en ru

Μνημεία Ιεράς Μητροπόλεως

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΟΥΠΕΡΗ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
   
Pan.skou-kor-1
Pan.skou-kor-2
Pan.skou-kor-3
Pan.skou-kor-4
1/4 
start stop bwd fwd
          
Ο ναΐσκος της Παναγίας Σκουπέρη βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή και οδό, ανατολικά του Κορωπίου, έξω από την πόλη,  πολύ κοντά στους Αγίους Αναργύρους και στη Λεωφόρο Παιανίας – Μαρκοπούλου, 1 χλμ. περίπου από την έξοδο Κορωπίου της Αττικής Οδού.Ο ναΐσκος της Παναγίας Σκουπέρη βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή και οδό, ανατολικά του Κορωπίου, έξω από την πόλη,  πολύ κοντά στους Αγίους Αναργύρους και στη Λεωφόρο Παιανίας – Μαρκοπούλου, 1 χλμ. περίπου από την έξοδο Κορωπίου της Αττικής Οδού.

Η εκκλησία είναι μέσα σε ένα απλό συρματοπλεγμένο επίπεδο περίβολο, με λίγα αραιά δέντρα και ένα κυπαρίσσι που δεσπόζει μπροστά στην είσοδο της.  Το τοπίο ανοιχτό, ακατοίκητο, με αγρούς, συκιές, ελιές  και με βορειοδυτική θέα στο βάθος, τον Υμηττό.

Η Παναγία είναι μια μονόχωρη ξυλόστεγη βασιλική της πρώιμης μεταβυζαντινής εποχής (αρχές 17ου αιώνα), με διαστάσεις 4.95 x 8.90 μ. και ημιεξαγωνική αψίδα Ιερού.  Ένα πρόκτισμα στη βόρεια πλευρά της είναι σήμερα ερειπωμένο.  Η είσοδος έχει μια μικρή εκκεντρότητα που ακολουθεί τη μικρή μετατόπιση του άξονα του ναού - και συνακόλουθα του Ιερού - για τη διαμόρφωση της Πρόθεσης.  Πάνω από την είσοδο υπάρχει η μικρή κόγχη που είναι χαρακτηριστική των ναών της μεταβυζαντινής περιόδου.

Το εσωτερικό είναι απλό και λιτό, με αρκετές αξιοπρόσεκτες και εξαιρετικά ποιοτικές τοιχογραφίες των αρχών του 17ου αιώνα για τις οποίες έχει ανακηρυχθεί  σε διατηρητέο μνημείο.  Κάποιες λεπτομέρειες στην σκηνή της Γέννησης της Θεοτόκου παραπέμπουν σε πρότυπα της εποχής των Παλαιολόγων.  Ο αγιογράφος θα πρέπει να ήταν μεγάλη προσωπικότητα και πολύ στενά δεμένος με την παλαιολόγεια παράδοση. 

Μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε πριν από χρόνια οι τοιχογραφίες υπέστησαν καταστροφές.  Επίσης η στέγη επισκευάστηκε όπως ακριβώς και η στέγη των παραπλήσιων Αγίων Αναργύρων μετά την πυρκαγιά.
 Το τέμπλο είναι κτιστό σε χαμηλό σχετικά ύψος με δύο ανοίγματα, την Ωραία Πύλη και μια θύρα για την Πρόθεση.

Σήμερα (2009) η εκκλησία είναι ανοικτή και επισκέψιμη.  Ανήκει στην ενορία της Αναλήψεως.  Πανηγυρίζει στα εννιάμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου την 23η Αυγούστου με πανηγυρικό εσπερινό και θεία Λειτουργία.
_______________
Βιβλιογραφία:

Μπούρας Χαρ.- Ανδρεάδη Ρ.- Καλογεροπούλου Α., Εκκλησίες της Αττικής, Αθήνα 1969, σ. 236-238


 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ

Ο Ι. Ναός ανήκει στην ενορία της Αναλήψεως Κορωπίου.