en ru

Οι Μητροπολίτες Πατρών και Μεσσηνίας
απαντούν στις δηλώσεις του κ. Βούτση


Βούτσης: Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος

Επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέροντας για την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ξεκινάει από την αμηχανία, περνά στη νευρικότητα και φτάνει στην εξαλλοσύνη.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αριστείας λέγοντας τα εξής: «Όλοι έχουν επίγνωση πως ο συναγωνισμός είναι μία έμφυτη και δημιουργική διαδικασία. Αλίμονο εάν δημιουργούμε “σφραγίδες” για τον άριστο. Λέμε όχι στις σκιαμαχίες μέσα από ταμπέλες». Και συνέχισε: «Η αντιπολίτευση που υπήρξε και για τους 3 υπουργούς παιδείας ήταν πολεμική. Μιλάμε για πολιτική αντιπαράθεση σε λεπτά ζητήματα που δεν πρέπει να παίρνουν τέτοιες διαστάσεις. Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών” ούτε “Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”. Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι “ταλιμπάν της Ορθοδοξίας”. Οι παραδόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατούνται όσο τις κρατάει η εποχή τους».

Όσον αφορά στις μαθητικές παρελάσεις είπε: «Δεν πιστεύω πως είναι ότι καλύτερο. Δεν είναι τυχαίο που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. Πιστεύω πως και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος. Δεν το θεωρώ μείζον για την ελληνική κοινωνία σήμερα».

«Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε ως καθεστώς το φροντιστήριο και δεν φαίνεται να μας συνταράσσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Παιδεία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους ουσιαστική συζήτηση για την Παιδεία και για της Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και γενικότερα για τις δομές όπως το Λύκειο», είπε επίσης μιλώντας για την Παιδεία.

(Πηγή: iefimerida.gr)


 

Τζανακόπουλος: Παρωχημένος εθνικισμός της ΝΔ το «Πατρίς-Θρησκεία- Οικογένεια»

Σκληρή κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην ΕΡΤ  ότι «είμαστε ένα σύγχρονο κράτος, όχι “Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας”».

Στην ανακοίνωση της ΝΔ  που κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον κ. Βούτση ότι «σε ένα παραλήρημα ιδεοληψίας, αμφισβήτησε ακόμη και τη θρησκεία του Ελληνικού λαού», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ανέφερε:

«Ευχαριστούμε τη ΝΔ που με τις ανακοινώσεις της, αλλά και τη συνολική αντιπολιτευτική στάση της υπενθυμίζει στον ελληνικό λαό τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσά μας. Η αριστεία των κληρονόμων, ο παρωχημένος εθνικισμός του "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια" και το δόγμα τάξη και ασφάλεια, βρίσκουν το ταίρι τους στον φονταμενταλισμό της αγοράς και τον καθημερινό κιτρινισμό».

Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος καταλήγει στην  δήλωσή του: «Συνεχίστε έτσι»!

(Πηγή:www.star.gr)


 

Πατρών Χρυσόστομος: «Να ζητήσει συγνώμη ο κ.Βούτσης»

Μετά τις απαράδεκτες, κατά πάντα, και προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση, αισθανόμεθα επιτακτική την ανάγκη να δηλώσωμε ότι, σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει, ο σκληρά δοκιμαζόμενος Ελληνικός Λαός, δεν προσφέρει τίποτε η αμφισβήτηση των πνευματικών του ριζών, της ιστορίας τους, και των παροδοσιακών αξιών.

Σήμερα, παρά ποτέ, υπάρχει μεγίστη ανάγκη τονώσεως του φρονήματος αυτού του Λαού, ώστε βασισμένος στην πνευματική του κληρονομιά να σταθή στα πόδια του και να προχωρήση με δύναμη, ξεπερνώντας τις όποιες κρίσεις και τα όποια μνημόνια του έχουν επιβληθεί.

Στον κ. Πρόεδρο της Βουλής, επειδή φαίνεται ότι είναι επιλήσμων της ιστορίας και της διαχρονικότητος αυτού του τόπου, υπενθυμίζομε ότι, αν είναι σ’ αυτήν την θέση, του Προέδρου δηλ, της Βουλής, αν συγκροτούν το Κοινοβούλιο των Ελλήνων οι συνάδελφοί του και αν είμαστε όλοι μας αυτό που είμαστε, το οφείλομε σ’ αυτήν την Πατρίδα, που μέσα από αγώνες και θυσίες εξασφάλισε την ελευθερία μας. Αν έχωμε ελευθερία σκέψεως και λόγου το οφείλομε στην Ορθοδοξία μας, αλλά και στην οικογένειά μας η οποία εμφορούμενη από τις παραπάνω αξίες, απεδείχθη κύτταρο της κοινωνίας μας.

Φαίνεται ότι ο κ. Πρόεδρος, αγνοεί ότι η Ορθοδοξία δεν συνιστά ιδεοληψία ή ταλιμπανισμό. Οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση απορρίπτεται κατηγορηματικώς από την Ορθόδοξη πίστη. Η Ορθοδοξία είναι ελευθερία, πολιτισμός, καταξίωση του ανθρωπίνου προσώπου. Διαλέγεται, αγκαλιάζει και αγαπάει τον κάθε άνθρωπο, αδιακρίτως φυλής, γλώσσης και θρησκείας, ηλικίας και κοινωνικής καταστάσεως.

Γι’ αυτό ως Έλληνες έχομε το μεγάλο προνόμιο της φιλοξενίας στον τόπο μας πληγωμένων από τη ζωή αδελφών μας, από όπου και αν προέρχονται. Γινόμαστε κυρηναίοι, ξενίζομε και συμμεριζόμεθα τον πόνο των άλλων, γιατί είμαστε Ορθόδοξοι.

Μέχρι τώρα, δεν έχει βρεθεί ποτέ και κανείς, να αμφισβητήση, γυμνή τη κεφαλή, αυτά τα ζώπυρα της ζωής και της πορείας του Γένους μας.

Οι δηλώσεις του κ. Προέδρου αποτελούν θλιβερή παραφωνία παγκοσμίως, αφού σε κανένα μέρος του κόσμου δεν αμφισβητούνται η ιδιοπροσωπία και η ταυτότητά ενός Λαού και δη από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Αυτές οι δηλώσεις, ήδη προκάλεσαν το αίσθημα των Ελλήνων και μάλιστα πριν από μια τόσο μεγάλη θρησκευτική εορτή, όπως είναι η εορτή της Παναγίας μας.

Στην προσπάθεια της απομειώσεως των αξιών, που αποτολμάται δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, έρχεται ο κ. Βούτσης να προσθέση το δικό του «λιθαράκι».

Όλους μας κρίνει η ιστορία. Δυστυχώς για τον κ. Πρόεδρο, εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ιστορικώς και πολιτικώς, ελλιπής.

Όσο για τα θέματα της αριστείας και των Παρελάσεων, όντως χρειάζεται πολύ μεγάλη συζήτηση, ώστε να κατανοήσωμε ότι η αριστεία είναι η έκφρασις της ευγενούς αμίλλης και συνιστά πρόοδο και όχι «στάμπα» η «ρετσινιά». Και ότι η Παρέλαση έχει σχέση με την ιστορία και τους αγώνες του Λαού μας, με την συνέχεια αυτής της σκυτάλης από τους νεώτερους και με την απόφαση να συνεχισθούν αυτοί οι αγώνες, μέσα από την λεβεντιά των νεωτέρων Ελλήνων και τις θυσίες τους, εάν και όποτε αυτό χρειασθή. Αυτό είναι το ήθος του Λαού μας και συνιστά ιδιαίτερο προνόμιό του, εν μέσω, των Λαών της γης. (Γνωρίζω ότι ίσως κάποιοι θεωρήσουν ότι τα παραπάνω συνιστούν εθνικισμό. Είναι βλέπετε της μόδας, τελευταία, η αγάπη στην Πατρίδα μας, να θεωρήται εθνικισμός. Όμως αξίζει τον κόπο να αγαπάμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας την Πατρίδα, ώστε να αγαπάμε και όλους τους Λαούς της γης, παρά να χαρακτηρισθούμε από την αδέκαστη ιστορία ως μητραλοίες).

Ως Έλληνας πολίτης, εκφράζω την αγανάκτησή μου για όσα εξεστόμησε ο κ. Πρόεδρος. Ως άνθρωπος την βαθυτάτη λύπη μου για τις άστοχες δηλώσεις του και ως Έλληνας Ορθόδοξος Ιεράρχης εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου, διότι ευρέθη άνθρωπος από μια τόσο υψηλή θέση, να προκαλέση το αίσθημα του Ελληνικού Λαού και να εκφέρη ανερυθριάστως «ύβριν» εναντίον αυτής ταύτης της υποστάσεώς του.

Τέλος, είναι ώρα ώστε, όλος ο Πολιτικός κόσμος, ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων, να αναλάβη τις ευθύνες του, έναντι όλων αυτών των προκλήσεων που τελευταία παρουσιάζονται έναντι της πνευματικής υποστάσεως του Ελληνικού Λαού.

Και κάτι ακόμα: Εάν επιθυμή ο κ. Βούτσης, να καταλάβη ότι όλα αυτά είναι ανεδαφικά και εκτός πραγματικότητος δεν έχει παρά να επισκεφθή κάποιο Ναό η Προσκύνημα της Παναγίας μας, η να πληροφορηθή από τα ΜΜΕ, κατ’ αυτάς τας ημέρας και κυρίως κατά την εορτή της Κοιμήσεώς Της, την αθρόα συμμετοχή του Ελληνικού Λαού, ο οποίος εκφράζει Ορθοδόξως τα αισθήματά του προς την Θεομήτορα και διατρανώνει, πανηγυρικώ τω τρόπω, την Ορθόδοξη πίστη του και το Ορθόδοξο ήθος της Ελλάδος.

Το μόνο, λοιπόν, που απομένει στον κ. Βούτση, είναι να ζητήση συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό.

(Πηγή: http://www.vimaorthodoxias.gr)


 

Ανακοίνωση των Αχαιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Με έκπληξη διαβάσαμε τη δήλωση του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου, ως απάντηση σε συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, η οποία αποτελεί κατά τη γνώμη μας ευθεία πολιτική παρέμβαση στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η δήλωση αυτή ακολουθεί άλλη άλλου Μητροπολίτη που είχε χαρακτηρίσει βόθρο τη Βουλή των Ελλήνων και συμπίπτει με άλλες, παρόμοιας στόχευσης, άλλων Μητροπολιτών.

Δεν θέλουμε να αντιδικήσουμε στην ουσία των λεγομένων του κ. Χρυσόστομου. Σεβόμαστε τις απόψεις όλων και ο δημόσιος διάλογος στα θέματα που θίγει μπορεί να είναι και χρήσιμος. Θέλουμε όμως να κάνουμε 2 παρατηρήσεις σχετικά με τους όρους της αντιπαράθεσης:

Η κριτική στις εκφράσεις «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» και «Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια» δεν είναι κριτική στην Ορθοδοξία και τη Χριστιανική πίστη αλλά στη Χούντα και σε όποιες απολήξεις έχει σήμερα στην κοινωνία μας που δυστυχώς τις βλέπουμε ακόμα και μέσα στην ελληνική Βουλή και τις οποίες δεν διστάζουν εσχάτως να χαϊδεύουν και δυνάμεις που δεν θα το περίμενε κανείς πριν μερικά χρόνια. Πιστεύουμε ότι ο σεβαστός κύριος Μητροπολίτης γνωρίζει τα τεκταινόμενα εκείνης της περιόδου.

Αναφέρει – πολύ σωστά – ότι «όλους μας κρίνει η Ιστορία». Στην αμέσως όμως επόμενη πρόταση αυτοαναιρείται, καθώς αποφαίνεται: «Δυστυχώς για τον κ. Πρόεδρο, εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ιστορικώς και πολιτικώς, ελλιπής». Ο Σεβασμιότατος βιάστηκε να υποκαταστήσει την Ιστορία αλλά και τη βούληση του ελληνικού λαού. Πράγματα που θα γίνουν στην ώρα τους».

 


 

Απάντηση του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου, στους τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.

Μὲ ἐνδιαφέρον ἀνέγνωσα τὸ κείμενο τῶν τριῶν, ἀγαπητῶν κατά πάντα εἰς ἐμὲ, Βουλευτῶν Ἀχαΐας τοῦ Σύριζα κυρίων Σίας Ἀναγνωστοπούλου, Κώστα Σπαρτινοῦ καὶ Ἀνδρέα Ριζούλη, μετά τῶν ὁποίων μᾶς συνδέει μεγάλη φιλία καὶ ὑπάρχει εἰλικρινὴς ἀγάπη καὶ ἐκτίμηση.

Εἶμαι βέβαιος ὅτι οἱ τρεῖς Βουλευτές, ξέχωρα ἀπό τά ὃσα γράφουν, κατενόησαν πλήρως τὴν τοποθέτησή μου ἀπέναντι στὶς δηλώσεις οἱ ὁποῖες ἔγιναν ἀπὸ συγκεκριμένο πρόσωπο, τὸν κ. Νικόλαο Βούτση δηλαδή,  ὁ ὁποῖος κατέχει αὐτὴ τὴν ὥρα τὴν θεσμικὴ θέση τοῦ Προέδρου τῆς Βουλῆς.

Στὴν, μὲ σεβασμὸ, διατυπωμένη δήλωση τῶν τριῶν Βουλευτῶν, ἒχω νά σημειώσω ὅτι ὡς Ἕλληνας πολίτης καὶ ὡς Ἀρχιερεὺς τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καὶ δή ὡς Μητροπολίτης τῆς Ἀποστολικῆς Μητροπόλεως τῶν Πατρῶν, ἔχω τὸ δημοκρατικὸ δικαίωμα, ὅπως κάθε Ἕλληνας Πολίτης ὁποιοδήποτε λειτούργημα καὶ ἂν ἐπιτελῆ, νὰ ἐκφέρω ἄποψη καὶ γνώμη, ἔναντι ὅσων τεκταίνονται στὸν χῶρο μας καὶ ὅσων ἐκφράζονται ἀπὸ ἀνθρώπους πού ἐξέλεξε ὁ Ἑλληνικὸς Λαὸς γιὰ νὰ τὸν ἐκπροσωποῦν στὸ Κοινοβούλιο.

Ἔτσι λοιπὸν αἰσθάνθηκα ἐπιτακτικὸ τὸ χρέος νὰ κάνω, αὐτή τήν φορά, προσωπικὴ ἀπάντηση πρὸς τὸν κ. Βούτση γιὰ τά ὅσα εἶπε, εἰς βάρος τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως καὶ τοῦ Ὀρθοδόξου φρονήματος τοῦ Ἑλληνικοῦ Λαοῦ.

Ἐπ’ οὐδενί, μπορῶ νὰ σιωπήσω, ὅταν χαρακτηρίζεται ἡ Ὀρθόδοξη πίστη μας, ὡς ταλιμπανισμός.

Γι’ αὐτὸ μέσα ἀπὸ τὴν τοποθέτησή μου, στὰ ὅσα εἶπε ὁ κ. Πρόεδρος τῆς Βουλῆς, διαμαρτύρομαι ἐπειδὴ θίγονται πιστεύματα γιά τά ὁποῖα ἀφιέρωσα τὴ ζωή μου, προσβάλλονται ἀξίες γιά τίς ὁποῖες ἀγωνίσθηκαν καί ἒδωσαν τό αἷμα τους τόσες γενεές προγόνων μας καί οἱ ὁποῖες ἀξίες ἐκφράζουν τόν Λαό ποὺ ὑπηρετῶ  καὶ ἐπειδή καθυβρίζεται αὐτό γιὰ τὸ ὁποῖο ὑποσχέθηκα, ἐνώπιον Θεοῦ καὶ ἀνθρώπων, ὃτι θά προσφέρω καί τὸ αἷμα μου ἐάν χρειαστῆ.

Ὡς Μητροπολίτης Πατρῶν, ἐπὶ 13 περίπου ἔτη, γνωρίζουν οἱ πάντες καὶ βεβαίως οἱ τρεῖς Βουλευτές μας, ὅτι ὑπηρετῶ τὸν Πατραϊκὸ Λαό μὲ αὐταπάρνηση καὶ ἐργάζομαι ἑνωτικά, ἀγκαλιάζοντας καὶ ἀγαπώντας τοὺς πάντας, πρὸς ὄφελος τῆς Ἀποστολικῆς πόλεως τῶν Πατρῶν καὶ τοῦ Λαοῦ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας καί ὂχι μόνο.

Θὰ ἤθελα νὰ παρακαλέσω ἐκ βάθους ψυχῆς τοὺς τρεῖς Βουλευτάς μας, νὰ μεταφέρουν στὸν κ. Πρωθυπουργὸ τὴν παράκλησή μου, ἀλλὰ καὶ τοῦ Λαοῦ τόν ὁποῖον διαποιμαίνω, ὣστε νὰ συστήσῃ στὸν κ. Βούτση (καὶ σὲ ὅποιον ἄλλον, τυχόν, ἤθελε ἐκφράσει τέτοιες ἀπόψεις), νὰ εἶναι προσεκτικὸς καὶ νὰ μὴ προσβάλῃ τὸ φιλότιμο καὶ τὴν πίστη, ἑνὸς Λαοῦ, ὁ ὁποῖος παρὰ τὴν βαρειά θηλειὰ τῶν μνημονίων καὶ τὶς τόσες δυσκολίες ποὺ ὑφίσταται, ὡς μή ὢφελεν, παραμένει ὑπερήφανος γιατί πιστεύει στὸν Θεό, ἀγαπᾶ τὴν Πατρίδα του καὶ ἔχει βαθειὲς ρίζες ποὺ ἀκουμπᾶνε σ’ αὐτὸ ποὺ λέγεται Ἑλληνικὴ οἰκογένεια.

Δὲν θὰ ἤθελα ποτὲ νὰ πιστέψω ὅτι τὰ ὅσα ἐξέφρασε ὁ κ. Βούτσης, ἐκφράζουν τόν κ. Πρωθυπουργό καί τήν Κυβέρνηση.

Ὃσο γιά τήν σύνδεση, πού κάνουν οἱ κύριοι Βουλευτές, τῶν λεγομένων μου μέ τά λεχθέντα ὑπό ἂλλων ἀδελφῶν, ἒχω νά ἐπισημάνω ὃτι ὁ καθένας ἐκφράζεται δημοκρατικῷ τῶ τρόπῳ ὑπεύθυνα καί ἀναλαμβάνει τήν εὐθύνη γιά τά λεγόμενά του.

Χαίρομαι διότι ἀναφέρουν σέ κάποιο σημεῖο τοῦ κειμένου τους, ὃτι ὁ Μητροπολίτης, ἡ ἐλαχιστότητά μου δηλ, γνωρίζει τά τεκταινόμενα ἐκείνης τῆς ἐποχῆς, δηλ. τῆς Χούντας. Βεβαίως καί τά γνωρίζει ὁ Μητροπολίτης, ὃπως γνωρίζει ἐπακριβῶς τό τί ἒχει ὑποστεῖ ἢ πόσο  ἒχει εὐεργετηθεῖ ὁ Λαός ἀπό τά συστήματα καί τούς πολιτικούς σχηματισμούς πού κατά καιρούς ἠθέλησαν νά τόν κυβερνήσουν.

Συμφωνοῦμε μόνο μέ τήν ἐλευθερία, μέ τήν δημοκρατία καί τά ἀναφαίρετα δικαιώματα τοῦ Λαοῦ και αὐτά ὑπερασπιζόμαστε μέχρι θυσίας. Γι’ αὐτό καί μιλᾶμε. Εἰδ’ ἂλλως θά ἒπρεπε νά ἒχωμε κλήσει τό στόμα μας καί νά δεχώμαστε ἀβασάνιστα ὁ,τιδήποτε. Γι’αὐτό ὁ Λαός, μέσα ἀπό τήν ψῆφο του, ἐκφράζεται κατά καιρούς γιά τό ποιός θά τόν κυβερνήσῃ, λαμβάνοντας ὑπ’ ὂψιν τήν «διαγωγή» τῶν πολιτικῶν συστημάτων.

Ἀκόμη ὀφείλω νά τονίσω ὃτι ἡ ἀγάπη πρός τήν Πατρίδα, ἡ ἀφοσίωση στήν Πίστη μας καί ὁ σεβασμός στήν οἰκογένεια, δέν συνιστοῦν «χουντική» ἒκφραση.

Σημειώνω ἀκόμα ὅτι πιστεύω, πώς οὐδέποτε οἱ τρεῖς Βουλευτές μας θὰ ἔκαναν τέτοιες δηλώσεις, ὃπως ὁ κ. Βούτσης  καὶ τὸ ἔχουν ἀποδείξει, τοὐλάχιστον μέχρι σήμερα. Γι’ αὐτὸ καὶ τυγχάνουν τῆς ἐκτιμήσεως καὶ ἐμοῦ προσωπικῶς καὶ τοῦ Πατραϊκοῦ Λαοῦ.

Θὰ ἤθελα νὰ τοὺς εὐχαριστήσω καὶ πάλι γιὰ τὴν εὐκαιρία πού μου ἔδωσαν νὰ γράψω τὶς παραπάνω γραμμές, ὥστε νὰ τεκμηριώσω γιά μιά ἀκόμη φορά, τὶς θέσεις τὶς ὁποῖες ἐξέφρασα μὲ τὴν ἀπάντησή μου πρὸς τὸν κ. Βούτση, νὰ ἐκφράσω τὴν ἀγάπη πρὸς τοὺς τρεῖς συγκεκριμένους Βουλευτάς καὶ νὰ δηλώσω, ὅτι ἐκ τῆς ἰδιότητός μου, τοῦ χαρακτῆρος μου καὶ τῆς βαθειᾶς ἀγάπης μου πρὸς τὴν Ὀρθοδοξία καὶ τὴν Πατρίδα μας, ἀλλά καί τοῦ χρέους μου ἒναντι τοῦ παρελθόντος, τοῦ παρόντος καί τοῦ μέλλοντος, οὐδέποτε θὰ σταματήσω καὶ μέ ὁποιοδήποτε κόστος, νὰ ὑπερασπίζωμαι  τὰ ἱερὰ καὶ τὰ ὅσια τοῦ Λαοῦ, τόν ὁποῖο ὑπηρετῶ.

Τέλος, εὔχομαι ἀπὸ τὴν καρδιά μου, στοὺς τρεῖς ἀγαπητούς μου Βουλευτάς, στὴν Σία Ἀναγνωστοπούλου, στὸν Κώστα Σπαρτινό καὶ στὸν Ἀνδρέα Ριζούλη νὰ ἔχουν ὑγεία καὶ κάθε εὐλογία ἀπὸ τὸν Θεό, διὰ πρεσβειῶν τῆς Παναγίας μας, τὴν ὁποία, γνωρίζω, ὅτι ἰδιαιτέρως εὐλαβοῦνται καὶ νά τούς προσκαλέσω στὸν Μοναστήρι Της στὸ Γηροκομειὸ τῶν Πατρῶν, κατὰ τοὺς λαμπροὺς ἑορτασμούς, τόσο τὴν Κυριακὴ 13 τοῦ μηνός Αὐγούστου ποὺ θὰ ψάλωμε τὰ ἐγκώμιά Της, ὅσο καὶ κατὰ τὴν ἡμέρα τῆς Κοιμήσεώς Της, ὅπου κατὰ χιλιάδες οἱ Πατρινοὶ, καὶ ὄχι μόνο, θὰ σπεύσουν νὰ Τὴν προσκυνήσουν.

+ Ὁ Πατρῶν Χρυσόστομος

(Πηγή: Ι. Μητρόπολη Πατρών)


 

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Οι λαοί που χάνουν τις ρίζες τους δεν έχουν μέλλον» (video)

messinias video

 


 

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας:

“Μας εκπλήσσει η αντίδραση τού συνήθως ήπιου και μετριοπαθούς Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου στις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στο όραμα για την επόμενη μέρα για τη χώρα μας, για μια μεταμνημονιακή Ελλάδα, σύγχρονη και προοδευτική, μακριά από μισαλλοδοξίες και ακροδεξιές ρητορείες, όπως αυτές που καλλιεργεί τον τελευταίο καιρό συστηματικά η ΝΔ, για να ψαρέψει ψήφους από την δεξαμενή της Χρυσής Αυγής, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επιστρέψει στην κυβέρνηση, για να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο, και να εξυπηρετήσει τα ιδιοτελή συμφέροντά της.

Όμως, δεν είναι δυνατόν, εν έτει 2017, ούτε να υπερασπιζόμαστε ακροδεξιές ιδεολογίες, ούτε, πολύ περισσότερο, να οραματιζόμαστε ένα μέλλον, που να θεμελιώνεται πάνω στον διχασμό, τη μισαλλοδοξία, την επιστροφή σε ένα σκοτεινό, αντιδημοκρατικό παρελθόν, που ο λαός μας το βίωσε σκληρά στο πετσί του.

Η φράση «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια», ό,τι και να ισχυρίζεται ο Σεβασμιότατος, έχει συγκεκριμένη ιστορική και πολιτική προέλευση.

Υπήρξε το σύνθημα της χούντας, κι ως τέτοιο έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού.

Ο Μητροπολίτης, άθελά του, θέλουμε να πιστεύουμε, ενεπλάκη σε μια πολιτική διαμάχη.

Θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε ότι είναι πνευματικός Ποιμένας όλων των ομόθρησκων της περιοχής μας, ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους πιστεύω.

Από την άλλη μεριά, όμως, στη χώρα μας υπάρχουν και αλλόδοξοι, αλλόθρησκοι, αγνωστικιστές, άθρησκοι, τα δικαιώματα των οποίων, όπως και σε κάθε σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, οφείλουμε όλοι μας να τα σεβόμαστε“.

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

 


 

Η απάντηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας στον ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας απάντησε με το ίδιο ιδεολογικό υπόβαθρο της σκέψης του κ. Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να δικαιολογήσει την άστοχη τοποθέτηση του σχετικά με την χρήση των όρων Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια, αλλά και για να επιβεβαιώσουν την κομματική αντίληψη τους, σχετικά με την ιδεολογική πολιτική τους για μια θεσμική αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας και την αποκοπή της από οποιαδήποτε σχέση προς την παράδοση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού κυρίως, ως παραγόντων ακόμη και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Δεν κατανόησαν φαίνεται ότι όταν οι έννοιες ιδεολογοποιούνται χάνουν την πολιτισμική τους σημασία και δεν λειτουργούν ούτε δομικά ούτε συνεκτικά μέσα σε μια κοινωνία.

Επιπλέον όταν οι έννοιες, και εν προκειμένω οι έννοιες Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια, χρωματίζονται με ακραίες ιδεολογίες-αριστερόστροφες η δεξιόστροφες – τότε συμβάλλουν στη διατάραξη της κοινωνικής συνοχής και ενότητας. Τέτοιες αναταράξεις και διχασμούς είχαμε αρκετούς στο ιστορικό παρελθόν της Ελληνικής Κοινωνίας και στην παρούσα μεταμνημονιακή (!!!) περίοδο είναι μάλλον πολυτέλεια και επικίνδυνο η αναμόχλευση τέτοιων διχαστικών ενθυμήσεων.

Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάτε, ότι η ίδια η Ορθοδοξία είναι πάντοτε διαλεκτική και ανεκτική προς τους άλλους (αλλόθρησκους η ετερόθρησκους) και ουδέποτε ήταν απορριπτική προς την ετερότητα, αρκεί η κάθε ετερότητα να είναι παράγοντας πολιτισμού και προόδου, ούτε έκανε ποτέ αποκλεισμούς, γι’ αυτό και δημιουργεί πολιτισμό και γράφει ιστορία διαχρονικά. Δυστυχώς με όσα αναφέρετε αγαπητοί μου συμπολίτες επιβεβαιώνετε την ιστορική σας ημιμάθεια και την έλλειψη πολιτισμικής εμπειρίας.

Πατρικά θα σας συμβούλευα να μην αγγίζετε αξίες και αρχές πολιτισμού με τόση επιπολαιότητα ούτε να προσεγγίζετε την ιστορία με ιδεολογικές παρωπίδες αποκλεισμών της ιστορικής πραγματικότητας, για ικανοποίηση του οποιουδήποτε κομματικού λαϊκισμού σας και μόνο.

Θα πρέπει να γνωρίζετε τέλος, ότι η αναγνώριση του οποιουδήποτε λάθους είναι πράξη πολιτική ενώ η εμμονή στο λάθος επιβεβαιώνει πολιτικό στρουθοκαμηλισμό».