en ru

xr2
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Πρωτ. 717
Ἀριθμ.
Δι­εκπ.:  360/30-8-2019
Εγ­κυ­κλίου: 147


Σπάτα, 11 Σε­πτεμ­βρίου 2019

Μ Η Ν Υ Μ Α
 
Προς τους μαθητές των σχολείων
των Μεσογείων & της Λαυρεωτικής

με την έναρξη του σχολικού έτους 2019-2020


Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

      Η σημερινή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί ημέρα ξεχωρι­στής χαράς και ελπίδας∙ χαράς, γιατί ύστερα από την ξεκούραση του καλο­καιριού, εσείς τα παιδιά ξανανταμώνετε στον αγώνα της σπουδής και ανα­συγ­κρο­τούνται οι νεανικές κοινότητες μέσα στα σχολεία.

      Αντί να είστε σκορπισμένοι είστε όλοι μαζί σε οργανω­μένα σχολικά σύνο­λα, και αντί να είστε χαμένοι στο τίποτα και ξοδεμένοι στη χαλαρό­τητα της αδρά­νειας, ρίχνεστε στον αγώνα της μόρφωσης και της διάπλασης του προσώπου σας, έχετε στόχους.

      Όπως τα κύτταρα σε έναν νεανικό οργανισμό αναπαράγονται με γορ­γούς ρυθμούς και οδηγούν στη γρήγορη ανάπτυξή του, έτσι κι εσείς, καθώς με νεανική ορμή και φρεσκάδα αποκτάτε γνώσεις και χτίζετε τη ζωή και το πρόσωπό σας, συμβάλλετε στην ουσιαστική ανάπτυξη του κοινωνικού σώμα­τος. Τα σχολεία είναι το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας.

      Η σημερινή όμως ημέρα είναι και ημέρα ελπίδας, γιατί η παιδεία μας είναι η μεγα­λύτερη επένδυση που ως κράτος και κοινωνία θα μπορού­σαμε να κάνουμε. Αν η κρίση των πολιτισμών που περνάμε είναι αποτέ­λεσμα φτωχής ή αποπροσανατολισμένης παιδείας, τότε σπονδυλική στήλη της κοινω­νικής ανασυγ­κρότη­σης δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από την καλή και δημιουρ­γική παιδεία.

      Ο αγιασμός που μόλις ολοκληρώθηκε σκοπό έχει να μπολιάσει την καλή μας διάθεση με την ευλογία του Θεού, ώστε ο στόχος μας να μπορέσει να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο. Μια παιδεία που αγνοεί τον Θεό όσες γνώσεις και πληροφορίες και αν προσφέρει είναι στεγνή και επίπεδη. Αντίθετα, μια παιδεία που έχει την ευλογία του Θεού και την αναφορά της σε Αυτόν, είναι μεγαλειώδης, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα, διευρύνει τους ορίζοντες, δίνει όγκο, περιεχόμενο και προοπτική, ελευθερώνει. Γι’ αυτό και κάναμε τον αγιασμό∙ όχι για να πάτε καλά στα μαθήματα. Αυτό θα το πετύχετε με το διάβασμα και την προσπάθειά σας. Τον κάναμε για να μπο­λιάσετε τη γνώση με την ευλογία του Θεού και έτσι μαζί με τον εμπλουτισμό της σκέψης σας να πλατύνετε και την καρδιά σας, να την γεμίσετε με αρετές, αξίες, πίστη και οράματα.

    Μαζί με τις ευχές μου για μια καλή και δημιουργική χρονιά, ιδίως για τα παιδιά που ετοιμάζονται για την Ανώτατη Εκπαίδευση, θα ήθελα να σας πω ότι κι εμείς ως Εκκλησία, και εγώ προσωπικά και οι υπόλοιποι ιερείς, είμαστε στη διάθεσή σας, έτοιμοι να ανοίξουμε την καρδιά και την αγκαλιά  μας, έτοιμοι να προσφέρουμε τον Χριστό και το Ευαγγέλιο σε όποιον διψάει για αλήθεια και ζωή.

    Να έχετε όλοι σας, καθηγητές, γονείς και μαθητές την ευλογία του Θεού.



ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


† Ὁ Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ΝΙΚΟΛΑΟΣ


Μήνυμα Σεβασμιώτατου pdf