en ru

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ
ΟΣΙΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑ

os Gavrihlia

 

Η ΟΣΙΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑ Η ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΚΑΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΒΑΡΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (1966-1968)
Αρχιμ. Τιμόθεου Αγγελή
Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι. Μητροπόλεως

Στις 3 Οκτωβρίου 2023 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και κατόπιν των απαιτούμενων ενεργειών του Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσίου, ενέγραψε το όνομα της Γεροντίσσης Γαβριηλίας (Παπαγιάννη), της γνωστής τοις πάσι ιεραποστόλου, στις επίσημες δέλτους του αγιολογίου της Εκκλησίας.  Η από της οσιακής κοιμήσεώς της, στις 28 Μαρτίου 1992, αποδιδόμενη τιμή, ως αυθόρμητη έκφραση της γνώμης του λαού του Θεού, επιβεβαιώθηκε πλέον με την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη. 

 Το γεγονός αυτό απετέλεσε πηγή ευλογίας και χαράς ανά την Οικουμένη, μιας και η νέα Οσία όργωσε την υφήλιο, σπέρνοντας το μήνυμα του Ευαγγελίου και ποτίζοντάς το με την αδιάλειπτη έκφραση της αγάπης της προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Η Βασιλεύουσα Πόλις, η γενέτειρά της, οι Άγιοι Τόποι, το Θεοβάδιστο Όρος Σινά, η Ινδία, τα Ιμαλάια, η Κένυα, η Ουγκάντα, η Αμερική, ο Καναδάς, η Αγγλία, η Δανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία και η Αυστρία, αλλά και εντός συνόρων η πρωτεύουσα Αθήνα και η συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, η Ιερά νήσος Πάτμος και το νησί του Αγίου Νεκταρίου, η Αίγινα, δέχτηκαν τα βήματά της, επιβεβαιώνοντας τον Προφητικό και κατόπιν Παύλειο λόγο «ὠς ὡραῖοι οἱ πόδες τῶν εὐαγγελιζομένων τὴν εἰρήνην, τῶν εὐαγγελιζομένων τὰ ἀγαθὰ» (Ρωμ. ι', 15). Ανάμεσα σε αυτούς τους προορισμούς της ήταν και ο Κουβαράς, ένα μικρό χωριό της νοτιοανατολικής Αττικής, ανήκον στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. ... 

Περισσότερα 

 


 

Πανηγυρικός Εσπερινός - πρώτος εορτασμός της Οσίας Γαβριηλίας στον Κουβαρά (βίντεο)

 


 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 1ο (βίντεο)

 


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 2ο (βίντεο)

 


ΑΓΙΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑ,
ΑΠΟ ΤΟ «ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ» ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ!
Στέλιου Κούκου

 

Η Μοναχή Γαβριηλία (Παπαγιάννη), η Κυρά του «Σπιτιού των Αγγέλων» των Αθηνών τοποθετήθηκε αισίως στην Οικία των Αγίων του Ουρανού. Μεταξύ των αγίων κι αυτή ως αγία ψυχή και η ίδια! Κάτι που μπορούν να μαρτυρήσουν και να διαβεβαιώσουν όσοι την γνώρισαν εν ζωή, όσοι βρέθηκαν κοντά της σε δύσκολες στιγμές για τους ίδιους, για την οικογένειά τους, για συγγενικά πρόσωπα, φίλους, γνωστούς!

Και μάλιστα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης! Έτσι, το άκουσμα της αγιοκατάταξης της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μοιάζει να μας φέρνει τον ουρανό ακόμη πιο κοντά μας!


Η αγία Γερόντισσα, αδελφή Γαβριηλία γνώριζε να συμπαραστέκεται στους ανθρώπους όποιος και να ήταν και όχι να στέκεται απέναντί τους, όπως κάνουμε όλοι εμείς. Προσέφερε συμπαράσταση όχι εκ του κόσμου τούτου, αλλά με περισσή ευγένεια, διάκριση και αγάπη και σύμφωνα με την αγιοπνευματική της κατάρτιση και προσωπική παράδοση σ’ αυτήν. Έμπρακτη και διά των χαριτωμένων χεριών της τα οποία «μιλούσαν» και χάριζαν ευεξία ως θαυματουργός φυσιοθεραπεύτρια και διά των λόγων της που στήριζαν και κατεύθυναν ψυχές!

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν μια στιχομυθία της με τον γνωστό ρώσο συγγραφέα και θεολόγο Νικόλαο Ζερνόφ. Όταν ο τελευταίος έμαθε πως η Αυρηλία, όπως ήταν το βαφτιστικό όνομα της αγίας Γαβριηλίας, θα σπουδάσει ποδολογία την ρώτησε γιατί διάλεξε αυτήν την επιστήμη και όχι Θεολογία με την οποία θα μπορούσε να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων.

Και αυτή του απάντησε: «Through the feet to the heart…». Δηλαδή, «Μέσω των ποδιών στην καρδιά».

Είκοσι, όμως, χρόνια μετά είπε στον ίδιο: «Νίκολας, εκείνα που έκανα, πάνε πια. Τώρα πάω κατ’ ευθείαν στην καρδιά»! Όπως φαίνεται η ποδολογία και η φυσιοθεραπεία ήταν και αυτά μια άσκηση στην αγάπη. Μια κλίμακα, σκάλα από τα κάτω άκρα προς την καρδιά του ανθρώπου!

Σήμερα όλοι μαζί χαιρόμαστε και πανηγυρίζουμε με τα πάντων των Αγγέλων, συν πάσι τοις Αγίοις και με όλη την Εκκλησία για την αγιοκατάταξη της νέας αγίας μας, αγίας Γαβριηλίας!

 

Περισσότερα 


 

 «Η ΟΣΙΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑ, Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ».ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ