en ru

Μνημεία Ιεράς Μητροπόλεως

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
   
Met_koim_ker-1
Met_koim_ker-2
Met_koim_ker-3
Met_koim_ker-4
1/4 
start stop bwd fwd
          
Ο ναός της Μεταμορφώσεως Σωτήρος, η Αγία-Σωτήρα των κατοίκων, είναι ο ναός του κοιμητηρίου της πόλης, που βρίσκεται βορείως της κεντρικής πλατείας στο τέλος της οδού Ταταράκη Ιακ.

Είναι μια απλή μονόχωρη, ξυλόστεγη, κεραμοσκεπής βασιλική που καταλήγει σε ημικυλιντρική κόγχη Ιερού. Οι διαστάσεις της είναι 6.25 x 12.40 μ. (χωρίς την αψίδα). Η ξύλινη στέγη, ορατή στο εσωτερικό είναι ανακαινισμένη και τα ανοίγματα (πόρτα και παράθυρο συμμετρικά στο βόρειο και στο νότιο τοίχο, θύρα εισόδου) είναι πρόσθετα ή διευρυμένα.

Ο ναός χρονολογείται στους μεταβυζαντινούς χρόνους αλλά οι μετατροπές και οι ανακαινίσεις, όπως τα επιχρίσματα, η πλακόστρωση του δαπέδου και τα ανοίγματα, το κάνουν να μοιάζει κτίσμα των νεωτέρων χρόνων. Μόνο το πολύ μικρό πολεμιστροειδές παράθυρο και η αγιογράφηση της κόγχης του Ιερού, που απεικονίζει την Πλατυτέρα δορυφορουμένη από αγγέλους με τους ευαγγελιστές από κάτω, διασώζουν κάτι από την παλιότερη ταυτότητα του, χωρίς να έχουμε πληροφορίες για την αγιογράφηση του υπόλοιπου ναού.

Ο ναός ανήκει στην ενορία του Αγίου Δημητρίου και γίνονται συχνές ιδιωτικές λειτουργίες και μνημόσυνα. Πανηγυρίζει της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου με πανηγυρικό εσπερινό και Θεία Λειτουργία.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ

Ο Ι. Ναός ανήκει στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Κερατέας
Πλ. Βασιλέως Γεωργίου
T.K.: 19001
Τηλ.: 22990-69205,
Fax: 22990-69205