαία"

 imml aim 22 6 2019

 Σημείωση: Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρειαζόμαστε 600.000 μονάδες αίματος από τις οποίες μόλις το 40% καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες, το 50% από το συγγενικό περιβάλλον και το 5% από τις ένοπλες δυνάμεις. Σε κάθε νοσοκομείο 2/10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση.


EΓΚΑΙΝΙΑ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΓΕΡΑΚΑ
8 Ιουνίου 2019

Τo Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ι. Ναού Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Γέρακα από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο.


ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΣΣΕΞ
π. ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΥ
17 Φεβρουαρίου 2019

  Η κοινότητα νέων «Ορθόδοξη Μαθητεία» οργανώνει ομιλία με προσκεκλημένο ομιλητή τον αρχιμ. π. Ζαχαρία Ζαχάρου, πνευματικό της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Ἐσσεξ και μαθητή του Γέροντος Σωφρονίου, με θέμα:

«Σαλευόμενοι στην αναζήτηση της ασάλευτης Βασιλείας».

  Η ομιλία θα γίνει την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στα Σπάτα, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως (αίθουσα κάτω από το ιερό του Αγίου Νικολάου, είσοδος από την οδό Μ. Αλεξάνδρου - βλ. χάρτη).

  Η ομιλία απευθύνεται προς όλο τον πιστό λαό, κυρίως στους νεότερους.


8o NEANIKO ΣΥΝΕΔΡΙΟ
16 Φεβρουαρίου 2019



ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
29 Ιανουαρίου 2019

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαος, 
προσκαλεῖ 
τοὺς ἐκπαιδευτικοὺς τῶν σχολείων τῆς Μητροπόλεώς μας
στὸν ἑορτασμὸ τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν,
προστατῶν τῆς Παιδείας και τῶν Γραμμάτων.

Ὁ ἑορτασμὸς θὰ ἀρχίσει μὲ τὸν πανηγυρικὸ Ἑσπερινὸ 
στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγ. Νικολάου Σπάτων, 
τὴν Τρίτη 29 Ἰανουαρίου ἐ.ἔ., στὶς 6:00 μ.μ.,
στὸ τέλος τοῦ ὁποίου θὰ ὁμιλήσει ὁ Ἀρχιμ. Κωνσταντῖνος Συρῖγος,
Master Θεολογίας Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου μὲ θέμα:

«Οἱ Τρεῖς Ἱεράρχες ποιμένες καὶ παιδαγωγοί».


Θὰ ἀκολουθήσει δεξίωση στὸ Συνοδικὸ τοῦ Ἐπισκοπείου Σπάτων
 

Τὴν κυριώνυμο ἡμέρα, Τετάρτη 30 Ἰανουαρίου ἐ.ἔ.,  
ὁ Σεβασμιώτατος θὰ ἱερουργήσει 
στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα Ἀναστάσεως Χριστοῦ Σπάτων, 
ὅπου καὶ θὰ ὁμιλήσει ἐπικαίρως.

Θὰ εἶναι χαρά μας νὰ συμμετάσχουν ἐλευθέρως στὴ Θεία Λειτουργίακαὶ μαθητές, ἐκπαιδευτικοὶ καὶ γονεῖς. 

(Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως)
 

ΤΟ Ι. ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓ. ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ
ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ
23 Δεκεμβρίου 2018

 


ag.foteini spa

Τὴν Κυριακὴ 23 Δεκεμβρίου 2018, πρὸ τῆς Χριστοῦ Γεννήσεως, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ χοροστατήσει στὸν Ὄρθρο καὶ θὰ λειτουργήσει στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα τοῦ Χριστοῦ στὰ Σπάτα.

Στὸ τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Παν. Ἀρχιμανδρίτης π. Ἰουστῖνος Ἁγιοταφίτης, ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τοῦ Φρέατος τοῦ Ἰακὼβ στὴ Σαμάρεια, θὰ προσφέρει στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα ἀπότμημα τοῦ ἱεροῦ λειψάνου τῆς Ἁγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινῆς τῆς Σαμαρείτιδος πρὸς διηνεκῆ προσκύνηση καὶ εὐλογία.

 


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 
5 - 7 Δεκεμβρίου 2018

 

• Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ τελέσει τὴν ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἑσπερινοῦ καὶ θὰ ὁμιλήσει ἐπικαίρως στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Μαρκοπούλου, τὴν Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στὶς 18:00, μετὰ τὸ πέρας τῆς ὁποίας καὶ θὰ προσφερθεῖ σὲ ὅλους ἑόρτιο κέρασμα.

• Τὴν ἑπομένη, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου τὸ πρωὶ θὰ τελεσθεῖ ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία στὸ Παρεκκλήσιο τοῦ Ἁγίου Νικολάου Θορικοῦ Λαυρεωτικῆς (μεταξὺ τοῦ Λιμένος Λαυρίου καὶ τοῦ ἐργοστασίου τῆς ΔΕΗ), προεξάρχοντος πάλι τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας οἱ ψαράδες τῆς περιοχῆς μαζὶ μὲ τοὺς ἄνδρες τοῦ Λιμεναρχείου Λαυρίου, κατὰ τὸ ἔθος, θὰ ψήσουν ψάρια, τὰ ὁποῖα καὶ θὰ προσφέρουν στὸν κόσμο, ὁ δὲ Μητροπολίτης μας θὰ δεχθεῖ εὐχὲς ἐπὶ τῇ ὀνομαστικῇ του ἑορτῇ στὸ Ἐπισκοπεῖο Λαυρίου.

• Ἀμέσως μετά, καὶ λόγῳ τῆς ἑορτῆς τοῦ Προστάτη τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ ἐπισκεφθεῖ τὸ Λιμεναρχεῖο Λαυρίου, ὅπου θὰ προσφερθεῖ κέρασμα ἐπὶ τῇ ἑορτῇ καὶ θὰ εὐχηθεῖ στὸ προσωπικὸ.

• Στὶς 13:00 ὁ Σεβασμιώτατος θὰ γευματίσει μὲ τοὺς ἐμπερίστατους καὶ ἀστέγους τῆς Λαυρεωτικῆς, στὴν αἴθουσα τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα, στοὺς ὁποίους καὶ θὰ προσφέρει οἰκονομικὰ βοηθήματα καὶ δῶρα.

• Τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας μέρας στὶς 17:30, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ χοροστατήσει στὸν μεθέορτο Ἑσπερινό, στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σπάτων, στὸν ὁποῖο καὶ θὰ λάβουν μέρος ὅλοι οἱ ἄγοντες τὰ ὀνομαστήριά τους κληρικοὶ τῆς Μητροπόλεώς μας, οἱ ὁποῖοι μετὰ τὸ τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ, θὰ δεχθοῦν εὐχὲς στὸ Συνοδικὸ  τοῦ Μητροπολιτικοῦ Μεγάρου στὰ Σπάτα.

• Τὴν ἑπομένη, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου τὸ πρωί, στὶς 11:00 ὁ Σεβασμιώτατος θὰ μεταβεῖ στὴ ΣΤΕΓΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ  «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», στὴν Παιανία, ὅπου θὰ ἐπικοινωνήσει μὲ τὸ προσωπικὸ καὶ τοὺς οἰκοτρόφους καὶ θὰ προσφέρει ἐκ μέρους τῆς Μητροπόλεώς μας οἰκονομικὴ βοήθεια, εἴδη πρώτης ἀνάγκης, τρόφιμα καὶ γλυκίσματα.

 


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ
14 Σεπτεμβρίου 2018

Ὁ Μακαριώτατος
Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν & πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμος
στὰ Σπάτα 14.9.2018

arxiepiskopos

Τὴν 14η Σεπτεμβρίου, ἡμέρα κατὰ τὴν ὁποία ἡ Ἐκκλησία μας ἑορτάζει τὴν Ὕψωση τοῦ Τιμίου καὶ Ζωοποιοῦ Σταυροῦ, πανηγυρίζει τὸ Ἱερὸ Προσκύνημα Ἀναστάσεως Χριστοῦ Σπάτων.

Κατὰ τὸν ἐφετινὸ ἑορτασμό, τὴν Παρασκευὴ 14η Σεπτεμβρίου, θὰ προεξάρχει τῆς πανηγυρικῆς Θείας Λειτουργίας ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β', συλλειτουργούντων τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Θεσπιῶν κ. Συμεών, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν καὶ τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικολάου.

 


ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ"
ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ "ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ"
3 Ιουλίου 2018
                  

  choir        Εκδήλωση της "ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ" με την
 ρωσική Παιδική Χορωδία "Παραμυθία"
  3.7.2018
 
              
 


Μονάδα Ἀνακουφιστικῆς Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»,
σὲ συνεργασία μὲ τὸν Δῆμο Παλλήνης-Γέρακα,
σᾶς προσκαλεῖ στὴν ἑορταστικὴ συναυλία, 
ἡ ὁποία τελεῖ ὑπὸ τὴν αἰγίδα
τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς κ. Νικολάου
καὶ θὰ πραγματοποιηθεῖ στὸ Πολιτιστικὸ Κέντρο Γέρακα
ἐπὶ τῶν ὁδῶν Κλειτάρχου καὶ Ἀριστείδου,
τὴν Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 καὶ ὥρα 20:30,
ὅπου ἡ Παιδικὴ Χορωδία τοῦ Ὀρφανοτροφείου «Παραμυθία»
τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Νικολάου Μαγλογιαροσλάβετς Ρωσίας
θὰ τραγουδήσει καὶ θὰ χορέψει ἑλληνικοὺς καὶ ρωσικοὺς χορούς.
Τὴν ἐκδήλωση θὰ κλείσει μὲ σύντομη ὁμιλία
ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαος.

Εἴσοδος ἐλεύθερη

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως


  




  sol key    Πρόγραμμα Εκδήλωσης   dance             


          
  1.   Ρωσικός λαϊκος χορός-τραγούδι «Στο φούρνο αλώνιζα»  
         
         
         
  2.   Ρωσικός λαϊκος χορός-τραγούδι «Άνθος παπαρούνας»  
         
         
         
  3.   Παραδοσιακός ρωσικός χορός «Χοροβόντ»  
         
         
         
  4.   Χορός-τραγούδι «Ματρέσκι»  
         
         
         
  5.   Χορός «Καδρίλια»  
         
         
         
  6.   Χορός-τραγούδι «Μαργαρίτα»  
         
         
         
  7.   Ρωσικός λαϊκός χορός «Τρεπάκι»  
         
         
         
  8.   Χορός-τραγούδι «Ματάνια»  
         
         
         
  9.   Παραδοσιακός ρωσικός χορός «Βαρβαρούλα» («Βάρενκα»)  
         
         
         
  10.   Τραγούδι «Πασχαλιά»  
         
         
         
  11.   2 σόλο τραγούδια  
         
         
         
  12.   Χορός-τραγούδι «Μήλο μου κόκκινο»  
         
         
         
  13.   Παραδοσιακός ρωσικός χορός «Σουβατεα» («Μπάρινια»)  
         
         
         
  14.   Χορός-τραγούδι «Παζάρι»  
         
         
         
  15.   2 σόλο τραγούδια  
         
         
         
  16.   Χορός-τραγούδι «Μι-μι-ντό»  
         
         
         
  17.   Χορός-τραγούδι «Κατιούσα»  
         
         
         
  18.   Τραγούδι «Πραπαππούς»  
         
         
         
  19.   Χορός-τραγούδι «Έχει γειά Παναγιά»  
         
         
         
  20.   Άξιον Εστί  
         

 


ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ "ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ"
13, 20, 27 Μαΐου 2018

"To Aϊβαλί η πατρίδα μου"
του Φώτη Κόντογλου

kontoglou 01«... Η πολιτεία που λέγω αναγνώστη, δεν είναι καμμιά από κείνες πόχουνε παλιά δόξα κι όνομα ξακουσμένο. Μηδέ Ρώμη είναι, μηδέ Αθήνα, μηδέ Τρωάδα, μηδέ καμμιά απ’ τις άλλες ξακουσμένες πολιτείες. Τ’ όνομά της είναι σβησμένο κιόλας απ’ τη θύμηση του κόσμου, η  ιστορία της σκοτεινή, η τοποθεσία της παράμερη...
Το Αϊβαλί ήταν στ’ αλήθεια σαν ένας κόσμος κρυφός, περικλεισμένος μέσα σ’ ένα μπουγάζι...»kontoglou 02

 

Aivali 08Η Όλια Λαζαρίδου και η Αμαλία Μουτούση παρουσιάζουν σε θεατρική μορφή, το μοναδικό αυτό βιβλίο.

Με ζωγραφιές, τραγούδια, ιστορίες και με την σκηνογραφική επιμέλεια της Δάφνης Ρόκου, θα προσπαθήσουν να μας μεταδώσουν το βαθύ αναστεναγμό που βρίσκεται κρυμμένος μέσα στις σελίδες του.

Η εκδήλωση αυτή, γίνεται για την οικονομική ενίσχυση της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», στην οποία η Αμαλία Μουτούση κι η Όλια Λαζαρίδου είναι εθελόντριες.

Είναι η δεύτερη εκδήλωση μιας σειράς πολιτιστικών δράσεων που ξεκίνησαν πέρσι με την παράσταση "Ο Γάμος του Καραχμέτη" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και που θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

 

Συντελεστές παράστασης
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Σπυράτος

 


       
  Κυριακή 13 Μαΐου
Επισκοπείο Λαυρίου
(Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου & Ι. Κακαβά)   

map location md
 
       
       
 
map location md
Κυριακή 20 Μαΐου
Αμφιθέατρο Δημαρχείου Κρωπίας
(Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 47, Κορωπί)
 
       
       
  Κυριακή 27 Μαΐου
Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα
(Κλειτάρχου & Αριστείδου, Γέρακας)

map location md
 
       
       
    Ώρα έναρξης 9 μ.μ.-  διάρκεια μία ώρα.  
       

 

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» εδώ και οχτώ χρόνια παρέχει, δωρεάν, υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ογκολογικούς ασθενείς κι ασθενείς με ALS εντός των γεωγραφικών ορίων της Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. 

 Τις υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας παρέχει ειδικά εκπαιδευμένη εικοσιπενταμελής Διεπιστημονική Ομάδα αποτελούμενη από γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγο, φυσικοθεραπευτή και ιερέα. 

 Οι υπηρεσίες παρέχονται Κατ’ Οίκον, σε Κέντρο Ημέρας και στον πρώτο Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας στην πατρίδα μας.

 Το έργο της Διεπιστημονικής Ομάδας επικουρούν εκατόν πενήντα και πλέον εκπαιδευμένοι Εθελοντές με πληθώρα δραστηριοτήτων και οκταμελής Διοικητική Ομάδα. 

 Στο πρόγραμμα της φροντίδας της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», στη διάρκεια της οκταετούς πορείας της, έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 750 ασθενείς.

 


7ο ΝΕΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 
3 Φεβρουαρίου 2018

 





ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
30 Ιανουαρίου 2018


Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαος,
 προσκαλεῖ 
τοὺς ἐκπαιδευτικοὺς τῶν σχολείων τῆς Μητροπόλεώς μας
στὸν ἑορτασμὸ τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν
, προστατῶν τῆς Παιδείας και τῶν Γραμμάτων.

Ὁ ἑορτασμὸς θὰ ἀρχίσει μὲ τὸν πανηγυρικὸ Ἑσπερινὸ 
στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγ. Νικολάου Μαρκοπούλου (βλ. χάρτη), 
τὴν Δευτέρα 29 Ἱανουαρίου ἐ.ἔ., στὶς 6:00 μ.μ.,
στὸ τέλος τοῦ ὁποίου θὰ ὁμιλήσει ὁ Πρωτοπρ. Δημήτριος Μπαθρέλλος,
ἐπισκέπτης καθηγητὴς στὸ Ἰνστιτοῦτο Ὀρθόδοξης Θεολογίας τοῦ Cambridge U. μὲ θέμα:
«Οἱ Τρεῖς Ἱεράρχες διαχρονικοὶ διαμορφωτὲς τῆς παιδείας».

Θὰ ἀκολουθήσει ἐκδήλωση ἐπικοινωνίας καὶ δεξίωση στήν Αἴθουσα τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ. 
 
Τὴν κυριώνυμο ἡμέρα, Τρίτη 30 Ἱανουαρίου ἐ.ἔ., 
ὁ Σεβασμιώτατος θὰ ἱερουργήσει 
στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα Ἀναστάσεως Χριστοῦ Σπάτων,
 ὅπου καὶ θὰ ὁμιλήσει ἐπικαίρως.

Θὰ εἶναι χαρά μας νὰ συμμετάσχουν στὴ θεία λειτουργία
ἀντιπροσωπεῖες μαθητῶν τῶν σχολείων τῆς Μητροπόλεώς μας.
Οἱ ἀντιπροσωπεῖες πρέπει νὰ εἶναι μικρὲς (μέχρι 10 ἄτομα), 
ἡ συμμετοχὴ σὲ αὐτὲς νὰ εἶναι ἐθελούσια
καὶ νὰ ὑπάρχει συνοδεία καθηγητοῦ ἢ δασκάλου ἢ καὶ γονέων.

(Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως)
 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
29 Δεκεμβρίου 2017

 

 
sx.vyz 29 12 2017

 


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
12 Δεκεμβρίου 2017

 

Ως ημέρα σταθμός στην πορεία της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» αλλά και της Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα θα παραμείνει η Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017.

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου στην Ελλάδα Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας (Hospice) «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» αποτελείται από διεπιστημονική ομάδα 36 ιατρών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγου, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και ιερέα με βασική ευθύνη την περίθαλψη ασθενών με απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια, κυρίως καρκινοπαθείς και νευρομυϊκούς ασθενείς που πάσχουν από νόσο του κινητικού νευρώνα. Κάτω από τη σκέπη της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής προσφέρει τις υπηρεσίες της εντελώς δωρεάν σε πάσχοντες συνανθρώπους μας της Νοτιοανατολικής Αττικής, εδώ και μία οκταετία στη βάση της κατ’ οίκον και της ημερήσιας φροντίδας, με τη συνδρομή και εκατό και πλέον εκπαιδευμένων εθελοντών.

Ο Ξενώνας που θα λειτουργήσει άμεσα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι υπερσύγχρονα εξοπλισμένος, χάρις στις χορηγίες 23 κοινωφελών ιδρυμάτων, οργανισμών, επιχειρήσεων και ιδιωτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Ίδρυμα ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ, το κοινωφελές Ίδρυμα ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗΣ, το Ίδρυμα ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ, το Ίδρυμα TIMA FOUNDATION, ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, THE NORDBLOM FAMILY FOUNDATION, o ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, η CITIBANK, η EUROBANK, η KOREAN REGISTRY, η AENORASIS, το κοινωφελές Ίδρυμα ΜΙΧΑΗΛ ΧΩΝΙΑΤΗΣ, ο κ. Πόλυς Χατζηωάννου, ο κ. Χαράλαμπος Μυλωνάς, ο κ. Ανδρέας Χατζηγιάννης, η κ. Ευαγγελία Χουτοπούλου, η οικογένεια Κατρισιανάκη, η κ. Μαρία Ματαράγκα και φυσικά η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ και περισσότεροι από 3.500 δωρητές.

Μετά τὸν Αγιασμό, τον οποίον  ετέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ακολούθησε σύντομη ευχετήρια παρέμβαση του, κατά την οποία τόνισε βασικά την στη βάση της αγάπης διακονία του πάσχοντος συνανθρώπου μας μέχρι της τελικής του πνοής ως εικόνας του Θεού.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος έδωσε τὸ περίγραμμα της πορείας του όλου έργου, αρχίζοντας από τη σύλληψη της ιδέας το 2005, την οργάνωση των πρώτων ημερίδων και σεμιναρίων, τη διαμόρφωση αντίληψης, γνώσης και εικόνας του εγχειρήματος με αλλεπάλληλες επισκέψεις σε hospices του εξωτερικού, την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» τον Μάρτιο του 2010, τη διεύρυνση του προγράμματος και τελικά την κατασκευή του υπερσύγχρονου Ξενώνα. Το έργο στηρίχθηκε σε τέσσερεις άξονες, την αναγκαιότητα, τη δυνατότητα, την υψηλή ποιότητα και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας. Η διαχείριση των σοβαρών ασθενειών και του θανάτου απαιτεί φρόνημα που γεννάει φως, χαρά και ζωή. Γι’ αυτό και η όλη προσπάθεια στηρίζεται σε νέα παιδιά με φρεσκάδα, ζωντάνια και νεανικό ενθουσιασμό.

Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους συντελεστές του έργου, στα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας, στους εθελοντές, στους χορηγούς, στους εκπροσώπους της τοπικής αυτόδιοίκησης κ.λπ. και φυσικά στην αρχιτεκτονική ομάδα του κ. Πάνου Παρθένιου και των συνεργατών του.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη σύντομη, αλλά καρδιακή παρουσίαση από την επιστημονική υπεύθυνη της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» κα Αλίκη Τσερκέζογλου, της εμπειρίας που έχει αποκομίσει η ομάδα της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» από την έως σήμερα φροντίδα 700 και πλέον ασθενών και τη σπουδαιότητα της προσφοράς Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν μια απειλητική για τη ζωή τους νόσο και τους φροντιστές τους.

Στο βήμα ακολούθησε η Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανακουφιστική Φροντίδα στη Ρουμανία του Hospice Casa Sperantei, Brasov, Prof. Daniela Mosoiu. Η Prof. Mosoiu, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανακουφιστικής Φροντίδας, παρουσίασε την ταχύτατη εξέλιξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας στη Ρουμανία αλλά και την επέκταση της ιδέας των Hospices σε όλη την Ευρώπη. Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό της η Prof. Mosoiu ευχήθηκε καλή επιτυχία στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» καθώς είναι η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια ανάπτυξης της Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της αντίστοιχης Μονάδας της Λευκωσίας «ΑΡΟΔΑΦΝΟΥΣΑ» και του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνιος Αυγερινός, βουλευτές και οι δήμαρχοι των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, διευθυντές Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, προβλήθηκαν και δύο σύντομα βίντεο περιγράφοντας το όραμα και την ως τώρα εμπειρία των ασθενών.

Στην κατακλείδα της εκδηλώσεως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξήρε το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας υπογραμμίζοντας μάλιστα, πως πολλές φορές υποκαθιστά το έργο της Πολιτείας με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, μίλησε για την συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας όχι μόνο της αξιοπρέπειας αλλά και της αξίας του ανθρώπου, την τεράστια σημασία που έχει ο σεβασμός στη ζωή, ιδιαίτερα όταν αποδυναμώνεται η προσωπικότητα και τη λειτουργία τέτοιων Μονάδων και Ξενώνων ως την πιο ουσιαστική απάντηση στο δίλημμα της ευθανασίας.

Τέλος, ακολούθησε ξενάγηση του κ. Προέδρου, του Μακαριωτάτου, των χορηγών και των συνεργατών τους στον Ξενώνα της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» καθώς και δεξίωση.



Φωτογραφίες:



Βίντεο: 

 

egkainia gal 12 12 2017

 


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΝΗΝΗΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
5 - 7 Δεκεμβρίου 2017

 

• Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ τελέσει τὴν ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἑσπερινοῦ καὶ θὰ ὁμιλήσει ἐπικαίρως στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Μαρκοπούλου, τὴν Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στὶς 18:00, μετὰ τὸ πέρας τῆς ὁποίας καὶ θὰ προσφερθεῖ σὲ ὅλους ἑόρτιο κέρασμα.

• Τὴν ἑπομένη, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου τὸ πρωὶ θὰ τελεσθεῖ ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία στὸ Παρεκκλήσιο τοῦ Ἁγίου Νικολάου Θορικοῦ Λαυρεωτικῆς (μεταξὺ τοῦ Λιμένος Λαυρίου καὶ τοῦ ἐργοστασίου τῆς ΔΕΗ), προεξάρχοντος πάλι τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας ὁ Σεβασμιωτάτος θὰ μεταβεῖ στὸ νεόδμητο Ἐπισκοπεῖο Λαυρίου, ὅπου καὶ θὰ δεξιωθεῖ τὶς ἀρχὲς καὶ τὸν λαὸ τῆς Λαυρεωτικῆς.

• Ἀμέσως μετά, λόγῳ καὶ τῆς Παγκόσμιας Ἡμέρας Ἀτόμων μὲ Εἰδικὲς Ἀνάγκες, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ ἐπισκεφθεῖ τὸ Εἰδικὸ Δημοτικὸ Σχολεῖο Λαυρίου, ὅπου καὶ θα συνομιλήσει μὲ τοὺς δασκάλους καὶ τοὺς μαθητές, θὰ προσφέρει τὸ γεῦμα καὶ θὰ διανείμει δῶρα καὶ ἐκπαιδευτικὸ ὑλικό.

• Στὴ συνέχεια, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ μεταβεῖ στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου στὴν Καμάριζα, ὅπου καὶ θὰ ἐπισκεφθεῖ τὸν ἀσθενοῦντα π. Νεκτάριο Βιτάλη, ἀκάματο ἐργάτη τῆς Ἐκκλησίας μας, φιλελεήμονα ποιμένα καὶ εὐλαβέστατο λειτουργὸ τῶν μυστηρίων τοῦ Θεοῦ.

• Στὶς 13:30 θὰ ἐπιστρέψει στὸ Λαύριο, ὅπου καὶ θὰ γευματίσει μὲ τοὺς ἀπόρους καὶ ἀστέγους τῆς Λαυρεωτικῆς, καὶ μὲ ἀντιπροσωπεία μαθητῶν τῶν Λυκείων ΓΕΛ καὶ ΕΠΑΛ τοῦ Λαυρίου, στὴν αἴθουσα τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα.

• Τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας μέρας στὶς 17:30, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ χοροστατήσει στὸν μεθέορτο Ἑσπερινό, στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σπάτων, στὸν ὁποῖο καὶ θὰ λάβουν μέρος ὅλοι οἱ ἄγοντες τὰ ὀνομαστήριά τους κληρικοὶ τῆς Μητροπόλεώς μας, οἱ ὁποῖοι μετὰ τὸ τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ, θὰ δεχθοῦν εὐχὲς στὸ Συνοδικὸ  τοῦ Μητροπολιτικοῦ Μεγάρου στὰ Σπάτα.

• Τὴν ἑπομένη, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου τὸ πρωί, στὶς 11:00 ὁ Σεβασμιώτατος θὰ μεταβεῖ στὴ ΣΤΕΓΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ  «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», στὴν Παιανία, ὅπου θὰ ἐπικοινωνήσει μὲ τὸ προσωπικὸ καὶ τοὺς οἰκοτρόφους καὶ θὰ προσφέρει ἐκ μέρους τῆς Μητροπόλεώς μας οἰκονομικὴ βοήθεια, εἴδη πρώτης ἀνάγκης, τρόφιμα καὶ γλυκίσματα.

• Τὸ βράδυ τῆς ἰδίας ἡμέρας, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ δεξιωθεῖ καὶ θὰ προσφέρει ἑόρτιο δεῖπνο στοὺς καθηγητὲς ὅλων τῶν βαθμίδων ἀμφοτέρων τῶν Τμημάτων τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ ΕΚΠΑ.   

 


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ
6 Νοεμβρίου 2017


"Ο Γάμος του Καραχμέτη"
(ή το Συναξάρι μιας Αγίας Συζύγου)

του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

papadiamantisΗ ιστορία του διηγήματος λαμβάνει χώρα στη Σκιάθο την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Ο Κουμπής ένας από τους προεστούς του χωριού και φίλος του Τούρκου ναυάρχου, μετά από δεκαπέντε έτη στείρου γάμου με τη Σεραϊνώ φλέγεται από την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά.

Το σχέδιό του είναι να απαγάγει τη γειτόνισσά του τη Λελούδω που είναι μόλις τριάντα ετών και να δωροδοκήσει ένα παπά ή να τον βιάσει με φοβέρα να τους στεφανώσει.

Το τέλος της ιστορίας αναδεικνύει τη Σεραϊνώ, τη γυναίκα του, σε Αγία ψυχή και την προβάλλει σαν παρήγορη μαρτυρία για τη δυνατότητα εξαγιασμού του βέβηλου κόσμου μας.

Εκφράζει μια στάση ζωής, μια ηθική πρόταση η οποία ακολουθεί και εμποτίζει την εν Χριστώ ζωή.

Το διήγημα αυτό του Παπαδιαμάντη προσπαθεί να μας κάνει κατανοητό το πέρασμα ενός ανθρώπου από τη φυσική ζωή στη ζωή της αγιότητας.

Η Σεραϊνώ ξεπερνάει τις λογικές αναγκαιότητες και τις αποκλειστικότητες της βιολογικής της ύπαρξης και μετέχει σε μια κοινωνία αγάπης η οποία την απελευθερώνει απ'τον ατομισμό και την αναγεννά σε όντως πρόσωπο.

 

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνικά: Μαρία Χανιωτάκη
Κοστούμια: Λύκειον των Ελληνίδων Αθηνών
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Ιφιγένεια Γρίβα
Νικόλαος Γεώργιος Χαλδαιάκης

 


Δευτέρα 6 Νοεμβρίου
8:00 μ.μ.
Δημαρχιακό Μέγαρο Δήμου Σαρωνικού (Αμφιθέατρο)
(Αθηνών και Ρήγα Φερραίου)
map location md

 

 Πληροφορίες: 210.66.35.955 www.galilee.gr 
email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ
10 Οκτωβρίου 2017

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαος
προσκαλεῖ σὲ συνάντηση γνωριμίας ὅλους τοὺς Θεολόγους ἐκπαιδευτικοὺς
τῶν σχολείων τῆς Μητροπόλεώς μας. 
Ἡ συνάντηση αὐτὴ θὰ λάβει χώρα στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγ. Νικολάου Μαρκοπούλου τὴν Τρίτη 10 Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ, στὶς 6:30 μ.μ. 
καὶ θὰ περιλαμβάνει μικρὸ ἑσπερινό, ὅπου θὰ ψάλει χορωδία μαθητῶν 
τῆς Σχολῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, 
σύντομη ὁμιλία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας καὶ 
δεξίωση γνωριμίας καὶ ἐπικοινωνίας στὴν αἴθουσα τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.
Θὰ χαροῦμε πολὺ νὰ σᾶς ἔχουμε κοντά μας, 
ὅπως καὶ ὅσους ἐκ τῶν Διευθυντῶν, Καθηγητῶν ἄλλων εἰδικοτήτων καὶ Δασκάλων ἐπιθυμοῦν νὰ συμμετάσχουν.

(Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως)

 


 

ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Πίστης, Ελπίδας & Αγάπης»
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ
17 Σεπτεμβρίου 2017

Οι οινοπαραγωγοί του αμπελώνα της Αττικής σας προσκαλούν
στο
ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Πίστης, Ελπίδας & Αγάπης»

Για την υποστήριξη της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» οι οινοπαραγωγοί της Αττικής διοργανώνουν, στο
Θέατρο Δεξαμενής στο Κορωπί  μια «Γιορτή Οινικού Πολιτισμού»

που επιμελείται & παρουσιάζει
ο οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου

Με αξέχαστα τραγούδια, ζωντανή ορχήστρα, πολυθέαμα  
σε γιγαντοοθόνη, ντοκουμέντα και παραδοσιακούς χορούς,
η βραδιά προβλέπεται «μεθυστική» !

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του
ο Μητροπολίτης  Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος     

Κυριακή 17/9/2017  8:00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΚΗ HMEΡΙΔΑ:
"ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ: ΜΙΑ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ"
28 Μαΐου 2017



 

 


Για μεγέθυνση κάντε κλικ πάνω στην πρόσκληση.

 


6o NEANIKO ΣΥΝΕΔΡΙΟ
28 Ιανουαρίου 2017

 





ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ι. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
"Ο διάλογος Πίστης κι Επιστήμης με επίκεντρο τον άνθρωπο"
28 Ιανουαρίου 2017

  Το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών οργανώνει κάθε χρόνο μια εκδήλωση, η οποία είναι αφιερωμένη στο διάλογο του έργου τους με τα προβλήματα της εποχής μας.

Τα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις μας είχαν επικεντρωθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο χώρο της αγωγής.

Ο φετινός προβληματισμός μας είναι διαφορετικός. Επειδή βιώνουμε συνεχώς την –συνήθως χωρίς ουσιαστικό λόγο και επιχειρήματα- αντιπαλότητα επιστήμης και πίστης, η οποία εκφράζεται με πολλούς τρόπους και από πολλές πλευρές, σκεφθήκαμε να συζητήσουμε τη σχέση αυτή με κέντρο τον άνθρωπο. Το τρίπτυχο αυτό το συναντάμε πολύ συχνά στο συγγραφικό έργο των τριών Αγίων, ιδιαίτερα στον Μ. Βασίλειο.
Με αυτό το σκεπτικό οργανώνουμε ένα στρογγυλό τραπέζι με θέμα:

«Ο διάλογος επιστήμης και πίστης με επίκεντρο τον άνθρωπο».

Θα μιλήσουν οι:

Δρ. Ευάγγελος Γογγολίδης, Χημικός Μηχανικός ΜΙΤ, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστήμης ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Δρ. Κανάρης Τσίγκανος, Καθηγητής Αστροφυσικής, Τμήμα Φυσικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Δρ. Δημήτριος Μπούμπας, Καθηγητής Παθολογίας, Τμήμα Ιατρικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

ekd 28 1 2017

Ως βασικό σκοπό της προσπάθειάς μας έχουμε θέσει τη συνάντηση και το διάλογο με επιχειρήματα και με όραμα την μεταμόρφωση και την ανακαίνιση του πολιτισμού της εποχής μας.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 από τις 18.00-21.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής (Μ. Βασιλείου 15, Ρουφ).


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
"ΘΡΑΚΗ: Το επόμενο βήμα..."
στο Επισκοπείο Λαυρίου
27 Ιανουαρίου 2017

Thrakh Lavrio 27 1 2017

 


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
5-7 Δεκεμβρίου 2016 

 

• Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα τελέσει την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Μαρκοπούλου, την Δευ-τέρα 5 Δεκεμβρίου στις 18:00, μετά το πέρας της οποίας και θα προσφερθεί σε όλους εόρτιο κέρασμα.

• Την επομένη, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Θορικού Λαυρεωτικής (μεταξύ του Λιμένος Λαυρίου και του εργοστασίου της ΔΕΗ), προεξάρχοντος πάλι του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι ψαράδες της περιοχής μαζί με τους άνδρες του Λιμεναρχείου Λαυρίου, κατά το έθος, θα ψήσουν ψάρια, τα οποία και θα προσφέρουν στον κόσμο, ο δε Μητροπολίτης μας θα δεχθεί ευχές επί τη ονομαστική του εορτή στο Επισκοπείο Λαυρίου.

• Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει στον ήδη προετοιμασμένο κατάλληλο χώρο του Επισκοπείου τα εγκαίνια του Ιατρικού Εξεταστηρίου και Κοινωνικού Φαρμακείου, που θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, σε συνεργασία με τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

• Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος θα μεταβεί στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών του Σουνίου, όπου και θα παραθέσει εόρτιο γεύμα στους τριακόσιους πενήντα μετανάστες από τις εμπερίστατες χώρες της Συρίας και του Αφγανιστάν.

• Γύρω στις 13:30 θα επιστρέψει στο Λαύριο, όπου και θα γευματίσει με τους απόρους και αστέγους της Λαυρεωτικής, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Ανδρέα Λαυρίου.

• Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 17:30, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα χοροστατήσει στον μεθέορτο Εσπερινό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάτων, στον οποίο και θα λάβουν μέρος όλοι οι άγοντες τα ονομαστήριά τους κληρικοί της Μητροπόλεώς μας. Μετά το τέλος του Εσπερινού, όλοι οι εορτάζοντες κληρικοί μας θα δεχθούν ευχές στο Συνοδικό  του Μητροπολιτικού Μεγάρου στα Σπάτα.

• Την επομένη, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου το πρωί, στις 10:00 ο Σεβασμιώτατος θα επισκεφθεί την Στέγη της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΣ ΥΣΤΕΡΟΥΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (Ε.Γ.Ν.Υ.Α.) στο Λαγονήσι και στις 12:00 θα μεταβεί στη ΣΤΕΓΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ  «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», στην Παιανία, όπου θα τελέσει Αρτοκλασία. Και στα δύο ιδρύματα θα επικοινωνήσει με το προσωπικό και τους οικοτρόφους και θα προσφέρει εκ μέρους της Μητροπόλεώς μας οικονομική βοήθεια, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και γλυκίσματα.

 


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ π. ΔΗΜ. ΜΠΑΘΡΕΛΛΟΥ
21 Νοεμβρίου 2016
 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

π. ΔΗΜ. ΜΠΑΘΡΕΛΛΟΥ

"ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑ-ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ"
ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ


Ξενοδοχείο Caravel
Δευτέρα 21.11.2016

 

par vivliou 21 11 2016

 


ΤΕΛΕΤΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ HOSPICE CASA SPERANTEI ΚΑΙ Μ.Α.Φ. "ΓΑΛΙΛΑΙΑ"
15 Μαΐου 2016

 logo GAL2Με πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου τα Ιδρύματα Hospice Casa Sperantei από το Brasov της Ρουμανίας, το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» της Ι.Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής αδελφοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» στα Σπάτα.

Σκοπός της αδελφοποίησης των τριών Ιδρυμάτων είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας σε ζητήματα Ανακουφιστικής Φροντίδας, νομοθεσίας και διασφάλισης ποιότητας, καθώς επίσης η χάραξη πολιτικών ενημέρωσης του κοινού για την Ανακουφιστική Φροντίδα, η υλοποίηση από κοινού Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η εκπόνηση κλινικής έρευνας.

Και τα τρία Ιδρύματα είναι πρωτοπόρα στις χώρες τους στη δωρεάν παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και τις οικογένειές τους και στοχεύουν στην πρόληψη και ανακούφιση των ψυχικών και σωματικών συμπτωμάτων που προκαλεί μία απειλητική για τη ζωή νόσος. Η Ανακουφιστική Φροντίδα δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη τη χρονική περίοδο της νόσου, από τη διάγνωση μέχρι την ύφεση ή την υποτροπή και το τελικό στάδιο, στηρίζοντας ταυτόχρονα και την οικογένεια σε όλη την πορεία της ασθένειας, καθώς και κατά την περίοδο του θρήνου και πένθους.

Τα αδελφοποιημένα Ιδρύματα δραστηριοποιούνται επιπλέον και στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση λειτουργών υγείας και του κοινού σε θέματα που άπτονται της Ανακουφιστικής Φροντίδας και τη νομική κατοχύρωσή της.

Το Hospice Casa Sperantei ιδρύθηκετο 1996. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας παγκοσμίως, με δύο Κέντρα στο Βουκουρέστι και το Brasov, απασχολεί 180 υπαλλήλους, ενώ λειτουργεί ξενώνες (hospices) για ενήλικες και παιδιά ασθενείς με απειλητική για τη ζωή νόσο, προγράμματα κατ’οίκον νοσηλείας και ημερήσιας φροντίδας και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο εκπαίδευσης για την Ανακουφιστική Φροντίδα.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου ιδρύθηκε το 1971 και είναι ένας Μη Κυβερνητικός φιλανθρωπικός Οργανισμός που στηρίζει και ανακουφίζει ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους, ενώ προωθεί, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το κοινό για θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και ανακούφισης. Σήμερα λειτουργεί δύο κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας, την «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία και το «Ευαγόρειον» στη Λεμεσό. Η «Αροδαφνούσα», το πρώτο κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Κύπρο, δημιουργήθηκε το 1976 και λειτουργεί ξενώνα, ενώ προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες κατ’οίκον φροντίδας και μεταφορά ασθενών σε όλη την Κυπριακή επικράτεια.

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Εκκλησιαστικό Ίδρυμα που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής από το Μάρτιο του 2010. Αποτελεί το μοναδικό κέντρο ανακούφισης ενήλικων ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα προσφέροντας στήριξη, ανακούφιση και ελπίδα μέσω υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας, κέντρου ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης όπου συνδυάζεται η ανακουφιστική φροντίδα και υποστήριξη με δημιουργική απασχόληση των περιπατητικών ασθενών, αλλά και φροντίδα κατά την περίοδο του πένθους. Ταυτόχρονα αναπτύσσει εκπαιδευτικό έργο και προωθεί την κοινωνική δικτύωση για ζητήματα Ανακουφιστικής Φροντίδας και συνηγορεί προς την Πολιτεία για την ανάπτυξη του κατάλληλου νομικού πλαισίου. Υπό κατασκευή είναι ο Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας, το πρώτο Hospiceστην Ελλάδα για ασθενείς με καρκίνο, ενώ έχει ξεκινήσει η παροχή υπηρεσιών και σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα.

Η τελετή αδελφοποίηση των τριών ιδρυμάτων, που συνεργάζονται ήδη αγαστά, άνοιξε με μια σύντομη αλλά καρδιακή ομιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου ο οποίος καλωσόρισε τους Ρουμάνους και Κύπριους αδελφούς, τους ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξη και την τεχνογνωσία που προσφέρουν στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» από την αρχή της λειτουργίας της, ενώ παρουσίασε σύντομα το όραμα και τα στάδια εξέλιξης της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ».

Στη συνέχεια στο βήμα προσήλθαν η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» κα Μαρία Ιωαννίδου, η οποία αναφέρθηκε στις υπηρεσίες και την προσφορά της «Αροδαφνούσας» στους Κύπριους που πάσχουν από καρκίνο από το 1976 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του έως σήμερα, και η Αναπλ.Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Brasovκαι Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Εθνικής Ανάπτυξης ζητημάτων Ανακουφιστικής Φροντίδας της Ρουμανίας κα DanielaMosoiu, η οποία υπογράμμισε τη σχέση αγάπης που συνδέει τα ιδρύματα και δήλωσε ότι με χαρά θα μοιραστούν την εμπειρία που έχουν αποκομίσει από τη Φροντίδα 20.000 ασθενών και την εκπαίδευση 19.500 ατόμων στο Ίδρυμά τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας από τους εκπροσώπους των τριών Ιδρυμάτων ως επισφράγιση της αδελφοποίησης και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ.Πέτρος Φιλίππου και ο Δήμαρχος Ανθούσας-Γέρακα-Παλλήνης κ.Αθανάσιος Ζούτσος, οι οποίοι καλωσόρισαν τους Ρουμάνους και Κύπριους αδερφούς, μίλησαν με θαυμασμό για το έργο της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», αναγνώρισαν τη σπουδαιότητά του και δήλωσαν τη συμπαράσταση της Πολιτείας στην προσπάθεια αυτή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο καθηγητής Νευρολογίας του Αιγινήτειου Νοσοκομείου κ.Ιωάννης Ευδοκιμίδης, Ιερείς της Μητροπόλεως, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εργαζόμενοι και εθελοντές της Μονάδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» και πλήθος φίλων της.




Πηγή: www.galilee.gr


5o ΝΕΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
13 Φεβρουαρίου 2016





ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
19 Ιανουαρίου 2016

 

Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε η Μητρόπολή μας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, με θέμα: "Ενδυναμώνοντας το σχολείο και την οικογένεια μέσα από την πρακτική της συγχώρησης".

Στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Γέρακα, ομιλητές ήταν ο Καθηγητής της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison της Αμερικής κ. Robert Enright και η υπεύθυνη του προγράμματος: «Αγωγή στη Συγχώρηση» του ίδιου Πανεπιστημίου, Δρ. Πέλη Γαλίτη.

Κατά την έναρξη, απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Στέφανος Καπέλας και ο δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Enright, ο οποίος είναι και ιδρυτής του International Forgiveness Institute, ανέλυσε την έννοια της συγχώρησης και την επίδραση που αυτή έχει στη ζωή του ανθρώπου που συγχωρεί, αλλά και των οικείων του. Ο Καθηγητής παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε ασθενείς τελικού σταδίου, οι οποίοι ακολούθησαν τη "θεραπεία της συγχώρησης".

Κατόπιν η κα Γαλίτη παρουσίασε την εμπειρία της ως υπεύθυνη του προγράμματος "Αγωγή στη Συγχώρηση" που εφαρμόζεται πιλοτικά σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές. Ο Σεβασμιώτατος μοιράστηκε τη δική του εμπειρία μέσα από περιστατικά και ανέλυσε την έννοια της συγχώρησης μέσα από τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας.


pdf


Ηχητικά αρχεία των ομιλιών:
- Dr. Enright
- Δρ. Πέλη Γαλίτη
- Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 
6 Δεκεμβρίου 2015

 

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, τέλεσε την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε πως η οικογένεια ως θεσμός δέχεται καίρια τραύματα και στην πατρίδα μας από την ανησυχητική υπογεννητικότητα, τα πολλά διαζύγια, την ανεργία, την επικράτηση των νέων ηθών, την ηθική δικαιολόγηση της αποφυγής της τεκνογονίας, την νομική κατοχύρωση και διευκόλυνση των αμβλώσεων, την κατάχρηση των σύγχρονων αναπαραγωγικών τεχνολογιών, την πρωτοφανή στην ανθρώπινη ιστορία θεσμοθέτηση μορφών συμβιώσεως ατόμων ακόμη και του ιδίου φύλου και την εξίσωσή τους προς τον ιερό θεσμό του γάμου, τον εκφυλισμό του μυστηρίου σε «σύμφωνο» ή νομική σύμβαση, πράγματα που ουσιαστικά ξεθεμελιώνουν την ιερότητα της οικογενειακής συζυγίας και πλήττουν θανάσιμα αυτή την ίδια την πατρότητα και τη μητρότητα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, με απόφαση του Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, η Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 ορίσθηκε ως ημέρα Στήριξης της Αγωνιζόμενης Οικογένειας, και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος στο πλαίσιο σεμνής και συγκινητικής τελετής, επέδωσε επαίνους και χορήγησε οικονομικά επιδόματα σε οικογένειες των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής ως εξής:

1) Σε ανήλικα παιδιά υπερπολύτεκνων οικογενειών (περισσότερα από 5 παιδιά) και σε παιδιά αυτών των οικογενειών που σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

2) σε κάθε τέταρτο παιδί που γεννήθηκε εντός του 2015,

3) σε οικογένειες που έχουν παιδιά με φυσικές αναπηρίες,

4) σε οικογένειες που έχουν παιδιά με σοβαρή νοητική στέρηση,

5) σε ιδρύματα της περιοχής μας που λειτουργούν με την ευθύνη γονέων και περιθάλπουν παιδιά με ειδικές ανάγκες των προηγούμενων κατηγοριών και

6) σε παιδιά που διακρίθηκαν στις σπουδές τους ἢ σε διεθνείς διαγωνισμούς ἢ επιτέλεσαν πράξεις άξιες επαίνου και δημόσιας προβολής.

Το σύνολο του ποσού που είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ήταν ύψους 70.000€  και διανεμήθηκε σε 75 οικογένειες και 3 μη εκκλησιαστικά κοινωφελή ιδρύματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τα οποία στηρίζουν νέους με ειδικές ανάγκες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές, Δήμαρχοι των Μεσογείων και Λαυρεωτικής, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της Περιφέρειας Αττικής, και πλήθος κόσμου.

 

pdf
YΠΟΔΟΧΗ Ι. ΛΕΙΨΑΝΩΝ
ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
21 Μαΐου 2015

Στις 21 Μαΐου ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου Μεσογαίας εορτάζει την επέτειο των εγκαινίων του, τα οποία τελέστηκαν στις 21 Μαΐου 1904, από τον Άγιο Νεκτάριο, Επίσκοπο Πενταπόλεως.

Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος προσέφερε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου, προς διηνεκή ευλογία, τεμάχιο εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου. Το Ιερό Λείψανο είχε προσφέρει στον Σεβασμιώτατο το 2004, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Βιτάλης, Κτίτωρ του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Νεκταρίου στην Καμάριζα, ο οποίος το έτος 1953 είχε παρευρεθεί στην ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα.

Η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν του Ναού του Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου το απόγευμα της Πέμπτης 21 Μαΐου ε.ε. Ακολούθως, τελέστηκε ο μεθέορτος εσπερινός της Αναλήψεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ο οποίος και ομίλησε με θέμα τη σημασία και την αξία της προσκυνήσεως των Αγίων Λειψάνων.


4o ΝΕΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
31 Ιανουαρίου 2015








ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΒΗΘΛΕΕΜ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ
9 Νοεμβρίου 2014

Τὴν Κυριακὴ 9 Νοεμβρίου 2014 ὁ Πατριάρχης Ἀντιοχείας κ. Ἰωάννης ἐπισκέφθηκε τὴν Ἱ. Μονὴ Βηθλεὲμ στὸ Κορωπὶ καὶ τὸ Μητροπολιτικὸ Μέγαρο στὰ Σπάτα.

 


 


ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ
ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ – ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ
26 Ὀκτωβρίου 2014

    Τὴν Κυριακὴ 26 Ὀκτωβρίου 2014 καὶ ὥρα 8.00 μ.μ. θὰ πραγματοποιηθεῖ στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα τοῦ Χριστοῦ στὰ Σπάτα ἡ ὑποδοχὴ τοῦ Ἱεροῦ Λειψάνου (ἀριστερὰ χεὶρ) τῆς Ἁγίας Μαρίας Μαγδαληνῆς συνοδείᾳ ἁγιορειτῶν πατέρων ἀπὸ τὴν Ἱ. Μονὴ Σίμωνος Πέτρας Ἁγίου Ὄρους.

   Εὐθὺς ἀμέσως θὰ ἀκολουθήσει ἁγιορείτικη ἀγρυπνία. Τὸ ἱερὸ λείψανο θὰ ἐκτεθεῖ σὲ προσκύνηση καθ΄ ὅλη τὴν διάρκεια τῆς ἀγρυπνίας, ἡ ὁποία καὶ θὰ ὁλοκληρωθεῖ περὶ ὥραν 1:30 π.μ. Τῶν ἐκδηλώσεων θὰ προεξάρχει ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ.κ. Νικόλαος.


ΕΓΚΑΙΝΙΑ
ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ
19 Ὀκτωβρίου 2014

   Τὴν Κυριακὴ 19 Ὀκτωβρίου 2014 καὶ ὥρα 6.00 μ.μ., ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος θὰ πραγματοποιήσει τὰ ἐγκαίνια τοῦ νέου Ἐπισκοπείου καὶ Πνευματικοῦ Κέντρου στὸ Λαύριο, ἡ ἀνακαίνιση τῶν ὁποίων ἔγινε μὲ τὴν εὐγενῆ χορηγία τῶν μεγάλων εὐεργετῶν κ. Ἀθανασίου καὶ Μαρίνας Μαρτίνου.

   Στὸν ἀνακαινισθέντα χῶρο, πλὴν τῶν Γραφείων τῆς Μητροπόλεως, θὰ λειτουργήσουν αἴθουσα πολλαπλῶν χρήσεων (διαλέξεων, ἐκδηλώσεων, συνάξεων κ.λπ.), ἐντευκτήριο καὶ Κέντρο Νεότητος, ἰατρικὸ ἐξεταστήριο καὶ ἐγκαταστάσεις παροχῆς ὑπηρεσιῶν ὑγείας γιὰ τὴν περιοχὴ τῆς Λαυρεωτικῆς, στὰ πλαίσια τῆς Μονάδας Ἀνακουφιστικῆς Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».


ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ
14 Ὀκτωβρίου 2014

Μὲ πρωτοβουλία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικολάου, καὶ σὲ συνεργασία μὲ τὸ Ἀρχηγεῖο Στρατοῦ καὶ τὴν ΑΣΔΕΝ, κτίσθηκε στὸ πλέον ἀπόμακρο νοτιοανατολικὸ ἄκρο τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπικράτειας, στὴ νῆσο Στρογγύλη τοῦ συμπλέγματος τοῦ Καστελλορίζου, μικρὸ πέτρινο ἐκκλησάκι ἐξαιρετικοῦ κάλλους καὶ μοναδικῆς στρατηγικῆς σημασίας, ἀφιερωμένο στὸν Ἅγιο Νικόλαο.

Τὴν Τρίτη 14 Ὁκτωβρίου, ὁ Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μετέβη μαζὶ μὲ τὸν Σεβασμιώτατό μας κ. Νικόλαο στὴ Στρογγύλη, ὅπου καὶ ἐτέλεσε τὰ θυρανοίξια τοῦ ἐξωκκλησίου.


  

Ὑποδοχή τῆς Τιμίας Κάρας τοῦ Ὁσίου Δαυίδ τοῦ ἐν Εὐβοίᾳ
15 Ἰουλίου 2014


Τὴν Τρίτη 15 Ἰουλίου 2014 καὶ ὥρα 7.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε ἡ ὑποδοχὴ τῆς Τιμίας Κάρας τοῦ Ὁσίου Δαυίδ Γέροντος τοῦ ἐν Εὐβοίᾳ στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα τῆς Ἁγίας Μαρίνης Ἀλυκοῦ (βλ. χάρτη).  Ἡ ὑποδοχὴ ἕγινε ἀπὸ τὸν Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαο.



ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ
ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑLEXANDER KONSTANTIN OSTROGORSKY

11 Mαΐου 2014

Την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στην Hajkowka της Πολωνίας, σε ειδική τελετή, βραβεύθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος για την οικουμενική διάταση του έργου, της προσφοράς, της μαρτυρίας και ζωής του στον σύγχρονο κόσμο, με το βραβείο Alexander Konstantin Ostrogorsky.

Στην τελετή κατά την οποία βραβεύθηκαν επίσης οι απαχθείσες από τους Ισλαμιστές μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίας Θέκλας Μααλάλα Συρίας, παρευρέθη ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, ιεράρχες, υπουργοί, βουλευτές και πλήθος κόσμου, Ορθοδόξων και Καθολικών.

Με την ευκαιρία αυτής της επισκέψεώς του, ο Σεβασμιώτατος μίλησε σε συνάξεις πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας στη Βαρσοβία και παρουσίασε στην Ιατρική και Φαρμακευτική Σχολή της πόλεως Λούμπλιν, παρουσία μεικτού ακροατηρίου, την Ορθόδοξη προσέγγιση σε επιμέρους θέματα Βιοηθικής.

Επίσης, στην Βαρσοβία, έγινε και παρουσίαση της μεταφράσεως στα Πολωνικά του βιβλίου του «Εκεί που δεν φαίνεται ο Θεός», επί του οποίου και διεξήχθη εκτενής διάλογος με τον επιστημονικό κόσμο.


ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ
21-23 Μαρτίου 2014


Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς Κυριακῆς τῆς Σταυροπροσκυνήσεως, ἀπὸ τὴν Παρασκευὴ 21 μέχρι καὶ τὴν Κυριακὴ 23 Μαρτίου, θὰ ἐπισκεφθοῦν τὴν Μητρόπολή μας ὁμάδα ἁγιορειτῶν πατέρων τῆς Ἱερᾶς Μεγίστης Μονῆς Βατοπαιδίου μὲ ἐπικεφαλῆς τὸν Πανοσιολογιώτατο καθηγούμενο γέροντα Ἐφραίμ, προκειμένου νὰ συμμετάσχουν στὶς ἀκολουθίες τοῦ Ἱεροῦ Προσκυνήματος τοῦ Χριστοῦ στὰ Σπάτα.

• Τὴν Παρασκευὴ 21 Μαρτίου 2014, στὶς 9:00 μ.μ., ὁ Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Ἀρχιμ. Ἐφραὶμ θὰ τελέσει Ἱερὰ Ἀγρυπνία, ἡ ὁποία θὰ περιλαμβάνει τὴν ἀκολουθία τῶν Χαιρετισμῶν, τοῦ Ὄρθρου καὶ στὸ τέλος τὴν Θεία Λειτουργία. Κατὰ τὴν ἱερὰ Ἀγρυπνία θὰ ψάλει χορὸς Βατοπαιδινῶν πατέρων.

• Τὴν Κυριακὴ τῆς Σταυροπροσκυνήσεως, 23 Μαρτίου 2014, θὰ τελεσθεῖ ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία, ὅπου θὰ προεξάρχει ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος καὶ θὰ συλλειτουργήσει ὁ Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος τῆς Ἱ. Μ. Μ. Βατοπαιδίου Ἁγίου Ὄρους Ἀρχιμ. Ἐφραίμ μὲ πατέρες τῆς Μητροπόλεώς μας, ἐνῶ θὰ ψάλει καὶ χορὸς Βατοπαιδινῶν πατέρων.

• Τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, στὶς 6:30 μ.μ., θὰ τελεσθεῖ ὁ Δ' Κατανυκτικὸς Ἑσπερινὸς χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Μετὰ τὸ πέρας τῆς ἀκολουθίας τοῦ Ἑσπερινοῦ, κατὰ τὸν ὁποῖο ἐπίσης θὰ ψάλει ὁ χορὸς τῶν Βατοπαιδινῶν πατέρων, θὰ ὁμιλήσει ὁ Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Ἀρχιμ. Ἐφραὶμ μὲ θέμα: «Τὸ νόημα τοῦ Σταυροῦ τοῦ Κυρίου».

pdf
  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΕΦΤΙΤΣ
"ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ"
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

22.2.2013
           
 
Οἱ Ἐκδόσεις Δόμος σᾶς προσκαλοῦν στήν παρουσίαση τοῦ νέου βιβλίου
τοῦ Ἐπισκόπου πρώην Ἐρζεγοβίνης κ. Ἀθανασίου Γιέφτιτς


«Ἀπό τήν Ἐλευθερία στήν Ἀγάπη»

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ




apo-thn-eleftheria



Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»
  πλατεία Καρύτση 
Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στίς 7:00 μ.μ.
 

Θά μιλήσουν:

ὁ Μητροπολίτης Μεσογαίας καί Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαος
ὁ Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Σίμωνος Πέτρας ἀρχιμ. Ἐλισσαῖος
ὁ Καθηγητής τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης
ὁ ἐκδότης καί θεολόγος κ. Δημήτριος Μαυρόπουλος
καί ὁ συγγραφέας 
 
 
Το βιβλίο

   «Οἱ ὁμιλίες αὐτοῦ τοῦ τόμου εἶναι κατά κάποιο τρόπο ἐκλαϊκευμένες καί ἁπλοποιημένες, ἀλλά νομίζω ὅτι μιλοῦν γιά οὐσιαστικά πράγματα, ὅπως εἶναι ὁ λεγόμενος οὐμανισμός. Περιλαμβάνουν μία ποικιλία θεμάτων γύρω ἀπό τή θρησκεία καί τή φιλοσοφία καί ἀπό πατερικά θέματα.

   Συχνάζοντας κατά καιρούς στήν Ἑλλάδα, μέ καλοῦσαν νά μιλήσω κατ᾽ ἀρχήν περισσότερο στήν Ξάνθη, ἀλλά καί στή Θεσσαλονίκη καί στήν Κοζάνη μέχρι καί στά Γιάννινα. Συνοψίζονται δέ αὐτές οἱ ὁμιλίες στό θέμα ἄνθρωπος-Θεός, μέ κέντρο καί τῶν δύο τόν Χριστό.

   Oἱ ὁμιλίες αὐτές ἀποτυπώνουν καί μία προσωπική διαδρομή. Τά χρόνια τῆς δεκαετίας τοῦ ᾽60 ἦρθα στήν Ἀθήνα μέσω τῆς Χάλκης γιά νά ἐκπονήσω τή διδακτορική διατριβή σχετικά μέ τήν ἐκκλησιολογία τοῦ Ἀπ. Παύλου καί τούς Πατέρες. Τότε γίνονταν συχνές συναντήσεις νέων θεολόγων, ὅπως ὁ νῦν Ἀλβανίας κ. Ἀναστάσιος, ὁ Περγάμου κ. Ἰωάννης, ὁ Χρῆστος Γιανναρᾶς, ὁ μακαρίτης Παναγιώτης Νέλλας, οἱ ἀδελφοί Μάϊνα καί τόσοι ἄλλοι. Πασχίζαμε νά ἀρθρώσουμε ἕνα λόγο, παρακολουθώντας τούς μεγάλους σύγχρονους νεοπατερικούς θεολόγους, ὅπως τόν π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, τόν Ἅγ. Ἰουστίνο Πόποβιτς κλπ.».      
    

p.athan.gieftits

Ὁ συγγραφέας

Ὁ Ἐπίσκοπος Ἀθανάσιος Γιέφτιτς εἶναι τοποτηρητής τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρασκοπριζρένης Κοσσόβου καί Μετοχίων, Πρώην Ζαχουμίου καί Ἐρζεγοβίνης, Καθηγητής τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Βελιγραδίου.
Εἶναι μία παγκοσμίως γνωστή προσωπικότητα τῆς Ὀρθοδόξου Θεολογίας, πνευματικό ἀνάστημα τοῦ Ἁγίου Ἰουστίνου Πόποβιτς.

Ὁ Ἐπίσκοπος Ἀθανάσιος, ἰδίως ὡς Ἱερομόναχος, συμμετεῖχε σέ διεθνή ἐπιστημονικά συνέδρια ἀπό τόν χῶρο τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας, τῆς θεολογίας, τῆς φιλοσοφίας καί τῆς χριστιανικῆς κουλτούρας.
Συγχρόνως συνεργάστηκε μέ πολλούς ἐκδοτικούς οἴκους στήν Σερβία καί στό ἐξωτερικό. Εἶναι συγγραφέας πολλῶν βιβλίων καί ἄρθρων σέ πολλές ξένες γλῶσσες.

Οἱ θεολογικές, ἀνθρωπολογικές, πατρολογικές καί ἐκκλησιαστικο-ιστορικές του ἐργασίες διεισδύουν σέ ὅλες τίς περιόδους τῆς ἱστορίας τῆς Ἐκκλησίας καί περιλαμβάνουν ὅλες σχεδόν τίς σημαντικότερες ἀπαντήσεις τῆς ὀρθόδοξης βιβλικο-αγιοπατερικῆς θεολογίας.
Εἶναι μέλος τῆς Ἔνωσης λογοτεχνῶν Σερβίας, ἐνῶ μέχρι σήμερα ἔχει ἐκδώσει πολλές δεκάδες βιβλία.

Ὁ Ἐπίσκοπος Ἀθανάσιος εἶναι πολύ δημοφιλής στήν Ἑλλάδα. Πολύ συχνά ἐπισκέπτεται τήν πατρίδα μας ὡς προσκεκλημένος διαφόρων Ἱερῶν Μητροπόλεων, Πανεπιστημίων, Συλλόγων καί Φορέων, γιά νά συμμετάσχει σέ θεολογικά συνέδρια καί ἡμερίδες.

   




3o ΝΕΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
8 Φεβρουαρίου 2014






ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΩΝ
"ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ"
20 Ιανουαρίου 2013


  Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Νικολάου Σπάτων, στις 7:30 μ.μ. θα λάβει χώρα έκτακτη Σύναξη, κατά την οποία θα μιλήσει ο παγκοσμίως γνωστός Ρώσος κληρικός και συγγραφέας του βιβλίου «Σχεδόν Άγιοι» Αρχιμ. Τύχων Σεβκούνωβ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για πλείστα όσα σύγχρονα θέματα πού αφορούν στην πρόσφατη και σύγχρονη ζωή της Εκκλησίας της Ρωσίας, όπως και στην πορεία της Ορθοδοξίας και του κόσμου, την οποία και θα συντονίσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.
  Η Σύναξη οργανώνεται από την Κοινότητα Νέων Μεσογαίας και Λαυρεωτικής «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ» και απευθύνεται σε νέους άνω των 18 ετών.



Λίγα λόγια για τον π. Τύχωνα Σεβκούνωβ

   O π. Τύχων Σεβκούνωφ γεννήθηκε το 1958 από οικογένεια γιατρών. Το 1982 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Σεναριογραφίας του Πανενωτικού Κρατικού Ινστιτούτου Κινηματογραφίας με ειδίκευση σε λογοτεχνικό έργο.

   Μετά το πέρας των σπουδών του έγινε δόκιμος μοναχός στο μοναστήρι των Σπηλαίων του Πσκωφ. Από τον Αύγουστο του 1986 ξεκίνησε ως έκτακτος συνεργάτης του Εκδοτικού Οίκου του Πατριαρχείου Μόσχας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πιτιρίμ (Νετσάεφ).

   Το Ιούλιο του 1991 χειροτονείται διάκονος και τον Αύγουστο του ίδιου έτους πρεσβύτερος. Υπηρέτησε στην Ιερά Μονή τού Ντονσκόι τής Μόσχας.

   Το 1993 διορίστηκε προϊστάμενος του μοσχοβίτικου Μετοχίου τής Ιεράς Μονής των Σπηλαίων τού Πσκωφ, το οποίο μετατράπηκε σε ενορία του Ιερού Ναού τής Παναγίας τού Βλαδιμήρ τού πρώην μοναστηρίου Σρέτενσκι.

   Το 1995 έλαβε το οφίκιο του Ηγουμένου και τον Ιούλιο του 1996 διορίσθηκε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σρέτενσκι. Από το 1999 είναι Πρύτανης της Aνώτατης Oρθόδοξης Θεολογικής σχολής τού Σρέτενσκι.

   Είναι δημιουργός της ταινίας-ντοκυμαντέρ «Ιερά Μονή των Σπηλαίων τού Πσκωφ», που βραβεύτηκε με το Grand Prix (2007) του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χριστιανικών Ορθοδόξων Ταινιών και Τηλεοπτικών Εκπομπών «Ραντονέζ», καθώς επίσης και της ταινίας-ντοκυμαντέρ «Η κατάρρευση της Αυτοκρατορίας – Το βυζαντινό μάθημα», που βραβεύτηκε με το βραβείο Golden Eagle (2008) της Εθνικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών τής Ρωσίας.

   Το 2010, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου τού Πατριαρχείου Μόσχας, διορίστηκε Γραμματέας τής Πατριαρχικής Επιτροπής Πολιτισμού, ενώ το ίδιο έτος διορίστηκε μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Τέχνης, παρά τω Προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

   Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ρωσικής Ορθοδοξίας για το σπουδαίο έργο που επιτελεί στην αναγεννημένη ρωσική εκκλησία.

   Το βιβλίο του π. Τύχωνος «Σχεδόν Άγιοι, Πνευματικές αφηγήσεις από τη Ρωσία του χθες και του σήμερα» έχει ήδη ξεπεράσει τα 1.100.000 αντίτυπα στη Ρωσία, ενώ παράλληλα έχει μεταφραστεί σε περίπου 10 γλώσσες.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά, παράλληλα με τα ρωσικά και ήδη βρίσκεται στη
β´ ανατύπωση. Έχει κυκλοφορήσει σε 3 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αντίτυπα στη Ρωσία και πήρε το βραβείο του βιβλίου της χρονιάς στον αντίστοιχο ετήσιο ρωσικό διαγωνισμό.

Πηγή: www.tet-a-tet.gr



ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΑ
27-30 Δεκεμβρίου 2012

    Μὲ μεγάλη χαρὰ καὶ συγκίνηση ἡ Ἱερὰ Μητρόπολή μας ἔχει τὴν ἰδιαίτερη εὐλογία, μέσα στὴν ἑορταστικὴ περίοδο τῆς μεγάλης ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων, νὰ ὑποδεχθεῖ καὶ νὰ φιλοξενήσει ἀπὸ Πέμπτη 27 μέχρι τὴν Κυριακὴ 30 Δεκεμβρίου, στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου Δήμου Γέρακα, τὰ Τίμια Δῶρα τῶν Μάγων, τὰ ὁποῖα ἐναποτέθηκαν πρὸ τοῦ Σαρκωθέντος καὶ ἐπὶ γῆς φανέντος Υἱοῦ καὶ Λόγου τοῦ Θεοῦ.
    Ἡ τιμὴ καὶ ἡ εὐλογία εἶναι μοναδική, δεδομένου ὅτι οἱ πάντιμοι αὐτοὶ πνευματικοὶ θησαυροὶ ἀποτελοῦν ἕνα ἀπὸ τὰ μεγαλύτερα κειμήλια τῆς Χριστιανικῆς πίστεως καὶ τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας καὶ εἶναι ἡ πρώτη φορὰ ποὺ μεταφέρονται στὴν Ἱερὰ Μητρόπολή μας, ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Μονὴ Ἁγίου Παύλου τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ὅπου ἐπὶ αἰῶνες φυλάσσονται.
    Ἀνάλογη αὐτῆς τῆς ἐξαιρετικῆς τιμῆς πρέπει νὰ εἶναι καὶ ἡ δική μας ἀνταπόκριση καὶ ὑποδοχή. Κατὰ τὴ διάρκεια τῆς παραμονῆς τους στὸ Ναό, θὰ τελοῦνται καθημερινὰ ὅλες οἱ ἱερὲς ἀκολουθίες. Πρὸς ἐνημέρωση καὶ διευκόλυνσή σας κυκλοφορήσαμε ἤδη σχετικὴ ἀφίσσα.
    Ἡ ἐπίσημη ὑποδοχὴ τῶν τιμίων Δώρων θὰ γίνει ἀπὸ τὸν Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Νικόλαο τὴν Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου ἐ.ἔ., στὶς 4.30 μ.μ., στὸν αὔλειο χῶρο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου στὸν Γέρακα (ὁδ. Ἁγ. Ἰωάννου Θεολόγου καὶ Μιαούλη) παρουσίᾳ τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, τῶν τοπικῶν ἀρχῶν καὶ πλήθους πιστῶν, προκειμένου νὰ συμμετάσχουμε ὅλοι μαζὶ καὶ νὰ προσευχηθοῦμε στὸν πανηγυρικὸ ἑσπερινὸ ποὺ θὰ ἀκολουθήσει.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ἀνακοίνωσις       pdf

Δεῖτε τὴν ἀφίσσα pdf 



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
22 Δεκεμβρίου 2012

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολή μας σὲ συνεργασία μὲ τὸν Δῆμο Παλλήνης, θὰ πραγματοποιήσει Χριστουγεννιάτικη Ἐκδήλωση μὲ Ἐκκλησιαστικοὺς ὕμνους τῶν Χριστουγέννων καὶ παραδοσιακὰ κάλαντα ἀπὸ τὴν Βυζαντινὴ Χορωδία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, τὸ Σάββατο 22α Δεκεμβρίου τρ. ἔτους καὶ ὥρα 19:00, στὸ Πολιτιστικὸ Κέντρο Γέρακα, ἐπὶ τῶν ὁδῶν Κλειτάρχου καὶ Ἀριστείδου.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ἀνακοίνωσις  pdf
Πρόσκλησις   pdf
Ἀφίσσα        pdf





ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
4 Νοεμβρίου 2012

Τὴν Κυριακὴ 4 Νοεμβρίου 2012 στὶς 6:00 μ.μ. θὰ μιλήσει ὁ Σεβασμιώτατος στὸ Πνευματικὸ Κέντρο Σουρλατζῆ στὸ Κορωπὶ μὲ θέμα:

«Οἱ δὲ έκζητοῦντες τὸν Κύριον οὐκ ἐλαττωθήσονται παντὸς ἀγαθοῦ»



ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΠΑΤΩΝ
13 Μαΐου 2012

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Προσκυνήματος Αναστάσεως Χριστού στα Σπάτα Αττικής, την Κυριακή 13 Μαϊου 2012.

Το απόγευμα του Σάββατο 12 Μαϊου, έγινε η κατάθεση των ιερών Λειψάνων επί της Αγίας Τραπέζης, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων και στη συνέχεια, τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και συγχοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.

Ο Σεβασμιώτατος κύριος Ειρηναίος ευχαρίστησε τον κύριο Νικόλαο για την ευγενή πρόσκληση να παραστεί στα εγκαίνια του ιστορικού αυτού Ναού και τόνισε ότι όλοι εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε να εγκαίνιάσουμε το Ναό του σώματός μας και να καλλιεργήσουμε τα χαρίσματα που λάβαμε από το Θεό, «ὅτι τὸ σῶμα ὑμῶν ναὸς τοῦ ἐν ὑμῖν Ἁγίου Πνεύματός ἐστιν».

Το πρωί της Κυριακής, τελέστηκαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, οι ακολουθίες του Όρθρου όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χονγκ Κόνγκ κ. Νεκτάριος και ακολούθησε η Τελετή των Εγκαινίων από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο ενώ της Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών που συμμετείχε με ευλάβεια στις ακολουθίες.

Προηγήθηκε η Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Βλασίου, των αναιρεθέντων πατέρων της Μονής Χοζεβά, των Αγίων Πατέρων της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης και τμήμα από το Γολγοθά γύρω από το Προσκύνημα και ακολούθησε η τοποθέτηση των Ιερών Λειψάνων στον «βυθό» της Αγίας Τραπέζης.

Κεντρικό σημείο της τελετουργικής αναφοράς ήταν η Αγία Τράπεζα, στην πλάκα της οποίας ο Μητροπολίτης Νικόλαος εναπέθεσε τα μαρτυρικά λείψανα, σε ειδικά χαραγμένη υποδοχή και στη συνέχεια εσφράγισε την κρύπτη της Αγίας Τραπέζης με αγνό κερί λιωμένο. Έπειτα έπλυνε όλη την Αγία Τράπεζα και αμέσως έντυσε με το ειδικό κάλυμμα που ονομάζεται κατασάρκιο.

Ιδιαίτερα συγκινητική η παρουσία του Μητροπολίτου πρώην Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Αγαθονίκου στο ιερό, παρακολουθώντας τα εγκαίνια.

Στα αναλόγια έψαλλαν με βυζαντινό ύφος οι ιεροψάλτες Καθ. Αθ. Βουρλής και Π. Μπράτης.



ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
28 Νοεμβρίου 2010
 
Τὴν Κυριακὴ 28 Νοεμβρίου 2010 στὶς 6:00 μ.μ. θὰ μιλήσει ὁ Σεβασμιώτατος στὸ Πνευματικὸ Κέντρο Σουρλατζῆ στὸ Κορωπὶ μὲ θέμα:

«Ὁ ἀόρατος πόλεμος τοῦ χριστιανοῦ»



ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ
20-24 Ὀκτωβρίου 2010

 

 Τὴν Τετάρτη 20 Ὀκτωβρίου 2010 καὶ ὥρα 5.00 μ.μ. θὰ πραγματοποιηθεῖ ἡ ὑποδοχὴ τοῦ Ἱεροῦ Λειψάνου στὴν πλατεῖα Κύπρου στὴν Παιανία. Θὰ συνοδεύει τὸ λείψανο 10μελὴς ἀντιπροσωπεία τῆς Οὐκρανικῆς Ἐκκλησίας μὲ ἐπικεφαλῆς τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Συμφερουπόλεως & Κριμαίας κ.κ. Λάζαρον. Τῶν ἐκδηλώσεων θὰ προεξάρχει ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ.κ. Νικόλαος.

Πρόσκληση - Πρόγραμμα



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ
ΗΛΙΑ ΔΗΜ. ΜΠΕΡΤΟΛΗ
1-2 Μαΐου 2010

 




ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
15 Ἀπριλίου 2010


Οἱ Ἐκδόσεις "Ἐν πλῷ", μὲ ἀφορμὴ τὴν ἔκδοση τοῦ βιβλίου τοῦ Κλάους Κένεθ "Χιλιάδες μίλια πρὸς τὸν τόπο τῆς καρδιᾶς", προσκαλοῦν τὸ ἀναγνωστικὸ κοινὸ τῆς Ἀθήνας σὲ μιὰ ἐκδήλωση γνωριμίας μὲ τὸν ἴδιο τὸν συγγραφέα τὴν Πέμπτη 15 Ἀπριλίου, ὥρα 8.00 μμ, στὴν Αἴθουσα Λόγου τῆς Στοᾶς τοῦ Βιβλίου τῆς Φιλεκπαιδευτικῆς Ἑταιρείας, Πεσμαζόγλου 5 καὶ Σταδίου, Ἀθήνα. Ὁ συγγραφέας συνομιλεῖ μὲ τὸν Μητροπολίτη Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαο καὶ ἀποκαλύπτει τὶς συγκλονιστικὲς λεπτομέρειες τῆς πολυκύμαντης ζωῆς του καὶ τῆς μεταστροφῆς του στὸν Χριστό.



110 ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ
23 Ἰανουαρίου 2010


Τὶς μέρες αὐτὲς θὰ βρίσκεται στὴν Ἀθήνα ἀντιπροσωπεία τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας τῆς Κορέας μὲ ἐπικεφαλῆς τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορέας κ. Ἀμβρόσιο.


Μὲ τὴν εὐκαιρία αὐτήν, τὸ προσεχὲς Σάββατο 23 Ἰανουαρίου 2010, ἡ χορωδία τοῦ Καθεδρικοῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Σεοὺλ θὰ δώσει Συναυλία Ἐκκλησιαστικῶν Ὕμνων & Παραδοσιακῶν Κορεατικῶν τραγουδιῶν στὸ Ἀμφιθέατρο τοῦ Μουσικοῦ Γυμνασίου/Λυκείου Παλλήνης (17ο χλμ. Λ. Μαραθῶνος - Θέση Μαρίζα, 153 44 Παλλήνη), στὶς 7:00 τὸ βράδυ. Ἡ ἐκδήλωση θὰ ὁλοκληρωθεῖ μὲ σύντομο πρόγραμμα Ἑλληνικῆς Παραδοσιακῆς Μουσικῆς ποὺ θὰ παρουσιάσει ἀντιπροσωπευτικὴ ὁμάδα τοῦ Πειραματικοῦ Μουσικοῦ Γυμνασίου Παλλήνης καὶ Ἑλληνικῶν Παραδοσιακῶν χορῶν ἀπὸ τὸ χορευτικὸ τοῦ Δήμου Παλλήνης.

Δεδομένου ὅτι φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια Ὀρθόδοξης μαρτυρίας στὴν Κορέα, ὅτι οἱ δεσμοὶ τῶν δύο λαῶν εἶναι τόσο στενοὶ καὶ ὅτι ἡ ὅλη ἐκδήλωση θὰ ἔχει ἔντονο διαπολιτισμικὸ χαρακτῆρα, ἡ εὐκαιρία ἐπικοινωνίας μὲ ὁμοδόξους ἀδελφοὺς τῆς Ἄπω Ἀνατολῆς καὶ μαθητείας στὸ ἦθος καὶ τὴν πνευματική τους εὐγένεια εἶναι μοναδική.


 Στὴν ἐκδήλωση, ἡ ὁποία τελεῖ ὑπὸ τὴν εὐθύνη τῶν Μητροπόλεων Ἀττικῆς καὶ Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς σὲ συνεργασία μὲ τὸν Δῆμο Παλλήνης, μποροῦμε καὶ καλούμαστε νὰ συμμετάσχουμε ἐλεύθερα ὅλοι, κλῆρος καὶ λαός, καὶ ἔτσι νὰ ἐκφράσουμε τὴν ἀγάπη στοὺς μακρυνοὺς γεωγραφικὰ καὶ ἱστορικὰ ἀλλὰ ὁμοψύχους πνευματικὰ ἀδελφούς μας καὶ νὰ πάρουμε τὴν εὐχὴ τοῦ Σεβασμιωτάτου ἱεραποστόλου Ἐπισκόπου Κορέας κ. Ἀμβροσίου.  

Πρόγραμμα σὲ μορφὴ pdf , Δελτίο Τύπου σὲ μορφὴ pdf



ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
15 Νοεμβρίου 2009

Τὴν Κυριακὴ 15 Νοεμβρίου 2009 στὶς 6:00 μ.μ. θὰ μιλήσει ὁ Σεβασμιώτατος στὸ Πνευματικὸ Κέντρο Σουρλατζῆ στὸ Κορωπὶ μὲ θέμα:

«Τὸ Ἅγιο Σαρανταήμερο»


 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ
20 Ὀκτωβρίου 2009

 

Συναυλία τῆς χορωδίας τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας
 20 Ὀκτωβρίου, 8:30 μ.μ. στὸ Μέγαρο Μουσικῆς Ἀθηνῶν.


 
 ΣΥΝΑΥΛΙA ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΡΟΥ «ΤΡΟΠΟΣ»
18 Μαΐου 2009
  

 Ἔργα τῶν μελουργῶν τῆς Πόλης παρουσιάζει
στὸ Μέγαρο Μουσικῆς ὁ «Τρόπος»

Μιὰ ἰδιαίτερη καὶ ξεχωριστὴ μουσικὴ κατάθεση ἀπὸ τὴν παρακαταθήκη τῶν μεγάλων μελουργῶν τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀποτελεῖ ἡ συναυλία τοῦ Βυζαντινοῦ Χοροῦ «Τρόπος» στὶς 18 Μαΐου 2009, ἡμέρα Δευτέρα καὶ ὥρα 8:30 μ.μ., στὸ Μέγαρο Μουσικῆς Ἀθηνῶν. (Περισσότερες πληροφορίες...)



BΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ
ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
1 Δεκεμβρίου 2008

Τὴν Παρασκευὴ 5η Δεκεμβρίου 2008, στὴ Μόσχα, ἡ Διεθνὴς Ἕνωση Φιλανθρωπικῶν Ὀργανώσεων «WORLD OF KINDNESS», σὲ συνεργασία μὲ τὴν Ἀκαδημία Πολιτισμοῦ καὶ Τέχνης, βραβεύουν μὲ τὸ Ἀνώτατο Παράσημο τῆς Εἰρήνης τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο, γιὰ τὸν διεθνῶς ἀναγνωρισμένο κοινωνικὸ χαρακτῆρα τοῦ ἐπιστημονικοῦ του ἔργου καὶ τῆς ἀγαθοεργοῦ του δράσεως καὶ προσφορᾶς.

Κατόπιν τούτου, κατὰ τὶς ἀκολουθίες τοῦ Ἑσπερινοῦ, τοῦ Ὄρθρου καὶ τῆς Θείας Λειτουργίας τὴν παραμονὴ καὶ τὴν ἡμέρα τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγ. Νικολάου θὰ ἀπουσιάζει στὴ Ρωσία.

Ἀντ’ αὐτῶν, θὰ χοροστατήσει κατὰ τὸν Ἑσπερινὸ τοῦ Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου, στὶς 5 μ.μ., στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σπάτων, μετὰ τὸ πέρας τοῦ ὁποίου καὶ θὰ δεχθεῖ εὐχὲς ἐπὶ τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου Νικολάου στὸ Ἐπισκοπεῖο.

Τὴν ἑπομένη, Κυριακὴ 7 Δεκεμβρίου θὰ χοροστατήσει στὸν Ὄρθρο καὶ θὰ τελέσει τὴ Θεία Λειτουργία στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγ. Νικολάου Μαρκοπούλου. Τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας μέρας, ἀπὸ τὶς 5 μ.μ. θὰ δεχθεῖ ἐπίσης εὐχὲς στὸ Ἐπισκοπεῖο Σπάτων.



ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
16 Νοεμβρίου 2008

Τήν Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008 στίς 6:00 μ.μ. θά μιλήσει ὁ Σεβασμιώτατος στό Πνευματικό Κέντρο Σουρλατζῆ στό Κορωπί μέ θέμα:

«Πλοῦτος καί πτωχεία κατά τήν εὐαγγελική διδασκαλία»


ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ 
ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ TMHMATOΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
3 Νοεμβρίου 2008

Τὴ Δευτέρα  3η Νοεμβρίου 2008, καὶ ὥρα 19:00, στὴ Μεγάλη Αἴθουσα Τελετῶν τοῦ Ἐθνικοῦ καὶ Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ  Λαυρεωτικὴς κ. Νικόλαος ἀναγορεύθηκε Ἐπίτιμος Διδάκτωρ τοῦ Τμήματος Κοινωνικῆς Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν.
Ὁ Σεβασμιώτατος ἑκφώνησε ὁμιλία μὲ θέμα:
 

«Ἐπιστήμη - Θεολογία:
Ἀπὸ τὸ ἀκατανόητον τοῦ κτιστοῦ
στὸ μεθεκτὸν τοῦ ἀκτίστου»


ὅπου μέσα ἀπὸ τὰ ἐπιτεύγματα τῆς πιὸ σύγχρονης ἐπιστήμης κατέδείξε τὴ διαχρονικὴ δύναμη τῆς Ὀρθόδοξης Θεολογικῆς μαρτυρίας.

 



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ
31 Ὀκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2008


 

Ὕστερα ἀπὸ ἑνὸς μηνὸς παραμονὴ στὴν Ἑλλάδα τοῦ Τιμίου Λειψάνου τοῦ Ὁσίου Πατρὸς ἡμῶν Σεραφεὶμ τοῦ Σάρωφ, τὸ προσεχὲς Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2008, 25μελὴς Ρωσικὴ ἀποστολὴ ὑπὸ τὸν Σεβασμιώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Νίζνι Νόβγκοροντ καὶ Ἀρζαμάς κ. Γεώργιο ἔρχεται νὰ τὸ παραλάβει.

Ἐπὶ τῇ ἀποχωρήσει τοῦ Τιμίου Λειψάνου θὰ λάβουν χώραν οἱ ἑξῆς ἐκδηλώσεις:


Παρασκευὴ 31 Ὀκτωβρίου 2008

   20:00 - 1:00    Ἀγρυπνία στὸν Ἱερὸ Ναὸ Παναγίας Σουμελᾶ Ἀχαρνῶν (Μενιδίου), προεξάρχοντος τοῦ Σεβ.                                  Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς κ. Νικολάου. Στὴν Ἀγρυπνία θὰ ψάλει ἡ χορωδία τοῦ                            κ. Δημ. Καλομοίρη

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

   17:00 - 20:00 Ἀγρυπνία κατὰ τὸ Ρωσικὸ Τυπικὸ
   20:30             Ἀναχώρηση τοῦ Τιμίου Λειψάνου ἀπὸ τὸν Ἱερὸ Ναὸ Παναγίας Σουμελᾶ γιὰ τὴν Ἱερὰ Μονὴ                                   Πεντέλης
   21:00            Ἄφιξη τοῦ Τιμίου Λειψάνου στὴν Ἱερὰ Μονὴ Πεντέλης

Κυριακὴ 2 Νοεμβρίου 2008

   6:30 – 8:00   Ὄρθρος
   8:00 - 10:00  Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Νίζνι Νόβγκοροντ καὶ Ἀρζαμὰς κ.                                  Γεωργίου καὶ συλλειτουργούντων τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ.                                    Νικολάου καὶ τοῦ Θεοφ. Ἐπισκόπου Θερμοπυλῶν κ. Ἰωάννου
   11:00            Ἀναχώρηση τοῦ Τιμίου Λειψάνου ἀπὸ Ἱερὰ Μονὴ Πεντέλης γιὰ τὸ Ἀεροδρόμιο "Ἐλευθ. Βενιζέλος"                        τῆς Ἀθήνας


Ἐπίσκεψις τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
27 Ὀκτωβρίου 2008

    Τὴν προσεχῆ Παρασκευὴ 31η Ὀκτωβρίου 2008, καὶ ὤρα 10:00 τὸ πρωὶ θὰ ἐπισκεφθεῖ τὴν Κοινότητα τῆς Ἀνθούσας ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.

    Μὲ τὴν εὐκαιρία αὐτήν, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαος, μαζὶ μὲ τὸν κλῆρο καὶ τὸν λαὸ τῆς Μητροπόλεῶς μας, θὰ ὑποδεχθεῖ τὸν Παναγιώτατο στὸν Ἱερὸ Ναὸ Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἀνθούσης, ὅπου θὰ ἀναπεμφθεῖ Δοξολογία.

    Στὴ συνέχεια ὁ Πατριάρχης θὰ μεταβεῖ ἐν πομπῇ στὸ Πατριαρχικὸ καθίδρυμα τῆς Ἁγίας Σοφίας.

    Στὴν ὑποδοχὴ μποροῦν νὰ συμμετάσχουν ἐλεύθερα ὅσοι κληρικοὶ καὶ πιστοὶ ἐπιθυμοῦν νὰ ἐκφράσουν τὴν ἀγάπη καὶ τὸ σεβασμό τους στὸ Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο καὶ τὸ πρόσωπο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου μας.



YΠΟΔΟΧH ΤHΣ ΤΙΜIΑΣ ΚAΡΑΣ
ΤΟY AΓIΟΥ IΩAΝΝΟΥ ΤΟY ΧΡΥΣΟΣΤOΜΟΥ
30 Ἰανουαρίου 2007

Ὑποδοχὴ τῆς τιμίας κάρας τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου στὴν Ἱερὰ Μονὴ Βηθλεέμ, Κορωπί, 30 Ἰανουαρίου 2007.





ΒΡAΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛIΤΟΥ
ΠΡ. ΜΕΣΟΓΑIΑΣ ΚΑI ΛΑΥΡΕΩΤΙΚHΣ Κ.Κ. AΓΑΘΟΝIΚΟΥ
11 Ἰανουαρίου 2007

Τιμητικὴ βράβευση τοῦ Μητροπολίτου πρ. Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ.κ. Ἀγαθονίκου ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, Πνευματικὸ Κέντρο Ἁγίου Νικολάου Σπάτων, 11 Ἰανουαρίου 2007.