en ru

Μνημεία Ιεράς Μητροπόλεως

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
   
ag.par-kal-1
ag.par-kal-2
ag.par-kal-3
ag.par-kal-4
1/4 
start stop bwd fwd
          
Η Αγία Παρασκευή του Λαυρεωτικού Ολύμπου βρίσκεται επί της οδού Μονής Αρκαδίου, βορείως του Λαγονησίου (41ο χλμ. παραλιακής Αθηνών – Σουνίου).

Ο ναός βρίσκεται εντός περιμαντρωμένου πευκόφυτου περιβόλου. Δεν υπάρχουν βιβλιογραφικές πηγές για το ναό.

Είναι μια μονόκλιτη μεταβυζαντινή βασιλική, με δικλινή κεραμοσκεπή στέγη και ημιεξαγωνική αψίδα Ιερού, με τρία μονόλοβα παράθυρα στις πλευρές της κόγχης. Άλλα δύο τετράγωνα παράθυρα υπάρχουν στους πλάγιους τοίχους. Οι διαστάσεις του ναού είναι 5.80 x 9.30 μ. χωρίς την κόγχη.

Χαρακτηριστική είναι η οδοντωτή κεραμική διακόσμηση που περιτρέχει το κτίριο, σε διάφορα ύψη, κάθετα και οριζόντια, που είναι μια αρκετά νεώτερη προσπάθεια απομίμησης βυζαντινής διακοσμητικής. Επίσης χαρακτηρίζεται από συμμετρία και προσεγμένη τοιχοποιία. Τα στοιχεία αυτά αρκούν για να τοποθετήσουν το ναό, στα όρια ανάμεσα στα βυζαντινά και νεώτερα χρόνια, ίσως στις αρχές του 20ου αιώνα ή λίγο προγενέστερα.

Στο περίβολο του ναού υπάρχει οικογενειακός τάφος, με το όνομα Άρτεμις (1861-1957), κυρία των αγροκτημάτων Κίτεζα – Θέρμη – Γιούρτα. Η επιγραφή συνεχίζει : «και τους ληστεύσαντας αυτήν συγχώρεσεν πριν αποθάνη, κλπ.». Δε γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη ιδιοκτήτρια των γύρω αγροκτημάτων ήταν και κτήτωρ του ναού. Δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο, το γεγονός όμως ότι οι ταιριάζουν οι χρονολογίες του βίου της και της πιθανολογούμενης οικοδόμησης του ναού, όπως και το ότι φαίνεται να διακατέχεται από κάποια ευσέβεια και έχει ταφεί εντός του ναού, μας επιτρέπει να υποθέσουμε κάτι τέτοιο.

Ο ναός είναι παραχωρημένος στο Άσυλο Ανιάτων. Από την άποψη των λατρευτικών αναγκών ανήκει στην ενορία Αγίων Αποστόλων Λαγονησίου. Πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής με πανηγυρικό εσπερινό και Θεία Λειτουργία.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ