en ru

Μνημεία Ιεράς Μητροπόλεως

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
   
ag.ath_ker-1
ag.ath_ker-2
ag.ath_ker-3
ag.ath_ker-43
1/4 
start stop bwd fwd
          
Ο ναός Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κερατέας, στους πρόποδες του Κερατοβουνίου (Πάνειο όρος), επί της περιφερειακής οδού Π. Πόγκα.

Βρίσκεται μέσα σε ένα διαμορφωμένο πευκόφυτο περίβολο με ελεύθερη θέα προς το βουνό. Η σημερινή εξωτερική κατάσταση, με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, δίνει την εικόνα νεώτερου ναού, παρόλο που ο κυρίως ναός χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο παλιός ναός είναι μια μονόχωρη κεραμοσκεπής βασιλική των μεταβυζαντινών χρόνων, με ημιεξαγωνική αψίδα ιερού. Έχει κτισθεί στη θέση παλαιότερου ναού. Οι διαστάσεις της 4.95 x 9.10 μ. Στη συνέχεια, προφανώς για να καλύψει λειτουργικές ανάγκες, προστέθηκε νοτίως ένα πλακοσκεπές τμήμα διαστάσεων 3.20 x 6.40 μ. Εσωτερικά ο κυρίως ναός είναι καμαροσκεπής με τοιχογραφία στην αψίδα του Ιερού (τέλη 19ου αι.).

Σήμερα (2009) ο ναός λειτουργείται τις Κυριακές και τις εορτές. Ανήκει στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Πανηγυρίζει την ημέρα της εορτής του Αγίου στις 18 Ιανουαρίου και την ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του, στις 2 Μαΐου. Παραπλεύρως σε επαφή με τον Άγιο Αθανάσιο έχει θεμελιωθεί ο μελλοντικός ναός του Αγίου Αντωνίου.
_______________
Βιβλιογραφία:

(1) Το site του Αγίου Δημητρίου

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ

Ο Ι. Ναός ανήκει στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Κερατέας
Πλ. Βασιλέως Γεωργίου
T.K.: 19001
Τηλ.: 22990-69205,
Fax: 22990-69205