en ru

NEA

Κατασκηνώσεις Ι. Μητροπόλεως - Καλοκαίρι 2024

Πατήστε εδώ

Διαγωνισμός Φωτογραφίας «Η ζωή της ενορίας μας»

Περισότερες πληροφορίες

Διαγωνισμός «Υιοθετώ ένα μνημείο»

Δείτε Πληροφορίες. 

Πρόγραμμα Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Κατηχητών 2023-2024

Δείτε το Πρόγραμμα

Παρουσιολόγια 2023-2024

Παρουσιολόγια Σαββάτου
και Κυριακής

Εκδηλώσεις Γραφείου Νεότητας 2023-2024

Δείτε τις εκδηλώσεις 2023-2024

pdf

Μεγάλη Tετάρτη

m.tetarthKατά τη Μ. Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από γυναίκα πόρνη. Επίσης φέρνει στη μνήμη μας η Εκκλησία και τη σύγκληση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανώτατου δηλαδή δικαστηρίου τους, προκειμένου να λάβουν την απόφαση καταδίκης του Κυρίου, αλλά και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Δασκάλου του.

Στην Εκκλησία ψάλλεται το τροπάριο της ευσεβής και σοφής ποιήτριας του Βυζαντίου Κασσιανής, την οποία οι μυθιστοριογράφοι την παρουσιάζουν ως πόρνη, πράγμα που δεν ισχύει.

Για τον αριθμό των γυναικών που άλειψαν τον Κύριο, οι ερμηνευτές δεν συμφωνούν. Άλλοι λένε ότι είναι μία, άλλοι δύο και άλλοι τρεις. Όμως εδώ δεν θα ασχοληθούμε εκτενώς.

Κατά τις τρεις πρώτες μέρες της Μ. Εβδομάδας Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη, Μ. Τετάρτη τελείται η Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων. Η Θεία Λειτουργία τελείται κατά τις πρωινές ώρες επειδή το απόγευμα τελείται ο όρθρος της επόμενης μέρας.


Πηγή: «Η Μεγάλη Εβδομάς - Μετά ερμηνείας» υπό Επιφανίου Θεοδωροπούλου - Εκδ. της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος