en ru

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ KATANYKΤΙΚΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ 2024

 

Κυ 17/3      Κυριακὴ Τυρινῆς (6:30 μ.μ.)  

Ὁμι­λη­τής: ὁ Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της Μ&Λ κ. Νι­κό­λα­ος:
Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Νι­κο­λάου Μαρ­κο­πού­λου
 
«Ἐνδυσώμεθα τὰ ὅπλα τοῦ φωτός»


 
Kυ 31/3   Κυριακὴ Β' Νηστειῶν (7 μ.μ.)  

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρ­χιμ. Μιχαὴλ Λιούμης, Πρω­το­σύγ­κελ­λος:
Ἱερὸς Ναὸς Ἀναλήψεως Κυρίου Κορωπίου
 
«Ἡ ζωὴ τῆς προσευχῆς κατὰ τὴν Μεγάλη Τεσσαρακοστή»


 
Κυ 7/4 Κυριακὴ Γ' Νηστειῶν (7 μ.μ.)      

Ὁμι­λη­τής: Ἀρχιμ. Ἰγνάτιος Καρακάσης, Ἱεροκῆρυξ
Ἱερὸς Ναὸς Τιμίου Σταυροῦ Μεσογείων
 
« Μελχισεδκ κα θαυμαστ προτύπωση το Μυστηρίου τῆς Θείας Εὐχαριστίας»


 
Κυ 14/4 Κυριακὴ Δ' Νηστειῶν (7 μ.μ.)       

Ὁμι­λη­τής: Πρωτοπρ. Δημήτριος Μπαθρέλλος, καθηγητής Θεολογίας
Ἱερὸς Ναὸς Ζωοδόχου Πηγῆς Παιανίας
 
«Τὸ Μυστήριο τοῦ Βαπτίσματος καὶ ἡ Μεγάλη Τεσσαρακοστή»



 
Κυ 21/4 Κυριακὴ Ε' Νηστειῶν (7 μ.μ.)      

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρχιμ. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, Ἱεροκῆρυξ:
Ἱερὸν  Προσκύνημα Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ Σπάτων
 
«Τὸ Μυστήριο τῆς Μετανοίας ὡς πορεία ἐπιστροφῆς πρὸς τὸν Θεὸ καὶ ἐπανένταξης στὴν Ἐκκλησία
» 


 

 


pdf

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
06.03.2024

Εναρκτήρια Εκδήλωση «Innovate East»

1ος Διαγωνισμός Πράσινης και Γαλάζιας Καινοτομίας
της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η εναρκτήρια εκδήλωση του 1ου Διαγωνισμού Πράσινης και Γαλάζιας Καινοτομίας της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρωτικής, Innovate East. Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τρίτη, 5/3/2024, και ώρα 17:00, στην αίθουσα «Επίπλευση» του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, παρουσία των πρυτανικών αρχών διαφόρων πανεπιστημίων της χώρας μας, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και του επιχειρηματικού κόσμου.

Στόχος του Innovate East είναι να ενώσει για πρώτη φορά δημόσιους φορείς, ακαδημαϊκή κοινότητα και επιχειρήσεις της τοπικής περιοχής των Μεσογείων και Λαυρεωτικής, ώστε να κινητοποιήσουν νέους ερευνητές και επιστήμονες από τα  παενεπιστημικά ιδρύματα της χώρας μας και όχι μόνον να αναπτύξουν επιχειρηματικές ιδέες, που θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων. Ο Διαγωνισμός αποτελεί την πρώτη, από μια σειρά πρωτοβουλιών της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, με αφορμή τα 50 χρόνια λειτουργίας της, ενώ την οργάνωση και τον συντονισμό του διαγωνισμού έχει αναλάβει η εταιρεία Break-Even Consulting.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό σημαίνοντα πρόσωπα, όπως ο ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Βίκυ Καβαλλάρη ως εκπρόσωπος των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν οι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που στηρίζουν τον διαγωνισμό και ειδικότερα ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Μιχάλης Σφακιανάκης, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Σπυρίδων Κίντζιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Αθανάσιος Κατσής, και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Θεόδωρος Ξάνθος και κ. Πέτρος Καλαντώνης. Ακόμα,  στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της εταιρείας Break-Even Consulting, κ. Μάρκος Μαργαρίτης, ενώ τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαoς, ο οποίος περιέγραψε την ιδέα και το όραμα αυτής της εκκλησιαστικής πρωτοβουλίας και τόνισε την ανάγκη συντονισμού της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να υλοποιηθούν καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες νέων επιστημόνων και ερευνητών επι­κεντρωμένες στην Πράσινη και τη Γαλάζια καινοτομία, δηλαδή στην ενεργειακή, περιβαλλοντική και θαλάσσια ανάπτυξη και αξιοποίηση του δυναμικού της Ανατολικής Αττικής. Θεμέλιο της πάσης φύσεως ουσιαστικής καινοτομίας, τόνισε, είναι ο δυναμισμός, η ορμή και η φρεσκάδα της «πνευματικής καινοτομίας», που πλούσια διαφυλάσσεται ως φρόνημα και εμπειρία στα σπλάχνα της εκκλησιαστικής μας παράδοσης και ζωής.

Ακολούθως, παρουσιάστηκε αναλυτικά η διαγωνιστική διαδικασία, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων και τα αναμενόμενα οφέλη για τους συμμετέχοντες, από τον Συντονιστή του Διαγωνισμού, κ. Βαγγέλη Σιώκα και την Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, κ. Ελένη Μητσέα.  Στη συνέχεια, ο Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής και Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, κ. Γιάννης Καλογήρου, παρουσίασε τα καινοτόμα στοιχεία του εγχειρήματος, καθώς και τα σημεία που χρήζουν προσοχής από τους συμμετέχοντες κατά την υποβολή των προτάσεων.

Ακόμα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώθηκαν δύο speed sessions σε θέματα επιχειρηματικότητας. Το πρώτο session με τίτλο «Καινοτομία, Πρωτογενής Τομέας & Καλές πρακτικές», συντόνισε ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Entrepreneurship Development Director στη Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά και συμμετείχαν ο κ. Παναγιώτης Κατσές, Διευθυντής Πωλήσεων στην Future Intelligence, ο Χρήστος Ραφτογιάννης Ιδρυτής της City Crop Automated Indoor Farming και ο Χάρης Τριλίβας, φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Ιδρυτικό Μέλος του Hyperion Drone Team. Το δεύτερο session με τίτλο «Δυνατότητες Μεταφοράς Τεχνολογίας σε Τοπικό Επίπεδο» συντόνισε ο κ. Βαγγέλης Σιώκας και συμμετείχαν η κ. Μαρία Γαβριέλλα Αναγνωστοπούλου, Chief Operation Officer στην Envolve Entrepreneurship και Συνιδρύτρια της One & Olive, ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ και Επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ και η κ. Κατερίνα Παπαδούλη, Επικεφαλής του Γραφείου Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Μεταφοράς τεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, InnovinAgri.

Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό

Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο να κινητοποιήσει νέους ερευνητές και επιστήμονες να αναπτύξουν επιχειρηματικές ιδέες, που θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, με επίκεντρο τους τομείς της Γαλάζιας και Πράσινης Οικονομίας.

Η διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

α) την υποβολή των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών,
β) δύο φάσεις Αξιολόγησης από μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που περιλαμβάνει έγκριτους ακαδημαϊκούς και στελέχη επιχειρήσεων,
γ) διαδικασία mentoring για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών προτάσεων και
δ) την ανάδειξη και προβολή των νικητήριων προτάσεων στην Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού.

Οι νικητές θα κερδίσουν τα έπαθλα των 5.000€, 3.000€ και 2.000€.

01

01

01

01

01

06

01

01

s09

01

01

01

01

01

01

01

01

01

01

01

01

01

01

01

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συμμετοχή του κατά την παρουσίαση του 1ου Διαγωνισμού Πράσινης και Γαλάζιας Καινοτομίας που διοργανώνει η Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

 

 


 Πηγή Βίντεο: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε και το σχετικό άρθρο στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12ο Νεανικό Συνέδριο για την Τεχνητή νοημοσύνη
12.2.2024

Με νεανική ζωντάνια και γόνιμο προβληματισμό συμμετείχαν οι περίπου 250 μαθητές και μαθήτριες Λυκείου στο 12ο Νεανικό Συνέδριο που διοργάνωσε τo Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, με την έγκριση (Α.Π. 25997/ 13-12-2023) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού στα Καλύβια Αττικής.

Στο Συνέδριο που είχε γενικό θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: και meta τι;» κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Ερευνητής (ΕΛΕ Β') Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΕΦΕ «Δημοκριτος» και Διευθύνων Σύμβουλος του SciFY ΑΜΚΕ, με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: από την ψευτό-παντοδυναμία στην ανθρωπιά» και ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ με θέμα «Μιλώντας για ηθική στην εποχή της νοήμονος τεχνολογίας: Υπάρχει σταθερή βάση;».

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για συζήτηση με ερωτήσεις που υπέβαλλαν τα ίδια τα παιδιά στη στρογγυλή τράπεζα την οποία συντόνιζε ο κ. Νικόλαος Λεβεντάκης (Διπλ. Μηχ/γος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου και Ρομποτικής ΕΜΠ, MSc Προηγμένη Τεχνολογία και Πληροφορική στην Αποκατάσταση ΕΚΠΑ). Εξαιρετική ήταν η συμμετοχή των μαθητών και στην πρωτότυπη  «Διαδραστική Δημοσκόπηση» που παρουσίασαν τα στελέχη του Γραφείου Νεότητας,  Ευάγγελος Μπαγιαρτάκης (Msc Φυσικός),  και Ευαγγελία Τζιάσιου (Διπλ. Ηλεκτρ/γος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Msc ΤΠΕ στην Εκπαίδευση).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έστειλε μήνυμα προς τους συνέδρους το οποίο ανέγνωσε ο αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Δημήτριος Παπαχρήστου.

 Τό Συνέδριο ἔκλεισε μέ τούς καταληκτήριους λόγους τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Μεσογαίας καί Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, ὁ ὁποῖος ἐξέφρασε τή χαρά του γιά τήν αὐθόρμητη καί ζωντανή συμμετοχή τῶν παιδιῶν ἀλλά καί ὑπογράμμισε τήν ἀνάγκη νά καλλιεργοῦμε τέτοιους βιοηθικούς προβληματισμούς ὥστε ἡ τεχνολογική πρόοδος νά μήν γίνεται ἀπειλή γιά τόν ἄνθρωπο ἀλλά δῶρο τοῦ Θεοῦ πού ὁ ἄνθρωπος θά ἀξιοποιεῖ γιά νά ἀνοίγουν οἱ ὁρίζοντές του, νά προάγεται τό κοινωνικό σύνολο καί νά δοξάζεται ὁ Δημιουργός πού δίνει τέτοιες ἐκπληκτικές δυνατότητες στό ἀγαπημένο πλάσμα Του.  

 

Εκ του Γραφείου Νεότητας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΑ  ΣΤΗΡΙΞΗΣ της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Κυριακὴ 4 Φεβρουαρίου 2024

Όπως είχε εξαγγείλει από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ἡ Μητρό­πολή μας σήμερα Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, μεθέορτα της Υπα­παντής του Κυρίου και ανήμερα της εορτής των μητέρων των Τριών Ιεραρχών, αγίων Εμμέλειας, Νόννας και Ανθούσης, τίμησε στο πρόσω­πο των πολυτέκων μητέρων, τον θεσμό της οικογένειας και τη μητρότητα, ως ύψιστες εκφράσεις της αξίας της ζωής και της αγάπης και ως ανεκτίμητα θεμέλια της ηθικής, της κοινωνίας αλλά και του Έθνους μας.

Το πρωί, στον Ιερό Ναό  του Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης, τελέσθηκε ιερό συλλείτουργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικο­λάου με δώδεκα υπερπολύτεκνους ιερείς.

Πλήθη οικογενειών με συνολικό αριθμό περισσοτέρων από πεντα­κόσια παιδιά αλλά και πιστού λαού κατέκλυσαν τον ιερό ναό και σε μία ατμό­σφαιρα λειτουργικής πανδαισίας συμμετείχαν ενεργά στην ευχαριστιακή σύναξη της τοπικής μας Εκκλησίας.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και στον θεσμό της οικογένειας, εξήγησε γιατί ο Απόστολος Παύλος την ονομάζει «κατ’ οἶκον ἐκκλησία», γιατί τον γάμο που ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αποκαλεί «πατέ­ρα ἁγίων» τον αναβιβάζει σε «μέγα μυστήριον», το οποίο εκφράζει τη σχέση του Χριστού με την Εκκλησία, τέλος δε μίλησε και για το μεγαλείο της συζυγίας, που η Εκκλη­σία μας θεωρεί  «συνάφειαν ἀδιάσπαστον καὶ σύνδεσμον ἄρρηκτον».

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, τόνισε, ο θεσμός βάλλεται πανταχόθεν, τα κοινωνικά ήθη και οι αντιλήψεις αλλοιώνονται βάναυσα, και­ η ιερότητα της οικογένειας βεβηλώνεται. Τα διαζύγια αυξάνονται, οι αθέμιτες παρεκ­κλίσεις πολλαπλασιάζονται, ενώ η νομοθετική κατοχύρωση του πολιτικού γάμου και του συμφώνου συμβίωσης εκφυλίζουν τον γάμο σε πολιτική σύμβαση, σε συμβιωτική πράξη. Η απενοχοποίηση της μοιχείας, η νομι­μοποίηση των αμβλώσεων, η ασύνετη κατάχρηση των αναπαραγωγικών τεχνολογιών, η επικράτηση της ολιγοτεκνίας έχουν μεταβάλει το κοινωνικό αισθη­τήριο, έχουν προκαλέσει αθεράπευτες δημογραφικές συνέπειες, τα όσα δε συζητούνται με την επιχειρούμενη θεσμοθέτηση παθολογικών μορφών συμβίωσης ατόμων και του ιδίου φύλου με δυνατότητες τεκνο­θεσίας έχουν κυριολεκτικά τσαλακώσει την ιερή εικόνα της οικογένειας.

Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, η Μητρόπολή μας αποφάσισε να κατα­θέσει την απάντησή της όχι μόνο με επιχειρήματα, αλλά κυρίως με ανά­δειξη της κραυγής της συνείδησης του λαού. Στο πλαίσιο αυτό, τον τελευταίο καιρό κινητοποιήθηκε ερανικά η κοινωνία των Μεσογείων και της Λαυρε­ωτικής, προκειμένου να δοθεί και οικονομική στήριξη στις εξής κατηγορίες κατοίκων των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής:

1) σε υπερπολύτεκνες οικογένειες με 5 ανήλικα παι¬διά και άνω,
    2) σε κάθε τέταρτο παιδί που  γεννήθηκε ἢ κυοφορήθηκε εντός του 2023 και
    3) σε οικογένειες που  έχουν παιδιά  με φυσικές αναπηρίες ή με σοβαρά ψυχοδιανοητικά προβλήματα.

Σε 57 μητέρες 354 παιδιών υπερπολυτέκνων οικογενειών δόθηκαν επιδό­ματα 200 € για κάθε παιδί, 1000 € για κάθε 4ο παιδί και άνω που γεν­νήθηκε ἢ κυοφορήθηκε εντός του 2023 και ανάλογα επιδόματα  σε  36 οικο­γένειες που μεγαλώνουν παιδιά με φυσικές αναπηρίες ή ψυχοδια­νοη­τικά προβλή­ματα.

Το συνολικό ποσό που  δόθηκε έφτασε το ύψος των  130.000 €.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ των  ιερέων της Μητροπόλεώς μας 13 έχουν 4 τέκνα και 18 έχουν 5 και άνω, ήτοι ποσοστό περίπου 30% των  εγγάμων κληρικών μας.

Σκοπός της εκδηλώσεως ήταν να εκφρασθεί μέσω του εράνου η συμμε­τοχή της τοπικής κοινωνίας στη στήριξη της οικογένειας και η Εκκλησία μας να χωρέσει στην αγκαλιά της τη μεγάλη οικογένεια των  αγωνιζό­μενων πολυμελών οικογενειών.

Κατά την επίδοση των  επαίνων και των επιδομάτων, όσες οικογένειες επιθυμούσαν φωτογραφήθηκαν  με τον Σεβασμιώτατο. 

Μία μόνον εικόνα αυτών των  ευλογημένων οικογενειών δίπλα στα τρα­γικά μορφώματα που κυκλοφορούν καταδεικνύει σαφώς ποια είναι ἡ αληθινή αυθεντική οικογένεια και πόσο καταστροφικό είναι το επιχει­ρού­μενο νομοθέτημα.

01 1

 

02 1

 

03 2

 

04 1

 

05 2

 

06 1

 

07 1

 

08 1

 

09 1

 

10 1

 

11 1

 

12 2

 

13 1

 

14 1

 

15 1

 pdf

Δείτε και www.orthodoxianewsagency.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έναρξη Ιωβηλαίου της Ιεράς Μητροπόλεως
 Ευλόγηση Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας

(1 Ιανουαρίου 2024)


Με την έναρξη της νέας χρονιάς, η Ιερά Μητρόπολή μας εισήλθε με την χάρη του Θεού στο πεντηκοστό έτος από της ιδρύσεώς της (1974 – 2024). Το απόγευμα της 1ης Ιανουαρίου του νέου έτους, σε πολυπληθή εκδήλωση στο Μητροπολιτικό Μέγαρο των Σπάτων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα που προσφέρεται κατά το έθος «εἰς τιμὴν καὶ μνήμην τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Βασιλείου Ἀρχιεπισκόπου Καισαρείας τς Καππαδοκίας, ορανοφάντορος, τοῦ Μεγάλου».

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι ιερείς, οι υπάλληλοι και συνεργάτες στο πνευματικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως με τις οικογένειές τους, καθώς και οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Παλλήνης κ. Χρήστος Αηδόνης και Σαρωνικού κ. Δημήτριος Παπαχρήστου. Ύμνους και κάλαντα απέδωσε βυζαντινός χορός υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Δημητρίου Καλομοίρη, Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχές του προς όλους, αναφέρθηκε εν ολίγοις στην ευλογημένη επέτειο που μας αξιώνει ο Θεός να εισέλθουμε. Επίσης, έκανε λόγο για τον προγραμματισμό των σε εξέλιξη και υπό ολοκλήρωση έργων της Μητροπόλεως. Τέλος, θέλοντας να εξάρει την κομβική σημασία της οικογενείας στην ελληνική κοινωνία, υπενθύμισε την πρωτοβουλία «ΣΤΗΡΙΞΗ της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ» με συγκεκριμένες δράσεις και σημείωσε τον μεγάλο αριθμό πολυτέκνων ιερατικών οικογενειών στην Μητρόπολή μας, εκ των οποίων οι περισσότερες είχαν κατακλύσει το Μητροπολιτικό Μέγαρο κατά την πρωτοχρονιάτικη αυτή εκδήλωση.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκθεση Εικαστικών Τεχνών «Εικόνων Τέχνη 2023»
15.12.2023


Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», επί της οδού Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, στο Θησείο Αθηνών, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Εκθέσεως Εικαστικών Τεχνών «Εικόνων Τέχνη 2023», στην οποία εκτίθενται έργα συγχρόνων καλλιτεχνών, με θέμα: «Άγιοι της Μικράς Ασίας και σκηνές του βίου τους». Η Έκθεση συνδιοργανώνεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί της Ακαδημίας των Εκκλησιαστικών Τεχνών και τον Δήμο Αθηναίων – ΟΠΑΝΔΑ. Περιλαμβάνει έργα συγχρόνων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία αναφέρονται στους Αγίους της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που όρισε η οργανωτική επιτροπή της εκθέσεως έγιναν δεκτά έργα παραδοσιακής ορθόδοξης τέχνης, αλλά και έργα που αποτελούν ελεύθερη προσωπική δημιουργία του καλλιτέχνη. Το είδος των έργων και οι τεχνικές είναι ελεύθερα (ζωγραφική, αγιογραφία, χαρακτική, ψηφιδωτό, υαλογραφία, ξυλογλυπτική, μικρογλυπτική, κέντημα).

Στην σπουδαία αυτή διοργάνωση συμμετέχει και ο Πρεσβύτερος Λουκάς Καρούσος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλυβίων. Ο π. Λουκάς είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υπηρετεί με ιδιαίτερη επιμέλεια την ιερή τέχνη της εικονογραφίας.

Στην έκθεση συμμετέχει με τρία έργα του, το πρώτο με θέμα το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, γεγονός που εορτάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου, το δεύτερο με θέμα τον Μητροπολίτη Αθηνών Άγιο Μιχαήλ τον Χωνιάτη (εικονιζόμενο με μοναχικά ενδύματα), ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίῳ το 1222 και εορτάζει στις 4 Ιουλίου και το τρίτο με θέμα τον Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο τον εξ Άτταλείας, ο οποίος μαρτύρησε το 1823 και εορτάζει την 25η Ιουνίου.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 και λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή: 11:00 – 19:00, ενώ Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 15:00.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χειροτονίες Πρεσβυτέρου και Διακόνων

(Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2023)


Με την Χάρη του Θεού, την φετινή περίοδο της σαρανταημέρου προετοιμασίας μας για την μεγάλη εορτή των Χριστούγεννων και για τρεις συνεχόμενες Κυριακές στην Ιερά Μητρόπολή μας τελέσθηκαν οι χειροτονίες ενός νέου πρεσβυτέρου και δύο νέων διακόνων. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν αφορμές ιδιαίτερης χαράς και μεγάλης ευλογίας, αφού η χάρις της ιερωσύνης «εκ τε των θείων Αποστόλων» και στη συνέχεια εκ των διαδόχων τους Επισκόπων συνεχίζει να διαχέεται μέσα στο σώμα της τοπικής μας Εκκλησίας.

  Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ιερούργησε στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων, όπου τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Κωνσταντίνου Βαρβάκη, εγγάμου κληρικού, ο οποίος υπηρέτησε υποδειγματικά επί δυόμιση έτη ως διάκονος της Μητροπόλεώς μας.

Στη συνέχεια, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και την εις διάκονον χειροτονία του κ. Αθανασίου Αβραμοπούλου, εγγάμου και ταυτόχρονα υιού και εγγονού ιερέων.

Τέλος, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Κορωπίου, όπου τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του κ. Σπυρίδωνος Αργυροπούλου, εγγάμου, φοιτητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ευχόμαστε να είναι άξιοι!

 

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βράβευση του Σεβ. Μητροπολίτη μας
στα «10α Βραβεία Αυτοδιοίκησης»

11 Δεκεμβρίου 2023

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση «10α Βραβεία Αυτοδιοίκησης», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  η Ένωση Δημάρχων Αττικής βράβευσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο για το κοινωνικό, επιστημονικό και ποιμαντικό του έργο.

 

Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε:

“Πίσω από τις δράσεις αυτές που γίνονται και για τις οποίες τιμάται το πρόσωπό μου βρίσκεται ένας κόσμος που με αφάνεια, με ταπείνωση, με ανιδιοτέλεια, με αυταπάρνηση, προσφέρουν τα πάντα. Ο στόχος των έργων μας δεν ήταν να κάνουμε κάτι πολύ μεγάλο, ούτε κάτι ευρύ, αλλά κάτι που να είναι βαθύ. Δηλαδή να έχει αλήθεια, γνησιότητα, αυθεντικότητα και ποιότητα, και αυτό δεν το πέτυχα εγώ. Το έργο γίνεται από τον μοχλό, εγώ νιώθω ότι ήμουν το υπομόχλιο, χρειάζεται το υπομόχλιο, ωστόσο όμως αυτός που πρέπει να βραβευτεί είναι ο μοχλός, δηλαδή όλοι αυτοί που προανέφερα. Αυτοί έχουν κάνει το έργο”.

vraveysh 1


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στους λειτουργούς υγείας, τους χορηγούς και τους εθελοντές της ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ:

“Αυτοί πρέπει να βραβευτούν. Αυτοί που θυσιάζονται, ξενυχτούν, που πονούν, που κλαίνε, που συμπάσχουν, που δίνουν χρόνο, που δίνουν κομμάτια πραγματικά της ψυχής τους”, υπογράμμισε.

 vraveysh 2

“Χωρίς τους ιερείς μας εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα από τους ναούς, τα έργα που αναφέρθηκαν. Αισθάνομαι ότι πρέπει να δοθεί η τιμή σε τέτοιους ανθρώπους, που δεν φαίνονται, που είναι όμως πάρα πολύ ουσιαστικοί” είπε ευχαριστώντας τους ιερείς και όλους τους συνεργάτες του, δηλώνοντας δημοσίως ότι όλα αυτά τα έργα ανήκουν αποκλειστικά σε αυτούς και κατά κύριο λόγο αυτοί πρέπει να τιμηθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήρθα εγώ εδώ”, πρόσθεσε.

 vraveysh 4

“Θεωρώ ότι ένας Επίσκοπος πρέπει να έχει δύο πράγματα. Να μην ζητάει και να μην παίρνει. Να μην δέχεται ούτε οικονομικά, ούτε τιμές, ούτε βραβεία, ούτε δώρα, ούτε τίποτα. Έχει λάβει το μεγάλο δώρο το οποίο είναι η ιερωσύνη του, η Αρχιερωσύνη. Αυτό εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει και γι’ αυτό υπάρχω, όχι για να παίρνω. Υπάρχω για να δίνω, για να μοιράζομαι, για να προσφέρω”, τόνισε και ευχαρίστησε όλους τους δημάρχους και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, με τους οποίους υπήρχε και υπάρχει αρμονική συνεργασία. 

 vraveysh 5

 




Ἑορτή Ἁγίου Νικολάου
Ὀνομαστήρια Σεβ. Μητροπολίτου
Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς κ. Νικολάου

6 Δεκεμβρίου 2023

 Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Νικολάου, Ἀρχι­επισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας, τοῦ θαυματουργοῦ, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ τελέσει τὴν Ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἑσπερινοῦ τὴν Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στὶς 18:00, στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Μαρκοπούλου, μετὰ τὸ πέρας τῆς ὁποίας θὰ δεχθεῖ εὐχὲς καὶ θὰ προσφερθεῖ σὲ ὅλους ἑόρτιο κέρασμα.

 Τὴν ἑπομένη, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, τὸ πρωὶ θὰ τελεσθεῖ ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία στὸν Ἱερὸ Ἐνοριακὸ Ναὸ Ἁγίου Νικολάου στὰ Σπά­τα, προεξάρχοντος ἐπίσης τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ὁ ὁποῖος θὰ δεχθεῖ τὶς ἑόρτιες εὐχὲς τοῦ πιστοῦ λαοῦ μετὰ τὴν ἀπόλυση τῆς Θείας Λειτουργίας, κατὰ τὴν διανομὴ τοῦ ἀντιδώρου.

 Στὶς 13:30, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ γευματίσει μὲ τοὺς ἐμπερίστατους καὶ ἀστέγους τῆς Λαυρεωτικῆς καὶ τὶς τοπικὲς ἀρχές, στὴν αἴθουσα τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου Λαυρίου, στοὺς ὁποίους καὶ θὰ προσφέρει οἰκονομικὰ βοηθήματα καὶ δῶρα.

 Στὶς 14:30, λόγῳ καὶ τῆς ἑορτῆς τοῦ Προστάτη τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ ἐπισκεφθεῖ τὸ Λιμεναρχεῖο Λαυρίου καὶ τὸν Ὀργα­­νισμὸ Λιμένος Λαυρίου, ὅπου θὰ προσφερθεῖ κέρασμα ἐπὶ τῇ ἑορτῇ καὶ θὰ εὐχηθεῖ στὸ προσωπικό.

 Τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας μέρας ἀπὸ τὶς 17:30 καὶ μετά, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, μαζὶ μὲ τοὺς δεκαπέντε κληρικοὺς τῆς Μητροπόλεώς μας ποὺ ἄγουν τὰ ὀνομαστήριά τους, θὰ δεχθοῦν εὐχὲς στὸ Συνοδικὸ τοῦ Μητροπολιτικοῦ Μεγάρου στὰ Σπάτα.

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ἐγκαίνια Καθολικοῦ
Ἱεροῦ ἩσυχαστηρίουΚοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κορωπίου

hsyxasthrio Koim Th kor

Τὴν Κυριακὴ 12 Νοεμβρίου ἐ.ἔ. θὰ τελεσθοῦν πανηγυρικῶς τὰ ἐγκαίνια τοῦ περικαλλοῦς Καθολικοῦ τοῦ Γυναικείου Ἱεροῦ Ἡσυχαστηρίου Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κορωπίου, τὸ ὁποῖο ἀνήγειρε μετὰ ἰδιαιτέρας ἐπιμελείας ἡ μακαριστὴ Γερόντισσα Θεονύμφη (Ἀλεξοπούλου).

Τὸ Σάββατο 11/11 καὶ ὥρα 5 μ.μ., θὰ πραγματοποιηθεῖ ἡ ὑποδοχὴ τῶνἹερῶν Λειψάνων καὶ θὰ τελεσθεῖ ὁ Μέγας Ἀρχιερατικὸς Ἑσπερινός τῶνἘγκαινίων.

Τὸ πρωΐ τῆς Κυριακῆς θὰ τελεσθοῦν ὁ Ὄρθρος, ἡ Ἀκολουθία τῶνἘγκαινίων, ἡ πρώτη Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία και τέλος Κτιτορικὸ Μνημόσυνο τῆς Γεροντίσσης Θεονύμφης.

Τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιών θὰ προεξάρχει ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ὁ ὁποῖος καὶ θὰ κηρύξει τὸν θεῖο λόγο, ἀναλύοντας τόσο τὰ τελούμενα ὅσο καὶ τὴν σημασία τῶν ἐγκαινίων τοῦ ναοῦ.