en ru

Μνημεία Ιεράς Μητροπόλεως

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ (Ι.Μ. ΒΗΘΛΕΕΜ)
   
Gen.Xr-kor-vithl-1
Gen.Xr-kor-vithl-2
Gen.Xr-kor-vithl-3
Gen.Xr-kor-vithl-4
1/4 
start stop bwd fwd
          
Ο ναός της Γεννήσεως του Χριστού βρίσκεται μέσα στην περιοχή της Ιεράς Μονής Βηθλεέμ, στο λόφο που επονομάζεται Κάστρο του Χριστού, εκεί που βρισκότανε παλιότερα η ακρόπολη του πανάρχαιου Δήμου Σφηττού.

Ο ναός βρίσκεται κοντά στην είσοδο του εξωτερικού περιβόλου της Μονής, μέσα σε ένα καταπράσινο περίγυρο όπου βρίσκεται και το κοιμητήριο της Μονής.  Παραμένει κλειστός, καθόσον προστατεύεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και πανηγυρίζει την ημέρα των Χριστουγέννων με θεία λειτουργία που τελείται μέσα στη Μονή, στο σημερινό ναό της.
_______________
Περιγραφή του Ναού

Ο ναός είναι μια μονόχωρη ξυλοστεγη βασιλική της μεταβυζαντινής εποχής, με δίρριχτη στέγη και ημικυλινδρική κόγχη Ιερού με μικρό στενόμακρο παράθυρο.  Στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχει νεώτερος μεγάλος εξωνάρθηκας, που έχει είσοδο και δύο μεγάλα παράθυρα στη νότια όψη του.  Ο κυρίως ναός έχει είσοδο και παράθυρο στη βόρεια πλευρά του.
_______________
Ιστορία - Λαογραφία

Στο χώρο της Μονής βρισκόταν άλλοτε η ακρόπολη Σφηττού, για να προστατεύει τους κατοίκους του μεγάλου αρχαίου Δήμου και αργότερα τους κατοίκους του μεσαίωνα. Οι ανασκαφές του αρχαιολόγου Ν. Κοτζιά στο χώρο αυτό έφερε στο φως ευρήματα της Μυκηναϊκής εποχής και των Ρωμαϊκών χρόνων, όπως και ίχνη από άλλους αρχαίους συνοικισμούς.  Η ζωή στην περιοχή αυτή διατηρήθηκε σχεδόν συνεχής, έστω και με κάποιες μικρότερες ή μακρότερες διακοπές από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι σήμερα (2).

Κοντά στό εκκλησάκι μιά μικρή πηγή μέ καθαρό νερό, ανάμεσα οι μικροί βράχοι, νά ξεδιψάσει τόν κάθε προσκυνητή.
_______________
Βιβλιογραφία:

(1) Κατάλογος χριστιανικών μνημείων Μεσογείων και Λαυρεωτικής – 1ης εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

(2) Ο αρχαιολόγος Νικ. Κοτζιάς και το επιστημονικό του έργο, Πέτρου Φιλίππου – Αγγέλου, Ζ’ Επιστημονική συνάντηση Ν.Α. Αττικής, σελ.47

(3) Τούλα Στεργιώτη, Το Κορωπί κάποτε – Λαογραφικές Αναμνήσεις, Αθήνα 2000, σελ. 101

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ

Ο Ι. Ναός ανήκει στην Ι.Μ. Βηθλεέμ.