en ru

Μνημεία Ιεράς Μητροπόλεως

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ - ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
   
ag.pant-ag.spy_art_1
ag.pant-ag.spy_art_2
ag.pant-ag.spy_art_3
ag.pant-ag.spy_art_42
1/4 
start stop bwd fwd
          
Ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος βρίσκεται βορείως της Αρτέμιδος, στην παραλία. Η θέση του Ναού δίπλα στη θάλασσα καθιστά το εκκλησάκι ιδιαίτερα γραφικό και η ομορφιά του τοπίου μαζί με την παρουσία του Ναού προδιαθέτουν σε μια συνύπαρξη του φυσικού με το υπερφυσικό. Στην περιοχή του ναού αποτυπώθηκαν ερείπια, πιθανότατα υπολείμματα αρχαίου λιμενίσκου.

Ο Ναός είναι μια μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική των μεταβυζαντινών χρόνων, με την δικλινή κεραμοσκέπαστη στέγη. Οι έντονες ανακαινιστικές επεμβάσεις, όπως το υπόστεγο στη δυτική όψη, η σύγχρονη αγιογράφηση, κ.ά. , κάνουν με την πρώτη ματιά το ναΰδριο να μοιάζει νεώτερο.

Στην πρόσοψη πινακίδα αναφέρει ότι η ανακαίνιση του Ναού έγινε τον Ιούνιο του 1989, με τη μέριμνα του Ι. Ναού Υπαπαντής του Κυρίου, με τη συνδρομή του Δήμου της Αρτέμιδος και των ευλαβών χριστιανών της περιοχής. Στην πρόσοψη ως υπέρθυρο εισόδου φέρει αετωματική επίστεψη επιτύμβιου ναΐσκου. Πιο πάνω στην κορυφή της στέγης, υπάρχει το μικρό καμπαναριό με το σταυρό, με διαφοροποιημένη τοξωτή μορφή μετά την ανακαίνιση. Ανατολικά ο Ναός καταλήγει σε ημικυκλική αψίδα Ιερού. Οι διαστάσεις του Ναού είναι 5.90 x 10.60 μ. περίπου χωρίς την κόγχη. Οι διαστάσεις του είναι παραπλήσιες με τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Πόρτο Ράφτη ενώ υπάρχουν και άλλες ομοιότητες, εκτός από τη θέση τους δίπλα στη θάλασσα, και ως προς την μορφή. Διαφέρουν όμως στην εσωτερική στέγαση καθόσον ο συγκεκριμένος είναι ξυλόστεγος με ημικυκλική κόγχη Ιερού ενώ ο άλλος θολωτός με ημιεξαγωνική κόγχη.

Στο νότιο τοίχο υπάρχει η δεύτερη είσοδος και ένα παράθυρο και στο βόρειο τοίχο άλλο ένα παράθυρο, που εισάγουν επαρκή φυσικό φωτισμό. Τα ανοίγματα αυτά είναι νεώτερα.

Στο εσωτερικό η οροφή είναι ξυλόστεγη, κατασκευασμένη από την αρχή. Το τέμπλο είναι κτιστό, επίσης ανακαινισμένο, σχεδόν μέχρι την οροφή, με δύο εισόδους στο Άγιο Βήμα. Σύγχρονη είναι και η αγιογράφηση του Ναού.

Το εκκλησάκι είναι σήμερα προσβάσιμο στους προσκυνητές και ανήκει στην ενορία της Υπαπαντής. Εκτός από τον Άγιο Σπυρίδωνα ο ναΐσκος είναι αφιερωμένος και στον Άγιο Παντελεήμονα τον Ιαματικό. Πανηγυρίζει στις 12 Δεκεμβρίου του Αγίου Σπυρίδωνος όπως και στις 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονος, με πανηγυρικό εσπερινό και Θεία Λειτουργία.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ

Ο Ι. Ναός ανήκει στον Ενοριακό I. Ναό Yπαπαντής του Κυρίου Αρτέμιδας
Άρτης 6 καὶ Οδηγητρίας
T.K.: 19016
Τηλ.: 22940-85000