en ru

Μνημεία Ιεράς Μητροπόλεως

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙOY BAΣΙΛΕΙΟΥ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
   
ag.vas_kor-eva-1
ag.vas_kor-eva-2
ag.vas_kor-eva-3
ag.vas_kor-eva-4
1/4 
start stop bwd fwd
          
Ο ναός του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται στο νότιο άκρο του Κορωπίου επί των οδών Υφαντή Στ. και Αριστοτέλους, 500 περίπου μέτρα πίσω από το ναό της Αναλήψεως, στους πρόποδες του λόφου «Παλάτι». Η περιοχή είναι κατοικημένη και ρυμοτομημένη. Ανάμεσα στις κατοικίες διαμορφώνεται μια μικρή πλατεία το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταλαμβάνει ο ναός με τις νεώτερες προσθήκες του.

Ο ναός δίνει περισσότερο την εντύπωση κτίσματος των νεώτερων χρόνων λόγω των επεμβάσεων που έχουν γίνει, όπως νεώτερα παράθυρα, πόρτες, προσθήκη νέου τμήματος στην είσοδο, κλπ. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, ορατά από την ανατολική όψη, είναι οι δύο ημικυλινδρικές κόγχες Ιερού, ιδιαίτερα η ογκώδης αψίδα του κυρίως ναού και οι δύο δικλινείς κεραμοσκεπείς στέγες που δίνουν την εντύπωση δύο ξεχωριστών εκκλησιών ενωμένων σε μία. Η σημερινή σχετικά κεντρική θέση του ναού ανάμεσα σε κατοικίες και το αυξημένο του μέγεθος λόγω των προσθηκών δίνουν μια εντύπωση αρκετά διαφορετική από την εικόνα που μας περιγράφεται στο βιβλίο το Κορωπί κάποτε (1) : «Πολύ πρωί την πρώτη ημέρα του έτους ακουγόταν η καμπανούλα του Αγίου Βασιλείου, είναι ένα εκκλησάκι ξεχασμένο που βρίσκεται κοντά στο Παλάτι και σπάνια περνούν μέσα προσκυνητές, εκτός από την ημέρα της εορτής».

Ο ναός ανήκει στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία Κουρσαλά). Πανηγυρίζει την ημέρα της εορτής του Αγίου Βασιλείου την 1η Ιανουαρίου και του Ευαγγελισμού την 25η Μαρτίου με πανηγυρικό εσπερινό και θεία Λειτουργία. Λειτουργεί ακόμα ιδιωτικά μετά από αίτημα κατοίκων.
_______________
Περιγραφή του Ναού

Πρόκειται για ξυλόστεγο ναό των μεταβυζαντινών χρόνων με δύο κλίτη στο παλιότερο τμήμα του, με μία δίρριχτη σκεπή στο κάθε κλίτος. Οι δύο δίρριχτες σκεπές ενώνονται στο πρόσθιο μέρος του ναού σε ένα νάρθηκα διαστάσεων 8.00 x 4.55 μ. περίπου. Πρόκειται για μία νεώτερη, λίγο ψηλότερη κατασκευή με ενιαία δικλινή στέγη με κεραμίδια στο μπροστινό άκρο της οποίας υπάρχει το μικρό καμπαναριό με το σταυρό στην κορυφή, που συναντάμε και σε άλλες νεώτερες προσθήκες ναών της περιοχής (π.χ. στον παραπλήσιο Άγιο Κωνσταντίνο, στον Άγιο Γεώργιο Τόχι, κλπ). Ο κυρίως ναός του Αγίου Βασιλείου καταλήγει σε μια ογκώδη ημικυλινδρική αψίδα Ιερού ενώ ο προσκολλημένος στο βόρειο κλίτος ναΐσκος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καταλήγει σε μια αρκετά μικρότερη επίσης ημικυλινδρική αψίδα. Οι διαστάσεις του κυρίως ναού είναι 8.00 x 9.60 μ. περίπου και μαζί με το νάρθηκα 8.00 x 14.15 μ. Δυτικά στο χώρο της εισόδου έχει προστεθεί ένα ακόμη μεταγενέστερο προστώο, διαστάσεων 8.00 x 5.70 μ., με χαμηλότερο ύψος και ελαφρά δικλινή στέγη από μπετόν, που έχει ενοποιηθεί με τον παλιότερο νάρθηκα, με μια μορφή όμως που διαφοροποιεί την αισθητική του ναού.

Στο εσωτερικό το τέμπλο είναι κτιστό ενώ η οροφή είναι επενδυμένη με ψευδοροφή. Τοιχογραφίες διατηρούνται στο κεντρικό κλίτος του Αγίου Βασιλείου και είναι της σχολής του Γ. Μάρκου (2).

Είναι προφανής η ομοιότητα του Αγίου Βασιλείου - Ευαγγελισμού με τον παραπλήσιο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου – Αγίου Σπυρίδωνα σε πολλά στοιχεία. Είναι και οι δύο ναοί δίκλιτοι που τα κλίτη τους επικοινωνούν εσωτερικά με καμάρα, πράγμα που πιθανά σχετίζεται με την κοντινή βασιλική της Παναγίας Κουρσαλά, που επίσης τα κλίτη επικοινωνούν με καμάρες. Ακόμη και στους δυο ναούς υπάρχουν εξωτερικά δύο ξεχωριστές για το κάθε κλίτος δίρριχτες στέγες που ενοποιούνται στο δυτικό μέρος με τον υπερυψωμένο πρόναο και το χαρακτηριστικό καμπαναριό στην κορυφή, απλά στον Άγιο Κωνσταντίνο στη θέση του πρόναου έχουμε το υπόστεγο. Αυτά είναι στοιχεία που δε συναντούμε σε άλλους ναούς της περιοχής, παρά μόνο στο ναό της Αγίας Τριάδας στο Μαρκόπουλο, όσον αφορά τον κυρίως ναό.
_______________
Βιβλιογραφία:

(1) Τούλα Στεργιώτη, Το Κορωπί κάποτε – Λαογραφικές Αναμνήσεις, Αθήνα 2000

(2) Κατάλογος χριστιανικών μνημείων Μεσογείων και Λαυρεωτικής – 1ης εφορείας

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ

Ο Ι. Ναός ανήκει στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορωπίου
Χρήστου Δημητρίου 24
T.K.: 19400
Τηλ.: 210-6622561
Fax.: 210-6622561