en ru

xr2

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ



Πρωτ. 762

Ἀριθμ. Διεκπ. 404


Σπάτα, 12 Σεπτεμβρίου 2022

 

Μ Η Ν Υ Μ Α

Προς τους μαθητές και την Εκπαιδευτική Κοινότητα 
των Μεσογείων & της Λαυρεωτικής

με την έναρξη του σχολικού έτους 2022-2023

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί,

Με την ευκαιρία του Αγιασμού του νέου σχολικού έτους, εύχομαι η χρονιά που ξεκινάει να είναι αντάξια των προσδοκιών, των προσπαθειών και των ελπίδων όλων μας, μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών, της κοινω­νίας ολόκληρης.

Σας εύχομαι, παιδιά, να αποδειχθείτε «καλοί μαθητές», δηλαδή άνθρωποι με πνεύμα μαθητείας, ταπεινοί και δεκτικοί, με δίψα και όρεξη για νέα γνώση, μαθητές που σε τελική ανάλυση ξέρουν καλά τα λίγα και μπο­ρούν σωστά να μαθαίνουν τα περισσότερα. Η μόρφωση δεν επιτυγχάνεται με αλαζονεία ούτε με επιπολαιότητα ἢ αδιαφορία. Επιτυχία στο σχολείο δεν είναι η απομνημόνευση πληροφοριών ούτε η εξειδίκευση σε απλές τεχνικές επίλυσης προβλημάτων, αλλά η απόκτηση εμπειρίας σπουδής, μάθησης και μόρφωσης για όλη μας τη ζωή. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντική η εκπαίδευσή σας.

Η ζωή είναι ένα μεγάλο σχολείο και η εμπειρία της μαθητείας είναι εξαιρετικό εφόδιο για την κατάκτησή της. Εάν στο σχολείο μάθετε να… μαθαίνετε, τότε και στο πανεπιστήμιο της ζωής θα μάθετε να ζείτε, θα πορεύεστε με σύνεση και επιτυχία.

Έχετε όλες και όλοι χαρίσματα, κρυμμένες δυνατότητες και μοναδικές  δεξιότητες που περιμένουν να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν. Τα χρειάζεται και η κοινωνία και η πατρίδα μας, τα χρειάζεστε όμως κυρίως εσείς. Στο σχολείο, ο έξυπνος μαθητής τα ανακαλύπτει, τα αναγνωρίζει και τα αξιοποιεί.

Οι σπουδές σας, για να είναι πετυχημένες, πρέπει να έχουν ομορφιά και αλήθεια. Είναι αδύνατο η ομορφιά να μην κρύβει αλήθεια και η αλήθεια να μην είναι το πιο όμορφο πράγμα. Αν το καταλάβετε αυτό, τότε θα είστε έξυπνοι και ελεύθεροι, διότι σε τελική ανάλυση, έξυπνος είναι αυτός που δεν ισοπεδώνεται από τον οδοστρωτήρα του μιμητισμού και ελεύθερος αυτός που αμύνεται στις μεθοδεύσεις του βελούδινου ολοκληρωτισμού της εποχής μας.

Να έχετε όλοι σας, καθηγητές, γονείς και μαθητές, την ευλογία του Θεού.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 


† Ὁ Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς Νικόλαος

 


Μήνυμα pdf