en ru

NEA

Κατασκηνώσεις Ι. Μητροπόλεως - Καλοκαίρι 2024

Πατήστε εδώ

Διαγωνισμός Φωτογραφίας «Η ζωή της ενορίας μας»

Περισότερες πληροφορίες

Διαγωνισμός «Υιοθετώ ένα μνημείο»

Δείτε Πληροφορίες. 

Πρόγραμμα Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Κατηχητών 2023-2024

Δείτε το Πρόγραμμα

Παρουσιολόγια 2023-2024

Παρουσιολόγια Σαββάτου
και Κυριακής

Εκδηλώσεις Γραφείου Νεότητας 2023-2024

Δείτε τις εκδηλώσεις 2023-2024

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

12o ΝΕΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Τεχνητή νοημοσύνη: και meta τι;»

 

12o nean syn afisa2 2024

12o nean syn programma 2024

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

    To Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής διοργανώνει το 12ο Νεανικό Συνέδριο με γενικό θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: και meta τι;» το οποίο θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη και θα θέσει τους προβληματισμούς που προκύπτουν από την αξιοποίησή της.  

ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί  τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 και ώρες 9 π.μ.- 1μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού (Αθηνών & Ρήγα Φερραίου, Καλύβια Αττικής).

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα αναπτυχθεί στις εξής φάσεις:

9:00 – 9:30 π.μ. Έναρξη, Χαιρετισμοί. 
9:30 – 10:30 π.μ. Α΄ Συνεδρία (Α’ εισήγηση)
10:30 – 11:00 π.μ. Στρογγυλή Τράπεζα
11:00 – 11:30π.μ. Διάλειμμα
11:30 – 12:30μ.μ. Β’ Συνεδρία (Β΄ εισήγηση)
12:30 – 1:00 μ.μ. Στρογγυλή Τράπεζα, Δημοσκόπηση, Κλείσιμο.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Το Συνέδριο λαμβάνει χώρα εντός του Ωρολογίου Προγράμματος διότι η θεματολογία και η στοχοθεσία του, όπως περιγράφονται παρακάτω, υπηρετούν τόσο το μάθημα της Πληροφορικής στο οποίο διδάσκονται οι καινοτόμες εφαρμογές και η τεχνητή νοημοσύνη (βλ. ΠΣ σελ. 9 κ. εξ.),  όσο και άλλα μαθήματα όχι μόνο των θετικών Επιστημών (Μαθηματικά, Φυσική) αλλά και των θεωρητικών (Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Φιλοσοφία , Θρησκευτικά). Έτσι οι μαθητές μπορούν να προσεγγίσουν διαθεματικά ένα πολύ σύγχρονο και επίκαιρο ζήτημα.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το Συνέδριο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου που φοιτούν σε Δημόσια και Ιδιωτικά Λύκεια (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) της περιφέρειας Αττικής.  

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

- Το Συνέδριο θα περιλαμβάνει δύο βασικούς θεματικούς άξονες:

1) Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Τεχνητή νοημοσύνη
(α) Οι εκπληκτικές δυνατότητες που προσφέρει η ΤΝ αλλά και οι προβληματισμοί της επιστημονικής κοινότητας

(β) Πώς αντικατοπτρίζεται η ανθρωπότητα στα συστήματα που φτιάχνουμε καθώς πίσω από όλον τον κύκλο ζωής συστημάτων ΤΝ βρίσκεται ο άνθρωπος

(γ) Πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε όλοι στη διαμόρφωση τεχνητής νοημοσύνης που μας ταιριάζει.

2) Βιοηθικά διλήμματα και θεολογικοί προβληματισμοί για την Τεχνητή Νοημοσύνη
(α) Πως διαμορφώνεται η ηθική της κοινωνίας:  κινδυνεύει από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας

(β) Ποια είναι τα βιοηθικά διλήμματα που μπορούν να προκύψουν από τη χρήση της ΤΝ – ποια είναι η θέση της ορθόδοξης θεολογίας;

(γ) Πως μπορούμε κι εμείς να αναπτύσσουμε υγιή κριτήρια ώστε να διαμορφώνουμε το ανάλογο ήθος που δεν θα δέχεται αλόγιστα επιδράσεις από τις τεχνολογικές εξελίξεις.

 ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του Συνεδρίου είναι προσωπικότητες από τον χώρο της Επιστήμης στους Τομείς Τεχνητής Νοημόσυνης και  Βιοηθικής

 

- Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Ερευνητής (ΕΛΕ Β') Τεχνητής Νοημοσύνης ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος SciFY ΑΜΚΕ.

- Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Dr Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΗST), MA Αστροφυσικής (Harvard), MS Μηχανολογίας (ΜΙΤ), Δρ. Βιοηθικής (ΑΠΘ), Πρόεδρος Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

- Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής ΕΚΠΑ τμήμα Θεολογίας, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘ, τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Pontificia Academia Pro Vita (Ποντιφικής Επιτροπής Βιοηθικής), της Επιτροπής Βιοηθικής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εκκλησιών, της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του Ε.Ο.Φ., της Επιτροπής Βιοηθικής του ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Είναι επιμορφωτής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.

 

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ

Οι μαθητές-σύνεδροι μετά από κάθε εισήγηση θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη Στρογγυλή Τράπεζα προκειμένου να συζητήσουν με τους ομιλητές καταθέτοντας τον δικό τους προβληματισμό, γνώμη ή απορία. Τη συζήτηση στη Στρογγυλή Τράπεζα θα συντονίζουν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Οι μαθητές θα μπορούν να λάβουν μέρος στη συζήτηση και να αναπτύξουν γόνιμο διάλογο με τους ομιλητές και μεταξύ τους, είτε με ζωντανό προφορικό λόγο είτε με γραπτή ερώτηση/παρέμβαση.

Στο τέλος του Συνεδρίου θα διεξαχθεί και ειδική Δημοσκόπηση με την οποία οι σύνεδροι θα μπορέσουν να καταθέσουν την γνώμη τους πάνω σε διάφορα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το θέμα, παρατηρώντας ταυτόχρονα και την γενικότερη αποδοχή ή μη της άποψής τους από το σύνολο των συμμετεχόντων.

 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

- Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Ερευνητής (ΕΛΕ Β') Τεχνητής Νοημοσύνης ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος SciFY ΑΜΚΕ.

- Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής ΕΚΠΑ τμήμα Θεολογίας.

- π. Νικόλαος Μεταξάς - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Εκπαιδευτικός ηλεκτρολογίας ΑΣΠΑΙΤΕ – Μέλος Επιτροπής Γραφείου Νεότητας ΙΜΜΛ.

- κ. Νίκος Λεβεντάκης - Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου και Ρομποτικής ΕΜΠ, MSc Προηγμένη Τεχνολογία και Πληροφορική στην Αποκατάσταση ΕΚΠΑ.

- κ. Ευαγγελία Τζιάσιου - Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός ΕΜΠ, MSc "Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση", Καθηγήτρια Πληροφορικής, Μέλος Επιτροπής Γραφείου Νεότητας ΙΜΜΛ.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου είναι η Οργανωτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τα εξής μέλη:

- π. Αλέξανδρος Λυσάη (Oleksandr Lysai), Mr. Θεολογίας και υποψήφιος Διδάκτωρ (ΕΚΠΑ), Διευθυντής Ιδιαιτέρου Γραφείου Μητροπολίτου και υπεύθυνος Νεανικών Συνάξεων ΙΜΜΛ.

- κ. Ευαγγελία Τζιάσιου - Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός ΕΜΠ, MSc "Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση", Καθηγήτρια Πληροφορικής, μέλος Επιτροπής Γραφείου Νεότητας ΙΜΜΛ.

- κ. Ελβίρα Ζουμή - Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός, μέλος Επιτροπής Γραφείου Νεότητας ΙΜΜΛ.

ΣΤΟΧΟΙ

Όλοι οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Φιλοδοξία του Συνεδρίου αυτού είναι οι ίδιοι οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους:

- Να ενημερωθούν για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη και να προβληματιστούν ως προς τις δυνατότητες και τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας.
- Να συζητήσουν για τα κοινωνικά, επιστημονικά, νομικά και ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την χρήση και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.
- Να αναζητήσουν, μέσα από γόνιμο προβληματισμό, τα κριτήρια που μπορούν να οδηγούν τον άνθρωπο ώστε να επιλέγει εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που όχι μόνο δεν θα υποβαθμίζουν αλλά θα προάγουν τις αξίες του πολιτισμού μας.
- Να μάθουν να αντιμετωπίζουν κριτικά και δημιουργικά τις σύγχρονες προκλήσεις της τεχνολογίας και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η αλματώδης ανάπτυξή της.
- Να συναντηθούν με μαθητές σχολείων από διάφορες περιοχές, να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σε ένα κλίμα ευχάριστο και δημιουργικό.

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για την υποβολή των αιτήσεων, ερωτήσεις, αλλά και περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα imml.gr

Επίσης, μπορούν να απευθύνονται στην κα Ευαγγελία Τζιάσιου, (κιν. 6945609111, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

Υποβολή δηλώσεων συμμετοχής έως 31 Ιανουαρίου.

Η αντιπροσωπεία κάθε σχολείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 άτομα. Σε περίπτωση εκδηλώσεως ενδιαφέροντος μεγάλου αριθμού μαθητών και σχολείων, που θα έχει ως συνέπεια την υπέρβαση του μέγιστου ορίου χωρητικότητας του συνεδριακού κέντρου, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Όλοι οι σύνεδροι θα λάβουν Βεβαίωση συμμετοχής.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

- Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν.

- Ωστόσο η μεταφορά και διαμονή των συμμετεχόντων γίνεται με δαπάνη των ιδίων. Μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας αποτίμησης οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κληθούν να αξιολογήσουν το Συνέδριο με την συμπλήρωση έντυπου ερωτηματολογίου ενώ η Οργανωτική Επιτροπή αναλαμβάνει να συνοψίσει τα συμπεράσματα και να καταθέσει τη σχετική έκθεση αποτίμησης στις αρμόδιες υπηρεσίες.

 Φορέας διοργάνωσης:


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ – Γραφείο Νεότητας

Θουκυδίδου 6 και Βυζαντίου,  Τ.Θ. 1,  ΤΚ: 190 04,  Σπάτα Αττικής
Τηλ.:       210.66.32.276, 210.66.32.687  / Φαξ.:      210.60.25.101
https://www.imml.gr/
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπεύθυνη επικοινωνίας:  κα Ευαγγελία Τζιάσιου (κιν. 6945609111, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του ανωτέρω Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις ακόλουθες απαραίτητες προϋποθέσεις:

1) Την προαιρετική συμμετοχή των μαθητών/τριών.
2) Τη σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων τους.
3) Tη σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
4) Την παρουσία του/της εκπαιδευτικού στο χώρο της διεξαγωγής του Συνεδρίου.
5) Την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας περί διδακτικών επισκέψεων. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο Συνέδριο θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο και σύμφωνα με τις διατάξεις αρ. 20883/ΓΔ4/12-02-2020 (Β΄456) Υ.Α. «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις και μετακινήσεις μαθητών/τριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

- Η παρουσία των συνέδρων καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα είναι υποχρεωτική.
- Το Μαθητικό Συνέδριο θα καλυφθεί φωτογραφικά και θα μαγνητοσκοπηθεί από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη των διοργανωτών, με προοπτική, επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό από τις δράσεις του συνεδρίου να περιληφθεί σε ειδικό ηλεκτρονικό αφιέρωμα (άρθρο/ δελτίο τύπου) για την περιγραφή και αποτύπωση των δράσεων του συνεδρίου, το οποίο και θα αναρτηθεί στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ΙΜΜΛ (imml.gr). Για την επεξεργασία των δεδομένων αυτών, τα σχολεία που θα λάβουν μέρος με οποιαδήποτε μορφή στο Συνέδριο θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων των συμμετεχόντων μαθητών/τριών για την επεξεργασία αυτή, και να δηλώνουν ρητώς στους διοργανωτές, μέσω ειδικού εντύπου, τη λήψη των συγκαταθέσεων αυτών.
- Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης και θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, ν. 4624/2019, Γενικός Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 για την Προστασία Δεδομένων-GDPR. Υπεύθυνος για την εν λόγω εφαρμογή ορίζεται π. Αλέξανδρος Λισάη. Στοιχεία προσωπικών δεδομένων που αναγράφονται στο έντυπο γονικής συγκατάθεσης του φορέα θα καταστρέφονται μετά το πέρας του Μαθητικού Συνεδρίου.
- Το προτεινόμενο συνέδριο, δεν εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων, καθώς και με τη διάθεση, δωρεάν διανομή, διακίνηση ή πώληση πάσης φύσεως υλικού (εντύπου και μη), που κρίνεται ως διαφημιστικό, προσηλυτιστικό, προπαγανδιστικό ή στρεφόμενο κατά συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.

 


pdf Ανακοίνωση pdf Αίτηση συμμετοχής pdfΈγκριση