en ru

xr2

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ



Πρωτ. 724

Ἀριθμ. Διεκπ. 415


Σπάτα, 13 Σεπτεμβρίου 2021

 

Μ Η Ν Υ Μ Α

Προς τους μαθητές και την Εκπαιδευτική Κοινότητα 
των Μεσογείων & της Λαυρεωτικής

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί,

Με την ευκαιρία του Αγιασμού της νέας σχολικής χρονιάς, εύχομαι κάθε επιτυχία και πλούσια την ευλογία του Θεού στις προσπάθειες και στις επιθυμίες όλων σας.

Ξεκινούμε τη νέα χρονιά με όρεξη και ενθουσιασμό, αλλά ασφαλώς και με αρκετή ανησυχία, καθώς και φέτος, λόγω της πανδημίας, διακρίνεται στον ορίζοντα κάποια ασάφεια και ενδεχόμενα προβλήματα στην απρόσκοπτη διεκπεραίωση του εκπαιδευτικού έργου και στην προσπάθεια παροχής πληρέστερης παιδείας και μόρφωσης.

Όμως δεν απελπιζόμαστε, αλλά με σύνεση και υπομονή ακολουθούμε τις υποδείξεις των αρμοδίων και προχωρούμε.

Η παιδεία είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνικής ζωής. Καλή παιδεία, υγιής κοινωνία. Κακή παιδεία, καταστροφή. Γι’ αυτό και όλων τα βλέμματα σήμερα είναι επικεντρωμένα επάνω σας, αγαπητά παιδιά, επενδύοντας πολλές ελπίδες.

Πρώτον από αγάπη σε σας, γιατί περιμένουμε την πρόοδο και προκοπή σας και δεύτερον από αγάπη στην κοινωνία μας, γιατί σε σας θα δοθεί η σκυτάλη του μέλλοντός μας, με την ελπίδα ότι θα αποδειχθείτε καλύτεροι από μας διαχειριστές της τύχης της πατρίδας και της κοινωνίας μας, μάλιστα κάτω από πολύ δυσκολότερες καθ’ όλες τις ενδείξεις συνθήκες.

Ένας νέος κόσμος ανατέλλει. Πολύ διαφορετικός από αυτόν που ξέραμε. Ένας κόσμος τεχνοκρατικός και ψηφιακός, με νέες ηθικές αντιλήψεις, με άλλη κατανόηση της ζωής, με διαταραγμένο πλέον το φυσικό περιβάλλον, χωρίς αξιόπιστες σταθερές. Εσείς θα αγωνιστείτε γι’ αυτόν. Εσείς θα τον λειτουργήσετε. Θα είναι πολύ πιο περίπλοκος να τον κυβερνήσετε, πολύ πιο δύσκολος να τον αντέξετε, πολύ πιο απρόβλεπτος να τον ζήσετε. Υπόσχεται πολλά, αλλά και ζητάει τα περισσότερα. Γι’ αυτό η εκπαίδευσή σας είναι τόσο σημαντική, τόσο κρίσιμη και για σας και για την κοινωνία. Πρέπει να μάθετε τα μυστικά της ζωής.

Το σχολείο έχει διαχρονικά αποδειχθεί σημαντικός φορέας αγωγής και μόρφωσης, ίσως ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η κοινωνία, δεν αποτελεί όμως από μόνο του εγγύηση επιτυχίας για το μέλλον. Αποτελεί ένα βήμα, ένα σκαλοπάτι. Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι είναι η παιδεία της καρδιάς μας, η μόρφωση της συνειδήσεώς μας, όχι μόνο του μυαλού. Χωρίς αρχές, χωρίς άμυνες πνευματικές, -θα το πω- χωρίς πίστη στον Θεό, χωρίς ιδανικά και αξίες, απλά με εγκεφαλικές γνώσεις και τεχνικές πληροφορίες, είμαστε σαν υπερσύγχρονα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, με ιλιγγιώδεις ίσως ταχύτητες, χωρίς όμως τιμόνι, χωρίς φρένα, χωρίς ίσως gps, χωρίς πλοηγό μέσα σε δαιδαλώδεις δρόμους. Θα χαθούμε

Μας χρειάζονται γνώσεις, μόρφωση, καλλιεργημένη συνείδηση και φιλοσοφημένος νους. Μας χρειάζεται τέτοιο σχολείο που δίνει σοφία. Και φυσικά η βοήθεια του Θεού, που τελευταία την περιφρονούμε. Γι’ αυτό κάναμε τον Αγιασμό.

Εύχομαι και πάλι σε όλους

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 


† Ὁ Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς Νικόλαος

 


Μήνυμα pdf