en ru

NEA

Κατασκηνώσεις Ι. Μητροπόλεως - Καλοκαίρι 2024

Πατήστε εδώ

Διαγωνισμός Φωτογραφίας «Η ζωή της ενορίας μας»

Περισότερες πληροφορίες

Διαγωνισμός «Υιοθετώ ένα μνημείο»

Δείτε Πληροφορίες. 

Πρόγραμμα Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Κατηχητών 2023-2024

Δείτε το Πρόγραμμα

Παρουσιολόγια 2023-2024

Παρουσιολόγια Σαββάτου
και Κυριακής

Εκδηλώσεις Γραφείου Νεότητας 2023-2024

Δείτε τις εκδηλώσεις 2023-2024

pdf

Kυριακή του Πάσχα

anastasi3

Ανέτειλε ήδη η "εορτή των εορτών και η πανήγυρις των πανηγύρεων", η μεγάλη και ένδοξη ημέρα του Πάσχα. Η λέξη Πάσχα είναι εβραϊκή και σημαίνει τη διάβαση, το πέρασμα.

Όταν ο Άγγελος σκότωσε τα πρωτότοκα παιδιά των Αιγυπτίων, πέρασε μπροστά από τα σπίτια των Εβραίων χωρίς να μπει μέσα σ' αυτά και να φονεύσει παιδιά Εβραίων, καθώς τον εμπόδιζε το αίμα του αμνού που είχαν θυσιάσει και με το οποίο είχαν βαφτεί τα ανώφλια των θυρών. Οι Εβραίοι τελούσαν την εορτή του Πάσχα σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, καθώς και του γεγονότος της διάβασης, με θαυματουργικό τρόπο, της Ερυθράς Θάλασσας και σωτηρίας τους από τη δουλεία του Φαραώ. Αλλά τα γεγονότα αυτά ήταν συγχρόνως και προτύπωση (προεικόνα)άλλων υψηλών εννοιών. Αίγυπτος είναι η αμαρτία και τύραννος Φαραώ ο διάβολος. Ο Κύριός μας, ο Αμνός του Θεού, κατέβηκε από τον ουρανό στη γη, σταυρώθηκε, τάφηκε και αναστήθηκε και έτσι μας έσωσε από τη δουλεία της αμαρτίας και μας πέρασε από τη χώρα της πικρής δουλείας μας σε κοιλάδες γεμάτες άνθη πνευματικής ζωής και συνέτριψε τον εχθρό μας τον διάβολο. Αυτή τη διάβαση γιορτάζουμε από την ενοχή της αμαρτίας στην δικαίωση, από τα έργα του σκότους στην αρετή, από την κατάρα στην ευλογία, από την φθορά στην αφθαρσία, από τον θάνατο στη ζωή, από τη γη στον ουρανό. Ας υμνήσουμε λοιπόν κι ας δοξολογήσουμε τον Κύριο.

Η Ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα, Όρθρος και Θεία Λειτουργία του Ι. Χρυσοστόμου, τελείται συνήθως το μεσονύκτιο του Σαββάτου προς Κυριακή. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναγινώσκεται ο υπέροχος κατηχητικός λόγος του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται ο "Εσπερινός της Αγαπης" (σε πολλούς ναούς τελείται το πρωί της Κυριακής 10 ή 11 π.μ.). Λέγεται έτσι γιατί παλιότερα οι χριστιανοί αντάλλασαν μεταξύ τους φιλιά αγάπης. Λέγεται και "δεύτερη Ανάσταση" , όπως ο Εσπερινός του Μ. Σαββάτου λέγεται "πρώτη Ανάσταση". Κατά τον Εσπερινό της Αγάπης συνηθίζεται να διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες. Αυτό γίνεται για να τονιστεί ότι το γεγονός της Ανάστασης έχει παγκόσμιο χαρακτήρα. Αναστάσεως λοιπόν ημέρα ας λαμπρυνθούμε οι  λαοί, δηλ. να γεμίσουμε με χαρά, με αγαλλίαση, με φως! Είναι Πάσχα, Κυρίου Πάσχα! γιατί από τον θάνατο προς τη ζωή κι από τη γη προς τον ουρανό μας ανέβασε ο Χριστός ο Θεός μας, τραγουδώντας τον ύμνο της νίκης.


Πηγή: «Η Μεγάλη Εβδομάς - Μετά ερμηνείας» υπό Επιφανίου Θεοδωροπούλου - Εκδ. της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με ελεύθερη απόδοση στη νεοελληνική